Ραντεβού τον Ιανουάριο για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, δηλαδή αν θα έρθει στη Βουλή η τροπολογία για την παράταση του καταστατικού της και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση της λειτουργίας της σε βάθος χρόνου.

Το παραπάνω προέκυψε από τη συνάντηση εργασίας που είχαν την περασμένη Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι εκπρόσωποι της Εταιρίας με τον συμπατριώτη μας Αναπληρωτή Υπουργό, Νεκτάριο Σαντορινιό.

Για τη συνάντηση, μίλησε χθες ο Πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, Αντιδήμαρχος, Αγαπητός Πάλλας, ο οποίος καταρχήν στάθηκε στην παρουσία της νομικής συμβούλου του Υπουργείου, λέγοντας ότι είδε πολύ θετικά την πρόταση που κατέθεσαν για την τροπολογία, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια και καθημερινές συναντήσεις στη Ρόδο, μεταξύ του νομικού συμβούλου της ΠΕΔ, κ. Νίκου Πέρου και της κας Μιράντας Λαού, που είναι η δικηγόρος που έχει στηρίξει όλο αυτό το διάστημα την Εταιρία.

Όπως είπε, λοιπόν, προσπάθησαν η πρότασή τους να είναι τεκμηριωμένη ώστε να γίνει αποδεκτή μια και εμπλέκονται τρία Υπουργεία (σ.σ. εκτός από το ΥΕΝ, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) τα οποία θα πρέπει να διαχειριστούν αυτό το θέμα. 

Ο κ. Πάλλας δήλωσε ικανοποιημένος από την κατάληξη που είχε η συζήτηση μιας και ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να πείσει τους συναδέλφους του Υπουργούς ότι η Εταιρία θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει στο νησί.

Μάλιστα, αυτό το τελευταίο απασχόλησε αρκετά τη συζήτηση που έγινε στο Υπουργείο και οι εκπρόσωποι της Εταιρίας τόνισαν ότι είμαστε μακριά από το Κέντρο, είναι δύσκολο σε μία έκτακτη ανάγκη του νησιού να μεταφερθούν δυνάμεις από την Αθήνα. Άρα, λοιπόν, η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, η οποία δεν χρηματοδοτείται από τον Κρατικό προϋπολογισμό αλλά από ίδιους πόρους της Περιφέρειας και του Δήμου, είναι μία λύση στήριξης και συνδρομής προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αυτό, λοιπόν, έγινε κατανοητό ενώ και η νομική σύμβουλος του Υπουργείου, η οποία φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συνάντηση, θεώρησε ότι μπορεί να προχωρήσει αυτή η τροπολογία.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαντορινιός, άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να κάνουν υπομονή, τουλάχιστον ενάμιση μήνα, διότι αυτή τη στιγμή συζητείται ο προϋπολογισμός στη Βουλή και ο ίδιος θα προσπαθήσει όσο γίνεται νωρίτερα να καταθέσει το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και αυτή η τροπολογία, και αφού βεβαίως προηγουμένως συνεννοηθεί με τους άλλους δύο Υπουργούς για να προχωρήσει. Μετά απ’ όλα αυτά, λοιπόν, ευελπιστούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα. 

Και δήλωσε ο κ. Πάλλας: «Είναι μία δύσκολη περίοδος αυτή τη στιγμή διότι εάν δεν προχωρήσει (σ.σ. η τροπολογία) θα πρέπει η Εταιρία να πάει σε εκκαθάριση. Και εμείς περιμένουμε αυτή την τροπολογία να γραφτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ώστε να υπάρχει αναδρομική ισχύ για να μπορέσει να έχει συνέχεια».

Ακόμη, ο κ. Πάλλας θέλησε να ευχαριστήσει τον κ. Πέρο και τον Δήμαρχο, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, που μεσολάβησε για να τους συνοδεύσει στη συνάντηση, επίσης την κα Λαού που εδώ και οκτώ μήνες ασχολείται με αυτό το θέμα ώστε να είναι τεκμηριωμένη η πρόταση και τον κ. Σαντορινιό που, όπως είπε, για μιάμιση ώρα άφησε ό,τι είχε για ν’ ασχοληθεί με ένα θέμα που απασχολεί το νησί.

Ο ίδιος έφυγε ικανοποιημένος από αυτή τη συζήτηση ωστόσο ο κ. Σαντορινιός δεν παρέλειψε να τους πει  ότι υπάρχουν δυσκολίες που θα επεξεργαστεί με τους συνεργάτες του και ευελπιστεί ότι στο τέλος θα καταφέρουν να πείσουν για τ’ αυτονόητα.