Πάνω από 2500 Δωδεκανήσιοι περιμένουν για δίπλωμα οδήγησης

Πάνω από 2500 Δωδεκανήσιοι περιμένουν για δίπλωμα οδήγησης

Πάνω από 2500 Δωδεκανήσιοι περιμένουν για δίπλωμα οδήγησης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1578 ΦΟΡΕΣ

Πενθήμερη αποχή αποφάσισαν οι εξεταστές, σε κινητοποιήσεις και οι εκπαιδευτές

Σε νέα πενθήμερη αποχή από τα καθήκοντα τους βρίσκονται από χθες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι εξεταστές των υποψήφιων οδηγών, διεκδικώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους για την εκτός ωραρίου εργασία τους.

Την ίδια ώρα σημαντικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις έλαβε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης, τις οποίες και θα ακολουθήσει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής Δωδεκανήσου. Μεταξύ των αποφάσεων που λήφθησαν είναι και το κλείσιμο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών των περιφερειών σε όλη την Ελλάδα, κάθε Πέμπτη!
Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής Δωδεκανήσου κ. Στέφανος Πορτσέλλη είπε μεταξύ άλλων πως το όλο θέμα έχει προκαλέσει προβλήματα και σε τοπικό επίπεδο.

«Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου δεν είχαμε ούτε μία ημέρα αναμονή, πηγαίναμε «ρολόι» στις εξετάσεις, στις ημερομηνίες και τώρα μας έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα.
Μόνο στη Ρόδο έχουμε ήδη στην αναμονή γύρω στα 500 άτομα, ενώ σε επίπεδο νομού ξεπερνάμε τις 2.500 άτομα! Ακόμη και αύριο να ξεκινήσουν τις εξετάσεις, ο νέος υποψήφιος που θα έρθει στις σχολές μας για να βγάλει δίπλωμα θα έχει χρόνο αναμονής τρεις μήνες» κατέληξε ο κ. Πορτσέλλης!

Τα αίτια της απεργίας των εξεταστών
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΣΥΑΠΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας) κατ’ εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβούλιου της Ομοσπονδίας, προκήρυξε νέα πενθήμερη αποχή από το έργο των εξεταστών των υποψηφίων οδηγών και οδηγών από τις 26 έως 30 Νοεμβρίου 2018, είτε αυτές προγραμματίζονται εντός, είτε εκτός ωραρίου εργασίας.

Η αποχή αφορά όλους τους υπαλλήλους των Περιφερειών της χώρας, που είναι ενταγμένοι στα Μητρώα εξεταστών υποψηφίων οδηγών και ως εκ τούτου καλύπτονται ασφαλιστικά από την ΟΣΥΑΠΕ.
Για τις αποφάσεις αυτές το δ.σ. της ΟΣΥΑΠΕ απέστειλε επιστολή στους Υπουργό και Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ.κ. Χρήστο Σπίρτζη και Νικόλαο Μαυραγάνη καθώς και στους Περιφερειάρχες της χώρας στην οποία αναφέρει τα αίτια που τους οδήγησαν στη συνέχιση των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει αλλά και στα αιτήματα τους.
Ειδικότερα οι εξεταστές των υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων, αναφέρονται στην επιστολή τους, στο γεγονός ότι δεν τους έχει ακόμη καταβληθεί η αποζημίωση για τις εξετάσεις που διενήργησαν εκτός του ωραρίου εργασίας τους από 1/5/2018 έως και 28/9/2018 αλλά και η λήξη από τις 30 Απριλίου 2018 της πρόβλεψης από την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 219 του ν.4512/2018) χορήγησης σχετικής αποζημίωσης στους υπαλλήλους – εξεταστές για την παροχή του έργου των εξετάσεων εκτός ωραρίου εργασίας, χωρίς να έχει νομοθετηθεί νέα ρύθμιση για ένταξη του έργου της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών εκτός του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών.
Η κατάργηση της αποζημίωσης των υπαλλήλων που εκτελούν το λεγόμενο «βοηθητικό έργο» των υπαλλήλων, η μη τροποποίηση μέχρι τώρα του νόμου 4354/2015 με τον οποίο καταργήθηκε η αποζημίωσης των υπαλλήλων που εκτελούν το έργο εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών.

Το γεγονός ότι οι εξετάσεις οδήγησης αποτελούν συγκεκριμένο- αυτοτελές έργο το οποίο υλοποιείται από εργαζόμενους που κατά το ωράριο εργασίας τους εργάζονται και εκτελούν τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών που υπηρετούν (Δ/νσεις Μεταφορών κυρίως αλλά και άλλες).
Η συνεχιζόμενη υποστελέχωση των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας που καθιστά αδύνατη την ένταξη του έργου των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών εντός του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η διατήρηση ενός διάτρητου και αναχρονιστικού νομικού πλαισίου που απέχει πολύ από την αξιολόγηση των υποψηφίων οδηγών και την οδική ασφάλεια, η στάση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που (σύμφωνα με τους εξεταστές) αρνείται κάθε διάλογο για ενημέρωση για το σχεδιασμό και την εφαρμογή συστήματος εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών.

Τέλος οι εξεταστές υποψηφίων οδηγών εκφράζουν την αντίθεση τους στη διαφαινόμενη υιοθέτηση μεμονωμένων προτάσεων από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για επιβολή και άλλων παραβόλων στις διαδικασίες των εξετάσεων οδήγησης, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αμοιβές των εξεταστών.

Τι ζητάνε
1. Νομοθετική ρύθμιση της συνεχιζόμενης εκτός ωραρίου το έργου των εξετάσεων οδήγησης και της χορήγησης της σχετικής αποζημίωσης
2. Επαναφορά της χορήγησης της αποζημίωσης στους εξεταστές που εκτελούν το λεγόμενο βοηθητικό έργο των εξετάσεων
3. Απόσυρση της απόφασης για την ανανέωση της άδειας οδήγησης των οδηγών μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 74 ετών και νομοθέτηση δωρεάν ιατρικών εξετάσεων από τα δημόσια νοσοκομεία για όλους τους υποψηφίους οδηγούς (παλαιούς και νέους).

Οι εκπαιδευτές οδήγησης
Έκτακτη γενική συνέλευση για το ίδιο θέμα πραγματοποίησαν προχθές στον Πειραιά και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης όπου και αποφάσισαν μεταξύ άλλων:
1. Να γίνει Συνέδριο του κλάδου.
2. Το Σωματείο της Δυτικής Αττικής με ιδία έξοδα θα δημιουργήσει spot από επαγγελματίες με τη συνδρομή δικηγόρου μέσα από το οποίο θα στηρίζουμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας για τη διαφάνεια και την εξυγίανση του χώρου ώστε να αναδείξουμε τα λάθη του Υπουργείου και να το κοινοποιήσουμε όλοι μας στο διαδίκτυο ώστε να γίνει viral.
3. Να συνταχθεί ομάδα επιτροπής αγώνα.
4. Δεν παραχωρούμε τα οχήματα μας στις Περιφέρειες για πρακτικές εξετάσεις χωρίς την φυσική παρουσία μας στον αστικό ιστό.
5. Κάθε Πέμπτη Πανελλαδική κινητοποίηση με κλείσιμο των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών των περιφερειών σε όλη την Ελλάδα.
Τα σωματεία που θα οργανώνουν τις τοπικές κινητοποιήσεις να ενημερώνουν την ΠΟΕΟ για να το κοινοποιούμε στους συναδέλφους μέσο της ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου