Σε “ομηρία” 2.000 υποψήφιοι οδηγοί στα Δωδεκάνησα

Σε ομηρία βρίσκονται περίπου 2.000 υποψήφιοι οδηγοί σε όλα τα Δωδεκάνησα,  λόγω της αποχής των εξεταστών, με αποτέλεσμα, να έχει δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι υπερήλικες που καλούνται να δώσουν και πάλι εξετάσεις για την ανανέωση του διπλώματός τους.

Η αποχή ισχύει πανελλαδικά από την 1η Οκτωβρίου ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας οι εξετάσεις έχουν διακοπεί εδώ και μήνες λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει με τις αποζημιώσεις των εξεταστών  οι οποίες δεν καταβάλλονται από την 1η Μαΐου 2018
Πανελλαδικά, και έτσι περιμένουν στην «ουρά» προκειμένου να εξεταστούν συνολικά τουλάχιστον 50.000 υποψήφιοι οδηγοί.

Οι εξεταστές διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τον περιορισμό από δύο σε έναν εξεταστή σε κάθε εξέταση υποψηφίου οδηγού και παράλληλα την περικοπή του πρόσθετου επιδόματος των 178 ευρώ που λαμβάνουν μηνιαίως για τις εξετάσεις. Ως απόρροια της αδιέξοδης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και στη Ρόδο, ο σύλλογος εκπαιδευτών οδηγών Δωδεκανήσου, κάλεσε χτες τα μέλη του να συγκεντρωθούν με τα εκπαιδευτικά τους οχήματα στα γραφεία της διεύθυνσης μεταφορών και επικοινωνιών στο νησί μας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ομοσπονδία τους.

Οι εκπαιδευτές (45 συνολικά στο νομό μας εκ των οποίων 33 στη Ρόδο) επισκέφθηκαν αργότερα την περιφέρεια όπου συναντήθηκαν με τον εντεταλμένο μεταφορών Δωδεκανήσου Χρήστο Μπάρδο, του επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας και ζήτησαν την παρέμβασή του.

Οι κ.κ. Πορτσέλι και Μπάρδος
Οι κ.κ. Πορτσέλι και Μπάρδος

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του συλλόγου Στέφανος Πορτσέλι, αναφερόμενος στα αιτήματα του κλάδου και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης τα εξής: «Ζητούμε άμεσα να ξεκινήσουν οι πρακτικές εξετάσεις γιατί εδώ και δύο μήνες που σταμάτησαν έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, και ο περισσότερος κόσμος που επιθυμεί να βγάλει αυτή τη στιγμή μία άδεια οδήγησης είναι για βιοποριστικούς λόγους, λόγω της τουριστικής περιόδου από τη νέα σεζόν. Προσπαθούμε γιατί υπάρχει πρόβλημα με τους εκπαιδευτές οδήγησης καθώς έχουμε έρθει και εμείς σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια και αυτό που θέλουμε από την περιφέρεια είναι να ασκήσει πίεση στην υπουργό Μεταφορών να κάνε αποδεκτά τα αιτήματά μας.

Επίσης έχουμε ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής που σαν κλάδος ζητάμε να γίνει διάλογος ώστε να ακούσει το υπουργείο τα προβλήματά μας. Σίγουρα η αποχή που γίνεται από τους εξεταστές όλης της χώρας είναι δίκαιη ζητούν τα δεδουλευμένα τους αλλά θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι έχει δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Σήμερα βρίσκονται σε αναμονή για να δώσουν εξετάσεις περίπου 2.000 οδηγοί σε όλη τη Δωδεκάνησο αν λάβουμε υπόψη μας ότι ανάμεσά τους είναι και οι άνθρωποι άνω των 74 ετών που περιμένουν και αυτοί να δώσουν εξετάσεις.
Ειδικά για τους υπερήλικες βγήκε νόμους που τους υποχρεώνει να δώσουν εξετάσεις. Εμείς επιθυμούμε να διαγραφεί τελείως αυτός ο νόμος και είμαστε της άποψης να επανασυσταθεί η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή γιατί δεν είναι θέμα οδηγητικής ικανότητας, αλλά θέμα ιατρικό.

Ο νέος νόμος που λέει ότι θα δίνουν εξετάσεις με τα δικά τους αυτοκίνητα χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτή δεν προβλέπει τι κίνδυνος μπορεί να προκληθεί σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει αυτήν  την ικανότητα να οδηγήσει και είναι με τον εξεταστή μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς τα διπλά πετάλια για να αποφύγουμε κάποιο τροχαίο ενώ δεν υπάρχει και ασφαλιστική κάλυψη. Αυτό που ζητάμε, επειδή έχει κατατεθεί και προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας, είναι ο νόμος να ακυρωθεί και να επαναλειτουργήσει η δευτεροβάθμια επιτροπή γιατί είναι θέμα ιατρικό. Οι γιατροί είναι αυτοί που θα εξετάσουν αν έχουν την ικανότητα να οδηγήσουν. Όχι ο δάσκαλος.

Επίσης όλοι οι υπάλληλοι των διευθύνσεων αντιδρούν και δεν το κάνουν αποδεκτό γι΄αυτό και δεν έχουν ξεκινήσει οι εξετάσεις. Κανένας εξεταστής δεν θέλει να μπει σε αυτοκίνητο που εκ των προτέρων γνωρίζει ότι δεν θα υπάρχει ασφάλεια».

Χρήστος Μπάρδος: «Είμαστε αρωγοί»
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Μεταφορών και Επικοινωνίας Δωδεκανήσου Χρήστος Μπάρδος δήλωσε τα εξής: «Δεν είναι μόνο θέμα αντανακλαστικών. Σκεφτείτε τους ηλικιωμένους που οδηγούν στα νησιά μας πώς θα μεταφέρουν τα αυτοκίνητά τους σε νησιά που λειτουργούν σχολές οδηγών ώστε να δώσουν εξετάσεις. Είναι επιπλέον έξοδα που δεν πρέπει να επωμιστούν. Το πρωί παρέλαβα ψήφισμα από το σύλλογο και η περιφέρεια στέκεται αρωγός στα προβλήματά του συλλόγου των εργαζομένων και των πολιτών. Έχουμε 2.500 άτομα που περιμένουν να δώσουν εξετάσεις και είναι όμηροι…

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, είναι μία πανελλαδική κινητοποίηση και πρέπει να λυθεί κεντρικά και ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα. Ανησυχώ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις άδειες οδήγησης των επαγγελματιών, που περιμένουν να τις βγάλουν για να εργαστούν το καλοκαίρι και εκεί υπάρχει θέμα προτεραιότητας».