Αποζημιώνονται οι αγρότες εξαιτίας της ξηρασίας

Αποζημιώνονται οι αγρότες εξαιτίας της ξηρασίας

Αποζημιώνονται οι αγρότες εξαιτίας της ξηρασίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 423 ΦΟΡΕΣ

Θετικές ειδήσεις «έφερε» από την Αθήνα ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη.

Όπως δήλωσε χτες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό συζήτηση για θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας, ενώ παρών ήταν και ο βουλευτής Δημήτρης Γάκης.

Μεταξύ των καλών ειδήσεων είναι και αυτή που αφορά την αποζημίωση των αγροτών λόγω της ξηρασίας, καθώς το υπουργείο είναι πλέον αποφασισμένο να δώσει το πράσινο φως ώστε να πληρώνονται όσοι πλήττονται από την ανομβρία, μέσω των κωδικών της πολιτικής προστασίας.

Επίσης, αποφασίστηκε να αλλάξει ο νόμος αλίευσης που αφορά το συμιακό γαριδάκι, και να μπορεί πλέον να αλιεύεται όλο το χρόνο αλλά υπό προϋποθέσεις για την προστασία του είδους, ενώ όπως δείχνουν τα πράγματα θα εγκριθούν όλα τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων τους.

«Σε συνέχεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα Χαράλαμπου Κασσίμη συζητήσαμε σχετικά με τα αιτήματα που είχαμε θέση για την έγκριση όλων των επενδυτικών σχεδίων των ήδη ενεργών αγροτών και κτηνοτρόφων ώστε να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους που έχουν υποβληθεί στην περιφέρειά μας.

Μας εκχωρήθηκαν περίπου 9,5 εκατομμύρια αλλά χρειαζόμαστε περίπου 16. Τα 6 εκατομμύρια που αναζητούνται ήταν το θέμα συζήτησης.

Η υπόσχεση από το γραφείο του υπουργού ήταν ότι οι ενέργειες και οι κατευθύνσεις του υπουργείου είναι να εγκριθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια και να χρηματοδοτηθούν» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε ότι σχετικά με την τρίτη επαναπροκήρυξη για την ένταξη νέων αγροτών στο πρόγραμμα και αυτό είναι σε καλό δρόμο και εξετάζεται θετικά, σύμφωνα με τον υπουργό, καθώς υπάρχει το ποσό ώστε να πληρωθούν και αυτοί.

Μιλώντας για το θέμα της αποζημίωσης των αγροτών από τη ξηρασία ο κ. Ζαννετίδης είπε τα εξής: «Το πολύ μεγάλο θέμα της ανομβρίας απασχολεί όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Εμείς έχουμε καταθέσει αίτημα αποζημίωσης των παραγωγών λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και το αίτημα υπάρχει στο γενικό λογιστήριο του κράτους και ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

Αναμένουμε όμως θετικές εξελίξεις γιατί μπορούν οι παραγωγοί μας να πληρώνονται πλέον από τους κωδικούς της πολιτικής προστασίας καθώς το φαινόμενο της ανομβρίας είναι καιρικό φαινόμενο που εμφανίζεται συχνά στον τόπο μας.

Κατά συνέπεια αναμένουμε πλέον θετικές εξελίξεις για τις αποζημιώσεις όλων των παραγωγών όλων των ειδικοτήτων που υπάρχουν στα νησιά, καθώς παρατηρείται αυξημένη ανομβρία».

Συζήτηση έγινε και για το μέτρο της μεταποίησης μέχρι του ποσού των 600 χιλιάδων ευρώ το οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμο για να προκηρυχτεί. Όσοι λοιπόν από τους επενδυτές ενδιαφέρονται, θα πρέπει να ετοιμάζονται.

Σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία η περιφέρεια έχει υποβάλει εδώ και αρκετό καιρό προτάσεις, ώστε να γίνονται έγκαιρα οι ψεκασμοί, και το υπουργείο έχει αποφασίσει ώστε ο διαγωνισμός να γίνεται για δύο χρόνια ενώ η έγκριση για το προσωπικό να μην έρχεται τον Ιούνιο αλλά το Φεβρουάριο ώστε να γίνονται έγκαιρα οι ψεκασμοί.

«Για το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης της περιφέρειας σε κτηνιάτρους και γεωπόνους μας ενημέρωσε ο υπουργός ότι υπάρχει σε εξέλιξη και θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο εσωτερικών η πρόσληψη 150 κτηνιάτρων σε όλες τις περιφέρειες ώστε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, καθώς είμαστε η περιφέρεια με τις μεγαλύτερες ελλείψεις στον τομέα αυτό» είπε παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης που εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα μεγάλο μέρος των αναγκών θα καλυφθούν με αυτό τον τρόπο.

Για τα θέματα της αλιείας έγινε όπως ενημέρωσε ιδιαίτερη συζήτηση και υπάρχουν θετικές εξελίξεις καθώς θα υπάρξει αποζημίωση των αλιευτικων εργαλείων των αλιέων που παθαίνουν ζημιά από επιθέσεις θηλαστικών και από προστατευόμενα είδη. Στο Leader της αλιείας προβλέπεται εφάπαξ αποζημίωση στους αλιείς γι’ αυτό το λόγο και άμεσα θα προκηρυχτεί.

Τέλος αναφερόμενος στο συμιακό γαριδάκι και την αλίευσή του και έχοντας κατατεθεί από κοινού πρόταση σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ έκανε γνωστό ότι έγινε δεκτή και τροποποιείται το προεδρικό διάταγμα του 2004 υπέρ των αλιέων καθώς γίνεται δεκτό ένα από τα πάγια αιτήματά τους, ώστε να μπορούν να το ψαρεύουν ακόμα και για το διάστημα που απαγορευόταν υπό προϋποθέσεις όμως ώστε να μην κινδυνεύει ο πολλαπλασιασμός της γαρίδας.

Διαβάστε ακόμη

Στους 43 βαθμούς έφτασε το θερμόμετρο στη Λίνδο!

Σε σύνταξη νέου καταστατικού οδεύει σύντομα ο ΠΡΟΤΟΥΡ

Καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους θα πραγματοποιήσουν οι δικηγόροι της Ρόδου τη Δευτέρα

Τον οδικό χάρτη ανάπτυξης του δήμου Ρόδου παρουσίασε ο Βάιος Καλοπήτας

Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Παρτέρι με λουλούδια θα φτιαχτεί στη Ροτόντα κοντά στη Φιλέρημο

Ίδρυμα Ι. & Π. Νεστορίδη: Άρχισαν οι εργασίες δημιουργίας μονάδας φροντίδας για άπορους ηλικιωμένους στα Κολύμπια

Ο Μιχ.Φραγκίνης θα είναι ο νέος κοινοτάρχης Έμπωνα