«Στα χνάρια του “Διαβάτη”», από τη Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου

«Στα χνάρια του “Διαβάτη”»,  από τη Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου

«Στα χνάρια του “Διαβάτη”», από τη Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 316 ΦΟΡΕΣ

Την Κυριακή 11-11-2018, η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου, πιστή στην παράδοση και την ιστορία του τόπου μας, τίμησε την επέτειο της θυσίας των Αγωνιστών της Μονής Αρκαδίου Κρήτης. 152 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος, από την κορυφαία πράξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κρητών, που έχει ανεξίτηλα χαραχτεί στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας, ως μέγιστο σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας. Της εθελοθυσίας της ενάτης Νοεμβρίου 1866.

Για την ιστορική επέτειο, μίλησε με γλαφυρότητα και βιωματική περιγραφή ο κ. Πάνος Βενέρης. Η σεμνή τελετή έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων στον Βωμό της Πατρίδας και τον Ύμνο της Κρήτης από την ομάδα «Ριζίτικου Τραγουδιού» της Αδελφότητας.

Στην επέτειο του «Ολοκαυτώματος», είχε ενταχθεί και η παρουσίαση, του θεατρικού έργου του μεγάλου ηθογράφου – συγγραφέα Ιωάννη Κονδυλάκη – που με εξαιρετική επιτυχία παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα των Κρητών, με τον τίτλο «Στα χνάρια του Διαβάτη» και περιλάμβανε τις θαυμάσιες ηθογραφίες, «Πατούχας» και «Επικήδειος».

Εντυπωσιακή ήταν η μεγάλη προσέλευση των θεατών, που με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό παρακολούθησε την επιτυχημένη θεατρική παράσταση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι όλοι οι θεατές, επί ώρα όχι μόνον επευφημούσαν κατενθουσιασμένοι τους συντελεστές της εξαιρετικής παράστασης, αλλά έσπευσαν να συγχαρούν με ενθουσιασμό και εγκαρδιότητα, όλους τους συντελεστές που έδωσαν γνώση, συναίσθημα, ταλέντο και χρόνο, για την πραγμάτωση αυτών των εθνικών επετειακών εκδηλώσεων.

Στις επιτυχημένες διασκευές «Πατούχας» και «Επικήδειος», όπως είχαν μεταφερθεί θεατρικά από τα πεζογραφήματα του Κονδυλάκη, δέσποζε ο άνθρωπος. Στον Πατούχα ο νεαρός Μανωλιός, ζώντας επί πολλά χρόνια στο βουνό, φροντίζοντας τα ζώα του, κατεβαίνει στο χωριό για να ενταχθεί στον κοινωνικό ιστό του. Οι σχέσεις του με τους γονείς και τους συγχωριανούς του, υπαγορεύονται από την πηγαία και αυθόρμητη συμπεριφορά της αγαθής ψυχής του.

Καθοριστικό στοιχείο βέβαια, έχει ο έρωτας, ο οποίος διαμορφώνει την έκφραση των συναισθημάτων που τον κατακλύζουν. Αν επιχειρούσαμε να κρίνουμε καθένα, ιδιαίτερα τους ήρωες αυτής της ηθογραφίας, με δυσκολία θα καταφέρναμε να ξεχωρίσουμε κάποιον. Όλοι κινούνταν γύρω από τον Πατούχα με ευαισθησία και εκφραστικότητα και το ιδιαίτερο ύφος που απαιτεί η ενσάρκωση των ηρώων της ηθογραφίας.

Με τον «Επικήδειο» του Κονδυλάκη, στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος, η θεατρική προσέγγιση του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, κορυφώθηκε η επιτυχία της παράστασης. Ο «Επικήδειος», είναι ένα διήγημα όπου κυριαρχεί το «γέλιο» σε μια κηδεία. Οι σχέσεις των ηρώων καθορίζονται από το πόσο έντονα βιώνουν την παρέα με τον ηλικιωμένο φίλο τους, που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του έχει τη συντροφιά τους και το κρασί. Αυτή η σχέση, επιδρά και κατά τη διάρκεια της κηδείας του, όπως και στη διαμόρφωση της ατμόσφαιρας που οδηγεί στην «έξοδο», με την έκρηξη του γέλιου της παρέας.

Η ευαίσθητη σκηνοθετική προσέγγιση, του θεατρικού έργου από τον σκηνοθέτη Γιάννη Φλώρο, απέσπασε εξαιρετικά θετικά σχόλια από τους θεατές. Τα σκηνοθετικά ευρήματα του Σκηνοθέτη, όπως και οι υποδείξεις του για την ερμηνεία των ερασιτεχνών ηθοποιών, ξεπέρασαν την ερασιτεχνική αλλά και την επαγγελματική απόδοση, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα και το πηγαίο γέλιο των κατενθουσιασμένων θεατών.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εξαιρετικής παράστασης ήταν η ένταση που υπήρχε καθ’ όλη τη διάρκειά της και η γρήγορη ροή των διαδραματιζομένων με αέναο αυξανόμενο ρυθμό. Η μουσική επένδυση που πλαισίωνε τις σκηνές, επιλεγμένη από τον π. Εμμ. Σκλιβάκη, διαμόρφωνε την ατμόσφαιρα και χρωμάτιζε ηχητικά το σύνολο της παράστασης.

Ο καθένας από τους ήρωες του θεατρικού έργου «Στα χνάρια του “Διαβάτη”», εξέφραζε έναν ολόκληρο κόσμο της Κρήτης του «Χθες». Η ενσάρκωση των διαφορετικών χαρακτήρων από τα μέλη της «Θεατρικής Ομάδας» του «Ψηλορείτη», ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά γοητευτική. Η κρητική διάλεκτος που τόσο εκφραστικά αποδίδουν όλα τα μέλη, έντυσε το λόγο με το δικό της ηχόχρωμα. Για μια ακόμα φορά η «Θεατρική Ομάδα» της «Αδελφότητας Κρητών», απέδειξε ότι υπηρετεί με συνέπεια και πίστη τις υψηλές αξίες ζωής που έχει ανάγκη η κοινωνία μας, για να πορευτεί στο “σήμερα”.

Οι χαρακτήρες των έργων που κάθε φορά ενσαρκώνονται, είναι απλοί ανθρώπινοι συνοδοιπόροι της ζωής μας, που ως στόχο έχουν να ξαναβάλουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας τον άνθρωπο και να προβάλουν ό,τι δίνει αξία, ομορφιά και νόημα στη ζωή μας.

Οι ήρωες του έργου, ερμηνεύθηκαν από τους: Νίκο Κουρουπάκη, Ευγενία Στεφανάκη, Μαρία Παπαδάκη, Στέλιο Μοσχονά, Νικηφόρο Στρατήγη, Φρόσω Κουβίδη, Αντώνη Ευ. Ξεπαπαδάκη, Μανώλη Τσιρακάκη, Βαγγέλη Κορακάκη και Γιάννη Νιωτάκη. Στην παράσταση επίσης έδωσαν τη δροσιά τους τα παιδιά Ευγενία Στεφανάκη, Μαρία Στεφανάκη, Γιώργος Στεφανάκης και Ευγενία Στεφανάκη. Τη θεατρική μεταφορά είχε κάνει ο Γιάννης Νιωτάκης, ενώ την αφίσα και το πρόγραμμα είχε επιμεληθεί η Εύη Κοτανίδου.

Γ.Μ.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο αφιερωμένη στο έργο του Δωδεκανήσιου καθηγητή Νίκου Κόνσολα

Ξανανοίγουν τα παραδοσιακά σπίτια της Λίνδου

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών