Κάθετη άρνηση των δημάρχων για τα όσα προβλέπει ο «Κλεισθένης»

Κάθετη άρνηση των δημάρχων για τα όσα προβλέπει ο «Κλεισθένης»

Κάθετη άρνηση των δημάρχων για τα όσα προβλέπει ο «Κλεισθένης»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 421 ΦΟΡΕΣ

Στο διεκδικητικό πλαίσιο και η στελέχωση των μικρών νησιών

Η καθολική αντίδραση των αυτοδιοικητικών στα νησιά μας για το νέο νομοσχέδιο «Κλεισθένης», αποτυπώνεται στο ψήφισμα του ετήσιου Συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, που ολοκληρώθηκε χθες στην Ερμούπολη της Σύρου, όπως και το διαχρονικό αίτημα για τη στελέχωση των υπηρεσιών στα μικρονήσια.

Δίχως καμία κυβερνητική εκπροσώπηση πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου της ΠΕΔ, γεγονός που οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής μας καυτηρίασαν στην έναρξη του, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προσκληθεί ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος όμως τελικά δεν παρέστη και το Υπουργείο εκπροσωπήθηκε από υπηρεσιακό παράγοντα, και συγκεκριμένα τη Γενική Διευθύντριά του, κα Μαυραγάνη. Δεν ήταν παρών, όμως, ούτε στην έναρξη, και ο συμπατριώτης μας Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς έπρεπε να βρίσκεται στο Κέντρο-παρέστη στο ακτοπλοϊκό συνέδριο που προηγήθηκε.

Η ηχηρή αυτή απουσία κυβερνητικής εκπροσώπησης, ερμηνεύεται από τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής μας στο ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην πλήρη εφαρμογή του «Κλεισθένη» και απαξιώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση διότι δεν τους λαμβάνει υπόψη.

Η κα Μαυραγάνη έγινε αποδέκτης των σοβαρών ενστάσεων που προβάλουν οι Δήμαρχοι και γενικά οι αυτοδιοικητικοί για τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, καθώς θεωρούν ότι προωθεί την ακυβερνησία στους Δήμους, τις συναλλαγές και εν γένει την αποδυνάμωσή τους. Ωστόσο, η ίδια, ως υπηρεσιακή, περιορίστηκε σε μία ανάλυση για το εκλογικό σύστημα και των διαδικασιών που προβλέπονται.

Επίσης, εκείνο που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι δεν ανοίγει θέμα για το χωροταξικό των Δήμων, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, αφού και ο «Κλεισθένης 2» θα πραγματεύεται θεσμικά και άλλα ζητήματα.

Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε το Συνέδριο και μπήκε στα ψηφίσματα ήταν αυτό για το οποίο μίλησε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, σχετικά με την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων, με τις προτάσεις που έχει κάνει γνωστές για επιστροφή του τέλους διανυκτέρευσης και μέρους των αρχαιολογικών πόρων στους ΟΤΑ.

Επίσης, ο κ. Χατζηδιάκος μαζί με τον Δήμαρχο Σάμου, κ. Αγγελόπουλο, ενημέρωσαν για τις κινήσεις τους σχετικά με την προώθηση του αιτήματος για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ένα θέμα που επίσης κυριάρχησε στο Συνέδριο και περιελήφθη στα ψηφίσματα είναι το γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μικρονήσια στο Νότιο Αιγαίο με τη δραματική έλλειψη προσωπικού καθώς δεν διαθέτουν ούτε Τεχνικές Υπηρεσίες.

Μάλιστα, κατά την τοποθέτησή του στην έναρξη του Συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, επιβεβαίωσε τα εμπόδια που θέτει η νομοθεσία στις προσπάθειές τους να υλοποιήσουν έργα.
Εισήγηση του κ. Χατζηδιάκου ήταν ακόμα ένα θέμα για τη διεκδίκηση των ακινήτων που περνάνε στο Υπερταμείο με στόχο να τα αξιοποιηθούν από τους Δήμους.

Τέλος, μία ακόμη πρόταση που έκανε ήταν η ανάγκη εξεύρεσης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνδυασμό με την αδυναμία των Τεχνικών Υπηρεσιών λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ως παραδείγματα ανέφερε τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δήμος Ρόδου στα ΣΔΙΤ (σ.σ. σχολικά κτίρια και εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων) και τις συμβάσεις παραχώρησης (σ.σ. το έργο της αντικατάστασης των λαμπτήρων με LED) και τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσουν πλέον οι Δήμοι στην εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου