Δράσεις για την προβολή  των αγροτικών προϊόντων των νησιών

Με βασικό στόχο την προβολή και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προγραμματίζονται οι δράσεις και η συμμετοχή της σε εκθέσεις και φεστιβάλ για το 2019.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη  Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη 27 Νοεμβρίου, οι δράσεις αυτές, δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες μας να γνωρίσουν τα τοπικά και τα πιστοποιημένα προϊόντα της Περιφέρειας. Επίσης στόχο έχει την ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών των παραγωγών τροφίμων και ποτών του Νοτίου Αιγαίου με την ελληνική και τη διεθνή αγορά, ώστε να αποδοθούν τα μέγιστα δυνατά εμπορικά οφέλη στους παραγωγούς της.

Τελικός στόχος, στο πλαίσιο της ανακήρυξης  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης το 2019»,  είναι  η ανάδειξη της Αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας και η καθιέρωσή της ως δυναμικού παράγοντα υγιεινής διατροφής, η διασύνδεση του τουρισμού με τη γαστρονομία, καθώς και η προβολή των νησιών της Περιφέρειας υπό το πρίσμα του γαστρονομικού τουρισμού. Οι μέθοδοι τις οποίες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι είναι οι εξής:

• Διανομή εντύπων για την παρουσίαση των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων του Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας
• Ραδιοφωνικοί ή/και τηλεοπτικοί διαγωνισμοί με έπαθλο προϊόντα του Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας
• Αρθρογραφία σε ΜΜΕ (εφημερίδες ή/και ένθετα  ή/και περιοδικά, ιστοσελίδες)

• Προβολή του Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης
• Προβολή των τοπικών προϊόντων και παραγωγών της Περιφέρειας σε τηλεοπτικές ή/και ραδιοφωνικές εκπομπές
• Διοργάνωση ή/και συνδιοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων με φορείς του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα κ.λπ. για την προβολή της αιγαιακής κουζίνας

• Μαγειρικές δραστηριότητες της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων στις περισσότερες Εκθέσεις και γαστρονομικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας
• Μαγειρικές δραστηριότητες επώνυμων σεφ με προϊόντα του Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας εντός και εκτός Ελλάδος.

• Δημιουργία βίντεο για την ανάδειξη της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας
• Προβολή σε οθόνες που θα βρίσκονται τοποθετημένες στα περίπτερα της Περιφέρειας, διαφημιστικών spot με προϊόντα του Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας, ταινιών μικρής διάρκειας με αντικείμενο την ιστορία και τα προϊόντα  νησιών της Περιφέρειας, ταινιών μικρής διάρκειας του Προγράμματος Aegean Cuisine κ.λπ.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ
Οι φορείς με τους οποίους έχει ήδη συνεργασία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έχει ως σκοπό να επεκτείνει εντός του 2019 στο πλαίσιο της ανακήρυξής της ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης το 2019», ενδεικτικά είναι οι παρακάτω:
Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων
Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων
Ενώσεις ξενοδόχων

Ομοσπονδίες ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων
Αγροτικοί Συνεταιρισμοί
Εμπορικοί Σύλλογοι
Ενώσεις παραγωγών
Πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λπ.

ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μέσω του επικοινωνιακού προγράμματός της η ΠΝΑΙ φιλοδοξεί να ενισχύσει:
• Την προβολή και την προώθηση των αγροτικών της προϊόντων
• Την ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών των παραγωγών τροφίμων και ποτών του Νοτίου Αιγαίου με την ελληνική και τη διεθνή αγορά, ώστε να αποδοθούν τα μέγιστα δυνατά εμπορικά οφέλη στους παραγωγούς της
• Την ανάδειξη της Αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας και την καθιέρωσή της ως δυναμικού παράγοντα υγιεινής διατροφής,

• Τη διασύνδεση του τουρισμού με τη γαστρονομία,
• Την προβολή των νησιών της Περιφέρειας υπό το πρίσμα του γαστρονομικού τουρισμού
• Τη συνεργασία της ΠΝΑΙ με τους φορείς, τους παραγωγούς και τους μεταποιητές

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Η συμμετοχή της ΠΝΑΙ, τα τελευταία χρόνια, στις εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών, τόσο στο εσωτερικό αλλά κυρίως στο εξωτερικό, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Η όλη προσπάθεια και συμμετοχή απέσπασε θετικότατα σχόλια από τους εκθέτες της Περιφέρειας, από συνεκθέτες άλλων Περιφερειών, από τους διοργανωτές και κυρίως από υποψήφιους αγοραστές.

Η ΠΝΑΙ συνεχίζοντας τη δυναμική προβολή των τοπικών της προϊόντων και την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών εμπορικών συμφωνιών για τους εκθέτες-παραγωγούς  της πρόκειται να λάβει  μέρος  το 2019 σε μεγαλύτερες εκθέσεις του είδους και να στηρίξει δυναμικά τις παρακάτω γαστρονομικές εκδηλώσεις, οι οποίες γνώμονα έχουν την προβολή και τη  διαιώνιση της πλούσιας γαστρονομικής κουλτούρας των νησιών μας, γεγονός που αποδείχθηκε και με την κατάκτηση του τίτλου της «Γαστρονομικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2019».