Παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά Απολλώνων

Παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά Απολλώνων

Παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά Απολλώνων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1366 ΦΟΡΕΣ

Η Δωδεκάνησος φοράει τα παραδοσιακά της

Eπιμέλεια - φωτογράφηση
Μιχάλης Μαννάκης
Email: mannakis.m@gmail.com
Με τη στήριξη της Περιφέρειας
Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Πολιτισμού)

Η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά των Απολλώνων, (εικ.1) έχει πολλά κοινά στοιχεία με φορεσιές της ευρύτερης περιοχής και συγκεκριμένα με τις περιοχές που βρίσκονται περιμετρικά του όρους Προφήτη Ηλία όπως της Σαλάκου, Πλατανιών, Ελεούσας, Διμυλιάς, Φανών, Σορωνής. Είναι από τις φορεσιές, όπως και οι υπόλοιπες, που ακολουθούν την παραδοσιακή διαδικασία, από την σπορά του βαμβακιού, την περισυλλογή και την επεξεργασία του μέχρι να πάρει την τελική μορφή της κλωστής και την ύφανσή της στον αργαλειό. Δεν φοριέται εδώ και αρκετά χρόνια, παρουσιάζεται όμως από τον σύλλογο σε κάθε εκδήλωση τόσο σε τοπικό, πανελλήνιο όσο, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αποτελείται εσωτερικά από την υφαντή βράκα σε λευκή απόχρωση με κορδόνι στη μέση για να συγκρατιέται και μήκος έως κάτω τους αστραγάλους. Είναι διακοσμημένη στο κάτω τελείωμά της με διάφορα κεντητά σχέδια ανάλογα με τις προτιμήσεις της κάθε νοικοκυράς (εικ.2). Εξωτερικά φοριέται η πουκαμίσα η οποία είναι ολόσωμη, υφαντή, λευκή με μακριά μανίκια, φέρει άνοιγμα στο στήθος το οποίο κλείνει με κορδονάκι στον λαιμό και το μήκος φτάνει πιο πάνω από τους αστραγάλους για να φαίνονται τα σχέδια από τη βράκα.

Διακοσμημένη με πολύχρωμο πλεκτό κορδόνι στις άκριες των μανικιών, στο άνοιγμα του στήθους και τον λαιμό, ενώ στον ποδόγυρο φέρει πιο πλούσια κεντητά σχέδια (εικ3).
Εξωτερικά φοριέται το φουστάνι λευκό και αυτό με μεγάλο άνοιγμα μπροστά για να συγκρατεί το στήθος και χωρίς μανίκια.
Στη μέση φέρει σούρα που δημιουργεί έντονες κάθετες πιέτες μέχρι το τελείωμά της που είναι λίγο πιο πάνω από την πουκαμίσα για να φαίνονται τα σχέδιά της.

Είναι σκέτη δίχως καμία διακόσμηση. Στους γοφούς φοριέται το ζωνάρι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα στον συγκεκριμένο τύπο φορεσιάς, είναι πλεκτό σε απόχρωση κόκκινο ή βυσσινί και δένεται πάντα στην αριστερή πλευρά.
Εξωτερικά στην πάνω πλευρά φοριέται το γιλέκο (εικ.4) με μακριά μανίκια που φθάνει έως ψηλά στη μέση, είναι ανοιχτό μπροστά σε σχήμα V και κουμπώνει στην κάτω άκρη, τα μανίκια είναι λίγο κοντά για να προεξέχουν τα μανίκια από την πουκαμίσα. Φτιαγμένο από κλαδωτά υφάσματα σε διάφορες αποχρώσεις.

Στο κεφάλι φοριούνται δύο μαντίλια (εικ.5), το εσωτερικό σε σκούρα απόχρωση που καλύπτει και το κούτελο που φέρει στο μέτωπο διακοσμητικό φλουρί γνωστό ως κουτελίτης και το εξωτερικό, σταμπωτό σε διάφορες αποχρώσεις. Για υπόδημα χρησιμοποιείται χαμηλό μαύρο παπούτσι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝΩΝ ΡΟΔΟΥ
«ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους

Το θωρηκτό Regina Margherita και το κατόρθωμα του δύτη Στάθη Χατζή στην Κάρπαθο