Τον Ιανουάριο η δίκη για τη  μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών στη Ρόδο

Στις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου η εκδίκαση της μεγάλης υπόθεσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την κωδική ονομασία «WEB OF DRUGS»  που είχε εξιχνιαστεί πέρυσι το φθινόπωρο στον Αρχάγγελο.

Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί χθες ωστόσο το δικαστήριο διέκοψε για τις 21 Ιανουαρίου 2019.
Στο εδώλιο του δικαστηρίου, θα καθίσουν συνολικά 46 άτομα στα οποία έχουν ασκηθεί βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος , ενώ εννέα από αυτά βρίσκονται ήδη στη φυλακή.

Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς ηλικίας 38 και 33 ετών αντίστοιχα και επτά έλληνες από τους οποίους δύο 43χρονοι, ένας 29χρονος, ένας 57χρονος, ένας 70χρονος, και δύο 50χρονοι, οι οποίοι μετά τις απολογίες τους τον Σεπτέμβριο του 2017 είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Για αυτούς τους εννέα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου τον Αύγουστο του 2018, με βούλευμα του αποφάσισε να παραμείνουν στη φυλακή έως την ολοκλήρωση 18μηνου από την ημέρα κράτησης τους.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Νικήτας Μπόλκας, Αχιλλέας Δασκαλάκης, Μαρία Κρικοπούλου, Δήμος Μουτάφης, Στέλιος Κιουρτζής, Αναστάσιος Διάκος, Στέλιος Αλεξανδρής, Δημήτρης Γεωργάς, Ελευθέριος – Γεώργιος Πάσσος, Βασίλης Μπέης, Βαλεντίνη Βαβούλη,, Μανώλης Βλάχος, Κώστας Σαρρής, Άκης Δημητριάδης, Στεφανία Μπέρδη, Δημήτρης Βερβέρης, Βάσια Παπαγεωργίου, Γιώργος Κυπραίος, Κατερίνα Βολονάκη, Δέσποινα Θανασιά, Παναγιώτα Θανασιά, Ανθούλα Καραολάνη, Σεβαστιανός Κούρκουλος, Ζαμπετούλα Φουτούλη, Χρυσάνθη Κούρου, Γ. Πλατανίτης και Παντελής Παπαοικονόμου.

Πρόκειται για μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις ναρκωτικών, η οποία εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, καθώς κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν συνομιλίες, επαφές και σημειώσεις που βρήκαν στην κατοχή των 7 συλληφθέντων με 271 τουλάχιστον άτομα, που κατοικούν σε όλο το νησί της Ρόδου και οι οποίοι φαίνεται να είχαν «πάρε – δώσε» με το κύκλωμα που διακινούσε τα ναρκωτικά.

Η αντίστροφη μέτρηση για το κύκλωμα ξεκίνησε να γίνεται σταδιακά τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2017. Από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν αρχικά επτά μέλη, τα οποία φέρονται να ανήκουν σε πολυμελές κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην πόλη της Ρόδου, τη Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου και την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρόδου.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την αστυνομία, συνελήφθησαν έξι ημεδαποί ηλικίας 29, 29, 43, 50 και 57 ετών, καθώς και ένας 38χρονος υπήκοος Αλβανίας. Οι συλληφθέντες μαζί με δυο ακόμη συνεργούς τους (έναν 60χρονο ημεδαπό και έναν 34χρονο υπήκοο Αλβανίας) φέρονται να αποτελούσαν τον πυρήνα δυο εγκληματικών οργανώσεων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο επισταμένης αστυνομικής έρευνας που διεξάγονταν τους τελευταίους τέσσερις μήνες πριν την εξιχνίαση της υπόθεσης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, με κωδική ονομασία «WEB OF DRUGS» και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση τεχνικών και φυσικών μεθόδων, συλλογή, αξιοποίηση διασταύρωση και μελέτη στοιχείων του προανακριτικού υλικού που συγκεντρώθηκε:

Αποδομήθηκε πλήρως η δράση εκτεταμένου εγκληματικού δικτύου που αποτελούνταν από δυο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις με κοινό σκοπό
εξακριβώθηκε η ιεραρχική δομή των εγκληματικών οργανώσεων,  οι ρόλοι και ταυτότητα των μελών, οι μεταξύ τους διασυνδέσεις και επιμέρους συνεργασίες με αλλά άτομα, τα οποία δρούσαν περιφερειακά ή συνεργάζονταν μεμονωμένα μαζί τους.

Προσδιορίστηκε ότι η συγκρότηση των εγκληματικών οργανώσεων και η έναρξη της δράσης τους ανάγεται στις αρχές του 2017 με αποκλειστικό σκοπό τη διακίνηση-εμπορεία ναρκωτικών ουσιών στο νησί της Ρόδου,  σκιαγραφήθηκε ο τρόπος δράσης, η ακριβής μεθοδολογία και το προφίλ των εγκληματικών οργανώσεων (modus operandi) διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του εγκληματικού δικτύου λάμβαναν αυξημένα μέτρα αποτροπής εντοπισμού εντοπίσθηκαν οι περιοχές που διεξάγονταν η διακίνηση των ναρκωτικών διακριβώθηκε ο τρόπος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και οι επιμέρους παράνομες ενέργειες των εμπλεκομένων στην υπόθεση ατόμων.