Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Tο 2o Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου συμμετέχει στο διετές πρόγραμμα Erasmus+ KA2 «Στρατηγικές Συμπράξεις στον Τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης» από 1.9.2018, με τίτλο: «Sharing time, connecting learnings – moments partagés, apprentissages connectés». Η συντονίστρια χώρα είναι η Γαλλία με εταίρους σχολεία από την Ισπανία, την Ουαλία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα. Ο κεντρικός σκοπός του προγράμματος είναι να αναδειχθεί η κοινωνική και εκπαιδευτική αξία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ πραγματοποιήθηκε η 1η Διακρατική συνάντηση  μεταξύ των εταίρων στη Γαλλία και συγκεκριμένα στα σχολεία  “Ecole elementaire de Cosnac” και “Ecole primaire de Saint Viance”.

Τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Προγράμματος Erasmus+ κ. Ελένη Μπύρου δασκάλα της Ε΄2 Τάξης και υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος, κ. Γιώργος Ευθυβουλίδης δάσκαλος της Δ΄3 Τάξης και η κ. Ευαγγελία Πελεκάνου δασκάλα Αγγλικών συμμετείχαν σε όλες τις δράσεις της πρώτης συνάντησης μαζί με τους συναδέλφους τους εκπροσώπους από τις χώρες – εταίρους.
 

Οι πέντε εταίροι μέσα από τις κοινές δράσεις τους επιδιώκουν «ν’ ανοίξουν» τα σχολεία που εκπροσωπούν και να  φέρουν σε επαφή τους μαθητές τους  με τους πολιτισμούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των προφίλ των εκπαιδευτικών δίνοντας νόημα και κίνητρο στο λειτούργημά τους με την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και ειδικότερα δίνει βαρύτητα στην εφαρμογή της θεωρίας της Πολλαπλής Νοημοσύνης. Μέσα από την διεξαγωγή της έρευνας για την ανίχνευση των πολλαπλών τύπων νοημοσύνης των μαθητών και την ανάλυση των συμπερασμάτων που θα προκύψουν, οι παιδαγωγικές ομάδες του προγράμματος θα συμβάλλουν στον αγώνα κατά του φαινομένου της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη  χρήση μαθησιακών στρατηγικών που να ανταποκρίνονται στο μαθησιακό προφίλ του εκάστοτε μαθητή, με τη  χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και με τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η προετοιμασία και η οργάνωση των Γάλλων συναδέλφων ήταν υποδειγματική και οι δραστηριότητες εντός και εκτός των σχολείων πολύ ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές. Το πρόγραμμα κάθε ημέρας έκλεινε με μια ξενάγηση και δείπνο με παραδοσιακά εδέσματα.

Η ελληνική αποστολή, που εκπροσώπησε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου στην  πρώτη κινητικότητα στην πόλη Brive La Gaillarde, επέστρεψε στη Ρόδο με πολλές εμπειρίες, καινοτόμες ιδέες,  αξέχαστες στιγμές και ενθουσιασμό.  Μέσα από αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου προσδοκά να βελτιώσει και να αναβαθμίσει το επαγγελματικό προφίλ του εκπαιδευτικού και να προάγει τη δικτύωση του σχολείου με φορείς και σχολεία τοπικά, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Επιδιώκει επίσης να καλλιεργήσει την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση είναι δικαίωμα για κάθε μαθητή χωρίς αποκλεισμούς, να εμπνεύσει τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αποδοχή και την ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στη σχολική κοινότητα και στην κοινωνία ευρύτερα.