Τάκης Πότσος: Παραμένουν οι μνημονιακοί νόμοι

Τάκης Πότσος: Παραμένουν οι μνημονιακοί νόμοι

Τάκης Πότσος: Παραμένουν οι μνημονιακοί νόμοι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 233 ΦΟΡΕΣ

Για τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ στην απεργία που έχει εξαγγελθεί για αύριο, Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, ενημέρωσε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο κ. Τάκης Πότσος.

Ο κ. Πότσος ξεκίνησε λέγοντας ότι, το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε σε καθημερινή βάση την κυβέρνηση να προσπαθεί να παρουσιάσει μία διαφορετική κατάσταση σε σχέση με αυτήν που βιώνουν οι εργαζόμενοι όσον αφορά την πολιτική που εφαρμόζει, ότι δηλαδή δήθεν τα Μνημόνια έχουν περάσει αλλά παραμένουν σε εφαρμογή…επτακόσιοι-οκτακόσιοι μνημονιακοί νόμοι.

Δηλαδή, ουσιαστικά, δεν έχει καταργηθεί τίποτα, όπως είπε.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των συνταξιούχων ότι μετά από τριάντα μειώσεις συνολικά, από την προηγούμενη μέχρι τη σημερινή κυβέρνηση, δεν θα μειωθεί περαιτέρω η σύνταξή τους, άρα θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι.

Παράλληλα-συνέχισε-η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπλέκει τη χώρα όλο και περισσότερο στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων, με τα γεωπολιτικά παιχνίδια που υπάρχουν στην περιοχή.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, το 2019 θα τεθούν σε εφαρμογή νέα μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με αυτά που προπαγανδίζει η κυβέρνηση όσο αφορά στο μέλλον των εργαζόμενων και με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ύψος του κατώτατου μισθού. Δηλαδή, ουσιαστικά, καταργεί και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, από τη στιγμή που αποφασίζει ο ίδιος ο Υπουργός.

Μέσα σε αυτή τη γενικότερη πολιτική, το ΠΑΜΕ, σε πανελλαδικό επίπεδο, πίεσε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για απεργιακή κινητοποίηση στις αρχές του Νοέμβρη, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή και την ψήφιση όλων αυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Πότσο, η ΓΣΕΕ προσπάθησε να αποφύγει να έρθει σε ρήξη με τη μεγαλοεργοδοσία, και ήθελε να μην υπάρξει αντίδραση από τους εργαζόμενους αλλά να προχωρήσει σε κινητοποίηση στις αρχές Δεκεμβρίου όπως κάνει κάθε χρόνο, κάτι που αποκαλούν…«ντουφεκιά», στο όνομα της κατάθεσης ενός αντιλαϊκού προϋπολογισμού.

Κατάφεραν, όμως, ουσιαστικά να σπάσουν την απεργία αφού η ΑΔΕΔΥ εσκεμμένα προγραμμάτισε απεργιακή κινητοποίηση στις 14 του Νοέμβρη και η ΓΣΕΕ στις 28. Όπως είπε, συνέβαλαν και οι δύο ώστε να μην μπορέσει ενιαία το Εργατικό κίνημα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να απεργήσει και να διαδηλώσει απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η κατάσταση-συνέχισε ο κ.Πότσος-όσον αφορά την απόφαση και τη λειτουργία στο Εργατικό Κέντρο της Ρόδου. Ως ΠΑΜΕ, έβαλαν την πρόταση της απεργίας, κάτι όμως που δεν δέχθηκε η πλειοψηφία του ΕΚΡ για τις 14 του Νοέμβρη, παρ’ όλο που Εργατικά Κέντρα στην υπόλοιπη χώρα είχαν πάρει τέτοια απόφαση, δίχως να πλειοψηφούν δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Έτσι, όλες τις προηγούμενες ημέρες προετοίμασαν την απεργία, με καθημερινή παρουσία στον ΟΑΕΔ, αναδεικνύοντας μία σειρά από προβλήματα που βιώνει ο κόσμος, όπως ότι είναι χιλιάδες αυτοί που στενάζουν καθημερινά έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ αφού ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και αν έχει ρυθμίσεις.

Στη συνέχεια, απηύθυνε κάλεσμα στους εποχικούς εργαζόμενους και ειδικά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργία αφού καλούνται να ζήσουν δώδεκα μήνες με έξι μήνες δουλειά, έξι μήνες ανεργία αλλά με τρίμηνο επίδομα φτώχειας, στην κυριολεξία,

Τέλος, αύριο στις 10:30 το πρωί, στην πλατεία Σύμης, έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, θα πραγματοποιηθεί η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία με κατάληξη την πλατεία Κύπρου όπου θα πραγματοποιηθεί και η κεντρική ομιλία.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο