Στενάζουν οι επιχειρήσεις της Ρόδου εξαιτίας των οφειλών

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία των υπηρεσιών σχετικά με τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς όπως φαίνεται στην πράξη, χιλιάδες οφειλέτες έχασαν τις ρυθμίσεις τους, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν.

Πιο συγκεκριμένα περίπου 300.000 επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την καθορισμένη δόση παρά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις διευκολύνσεις για ρύθμιση στις οφειλές και έτσι η ψαλίδα των χρεών άνοιξε ακόμα περισσότερο.

Ούτε όμως και στις περιπτώσεις των παλαιότερων ρυθμίσεων είναι καλύτερη η εικόνα. Κι εκεί τα στοιχεία είναι απογοητευτικά αφού σε ισχύ παραμένει μία στις τρεις ρυθμίσεις.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα χρέη σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του Σεπτεμβρίου, έφτασαν τα 550 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα τα συνολικά χρέη προς τα ταμεία να ανέρχονται σε περίπου 35 δισ. ευρώ!

Βέβαια η εικόνα στην ευημερούσα Ρόδο δεν είναι καλύτερη. Και στο νησί μας πολλοί επαγγελματίες βρίσκονται σε δυσχερή θέση καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η καλοκαιρινή περίοδος δεν έφερε έσοδα στα ταμεία τους παρά την αύξηση της τουριστικής κίνησης και παρά την ευημερία των αριθμών. Ο προβληματισμός για το χειμώνα είναι έντονος καθώς οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται και τα έσοδα είναι πενιχρά.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Νοέμβρη εκπρόσωποι επαγγελματικών σωματείων του νησιού εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωση τον προβληματισμό τους για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται τα μέλη τους καθώς είχαν επισημάνει ότι η τουριστική περίοδος έληξε αφήνοντας όμως την τοπική αγορά μουδιασμένη.

«Οι τουριστικές αφίξεις καταγράφουν ρεκόρ, δεν είχαν όμως αντίκρισμα στα ταμεία. Οι μικροί επιχειρηματίες-επιτηδευματίες, μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις μειωμένες εισπράξεις, παρά την άνοδο των αφίξεων στη Ρόδο» είχαν επισημάνει τότε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Νίκος Τσούλλος αναρωτήθηκε τότε: «Βλέποντας τα οικονομικά αποτελέσματαμπορούμε να παραβλεψουμε τις μικρές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουντις υποχρεώσεις τους; Ασφαλώς και όχι!»

Όπως υπογραμμίζουν οι επαγγελματίες- μέλη των συλλόγων και των σωματείων, «παρά την άνοδο των αφίξεων των ξένων επισκεπτών, δεν ενισχύθηκε η ρευστότητα στην αγορά. Ο τουρισμός αποτελεί μονοκαλλιέργεια στη Ρόδο, όπως και σε όλα σχεδόν τα νησιά του νομού μας. Όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι βρίσκονται σε πλήρη εξάρτηση από τον τουριστικό κλάδο. Δυστυχώς όμως ο τουρισμός δεν είναι όπως άλλοτε ο αιμοδότης του συνόλου της τοπικής αγοράς, της μικρομεσαίας επιχείρησης. Ενισχύει μόνο επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι με ίδια μέσα αναλαμβάνουν εξολοκλήρου την πρακτόρευση, τη μεταφορά, τη διαμονή και τη σίτιση.

Ταυτόχρονα, η υπέρμετρη φορολόγηση, στερεί το οξυγόνο από την αγορά.  Πρέπει να περιοριστεί άμεσα το βραχιολακι ώστε να τονωθεί η ποιότητα του τουρισμού, διαφορετικά δεν θα έχει κανένα νόημα να βουλιάζει το νησί από κόσμο και οι οικονομικοί δείκτες να μένουν στάσιμοι. Όταν  ο τουρισμός  δεν προάγει την τοπική οικονομία, όταν δεν δένει αρμονικά με όλους τους άλλους κλάδους και καταλήγει να επιβαρύνει το περιβάλλον με την κατασπατάληση των φυσικών πόρων, προφανώς κάτι έχει πάει εντελώς στραβά…».

Καλπάζουν τα χρέη!
Σε σχετικό ρεπορτάζ που φιλοξενεί το «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζονται ενδιαφέροντα στοιχεία ειδικά για το θέμα το οποίο έχει ως εξής:

“Κατά 550 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα τέλη Σεπτεμβρίου εκτινάσσοντας τα συνολικά χρέη στο αστρονομικό ύψος των 34,3 δισ. ευρώ από 33,8 δισ. ευρώ που ήταν τρεις μήνες νωρίτερα (Ιούνιο 2018).

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), οι νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά εντός του 2018 ανέρχονται σε 74,214 εκατ. ευρώ και αφορούν 15.816 οφειλέτες. Τα υπόλοιπα αφορούν είτε παλαιότερα χρέη που όμως εντός του τριμήνου Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2018 εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο ΚΕΑΟ, είτε αυξήσεις πρόσθετων τελών για ήδη ενταγμένους οφειλέτες.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αλλά και οι ρυθμίσεις οφειλών δε φαίνεται να συμβάλλουν στην αποσυμπίεση του προβλήματος. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι έως 31/9/2018 είχαν υποβληθεί 3.342 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού. Από αυτές οι 1.021 προχωρούν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, οι 182 αφορούν διμερή διαπραγμάτευση με το ΚΕΑΟ, ενώ οι υπόλοιπες 2.139 είναι αιτήσεις για οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών.

Απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία από τις παλαιότερες ρυθμίσεις. Ενεργή παραμένει σχεδόν μία στις τρεις, ήτοι, μόλις 128.370 σε σύνολο 417.942 αιτήσεων.

Σήμερα όλο και περισσότεροι οφειλέτες εντάσσονται στην ρύθμιση των 12 δόσεων καθώς έληξε η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισπράξεων από ρυθμίσεις, καθώς στην πράξη, οι οφειλές ρυθμίζονται σε λιγότερες δόσεις με υψηλότερο ποσό μηνιαίας δόσης. Το τρίμηνο Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2018, το ΚΕΑΟ εισέπραξε 356,19 εκατ. ευρώ, ενώ από την έναρξη της λειτουργίας του έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εισπραχθεί 3,8 δισ. ευρώ”.