Ποινή κάθειρξης 7 ετών με αναστολή σε Ρομά που έβαλαν φωτιά

Συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών «μοιράστηκαν» χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω, δύο αθίγγανοι ηλικίας 24 και 44 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για τον εμπρησμό που προκλήθηκε σε δύο τροχόσπιτα και δύο παραπήγματα στο Καρακόνερο απέναντι από τον καταυλισμό, τον Δεκέμβριο του 2014.

Η δίκη έγινε κανονικά χθες, αν και ενώπιον του δικαστηρίου δεν εμφανίστηκαν οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι όχι μόνο δικάστηκαν ωσεί παρόντες αλλά κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 7 ετών ο καθένας με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Οι δύο άνδρες παραπέμφθηκαν σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου και στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν η 39χρονη σύζυγος του 44χρονου ΡΟΜΑ για την οποία το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος της (κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό από πρόθεση από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και για διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας), καθώς και ο 17χρονος γιος της, για τον οποίο η δικογραφία διαχωρίστηκε ως ανήλικος για να εκδικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο.

Μάλιστα σύμφωνα με την δικογραφία ο ανήλικος είναι αυτός που φέρεται να έβαλε την φωτιά στη μία τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου 2014 απέναντι από τον καταυλισμό των ΡΟΜΑ στο Καρακόνερο, και η οποία επεκτάθηκε από το παράπηγμα που ξεκίνησε και σε δύο τροχόσπιτα αλλά και ακόμη μία αυτοσχέδια κατοικία, στις οποίες κοιμόντουσαν άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά.
Οι δε ενήλικες ΡΟΜΑ κατηγορούνται ότι εμπόδιζαν τον ιδιοκτήτη των παραπηγμάτων να πλησιάσει το σπίτι του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξεταζόμενοι από το προσωπικό του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι τέσσερις εμπλεκόμενοι φέρονται να ισχυρίστηκαν πως όλα ξεκίνησαν όταν άτομα από άλλη οικογένεια ομόφυλων τους έσπασαν το αυτοκίνητο της 39χρονης με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα πνεύματα και προκληθεί άγριος καβγάς ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την φωτιά που φέρεται να έβαλε σε ένα από τα παραπήγματα ο 24χρονος.

Οι φλόγες γρήγορα εξαπλώθηκαν περίπου στη μία τα ξημερώματα του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2014 με αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν συνολικά δύο παραπήγματα και δύο τροχόσπιτα. Σε έρευνα που έκανε η αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε την οικογένεια των ΡΟΜΑ και τον 24χρονο, που διέμεναν όλοι μαζί και τους παρέδωσε στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα περαιτέρω.

Σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και μετά τις απολογίες τους μητέρα, πατέρας και γιος αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους, ενώ στον 24χρονο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.