Στο δημοτικό συμβούλιο τα προβλήματα υγείας στη Νότια Ρόδο

Στο δημοτικό συμβούλιο  τα προβλήματα υγείας στη Νότια Ρόδο

Στο δημοτικό συμβούλιο τα προβλήματα υγείας στη Νότια Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 329 ΦΟΡΕΣ

Συζήτηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δημόσια Υγεία στη Νότια Ρόδο θα γίνει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 7:00 το βράδυ.

Το θέμα αυτό είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης και μάλιστα έρχεται από αναβολή.

Ειδικότερα, ως εισήγηση έρχεται το υπόμνημα που είχε αποστείλει, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή αγώνα των κατοίκων της Νότιας Ρόδου για το θέμα αυτό, προς το Υπουργείο Υγείας, τη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου καθώς και τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου της Ρόδου. Αυτό είχε κοινοποιηθεί και στους τοπικούς φορείς, δηλαδή στον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, την Ένωση των Νοσοκομειακών γιατρών της Ρόδου όπως και των γιατρών των Κέντρων Υγείας του νησιού καθώς και στον Σύλλογο εργαζομένων στο Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα.

Στο υπόμνημά τους, το οποίο είχε τίτλο «αιτήματα για τη Δημόσια Υγεία στη Νότια Ρόδο», οι κάτοικοι περιέγραφαν με δραματικούς τόνους την κατάσταση που βιώνουν και που, προφανώς, για να επικαιροποιείται δεν έχει αλλάξει. Αναφέρουν συγκεκριμένα:
Η παροχή ελάχιστων και τελείως ανεπαρκών υπηρεσιών Υγείας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Νότιας Ρόδου, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του κάθε φορά αγροτικού γιατρού και του «αλεξιπτωτικά» απεσταλμένου και ξεθεωμένου από άλλη μονάδα δημόσιας υγείας γιατρού, η κατάσταση παραμένει τραγική.
Επίσης ενώ υπάρχει ασθενοφόρο, δεν υπάρχει μονάδα του ΕΚΑΒ για να το επανδρώσει. Έτσι δεν καλύπτονται οι εφημερίες επαρκώς με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές και να έχουν κινδυνέψει πολλές άλλες.

Η κάλυψη των αναγκών στο βασικό αγαθό για τη ζωή μας την «υγεία», που αντιμετωπίζεται από κάθε κυβέρνηση μέχρι σήμερα σαν «κόστος», για μας είναι απαίτηση.

Το περιφερειακό ιατρείο Γενναδίου καλύπτει 10 χωριά που ανήκουν στον πρώην Δήμο της Νότιας Ρόδου.

Η μέση απόσταση των οικισμών μας από το νοσοκομείο της πόλης της Ρόδου είναι περίπου 80 χιλιόμετρα. Στην περιοχή διαμένουν τον χειμώνα περί τους 5000 ενώ τους επτά μήνες της τουριστικής σεζόν ο πληθυσμός ξεπερνάει τις 15000.

Αν όπως τονίζουν οι ειδικοί το επείγον περιστατικό κρίνεται στα πρώτα 10 λεπτά, τότε κατανοούμε όλοι πως αν δεν στελεχωθούν άμεσα οι δομές δημόσιας υγείας, θα συνεχίσουμε να χάνουμε συντοπίτες μας για απλούς λόγους (όπως π.χ. ένα αλλεργικό σοκ από τσίμπημα μέλισσας ή ένα έμφραγμα) για τους οποίους το 2018 είναι απαράδεκτο να χάνονται ζωές.

Δεν μπορεί σήμερα τον 21ο αιώνα με τόσες δυνατότητες σε επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα μας και αναγκάζεται να μεταναστεύει, με τόσες δυνατότητες που διαθέτει η επιστήμη και η τεχνολογία για να καλύπτεται πλήρως τόσο η πρωτοβάθμια όσο και η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας και στο νησί μας, να μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση με όσους κινδύνους για τη ζωή μας επιφυλάσσει αυτή η λογική.

Για τους παραπάνω λόγους διεκδικούμε άμεσα από την κυβέρνηση για το περιφερειακό ιατρείο Γενναδίου:
• Να προσληφθούν διασώστες του ΕΚΑΒ και να συγκροτηθεί μονάδα του ΕΚΑΒ με δυνατότητα 24ωρης κάλυψης όλο τον χρόνο.
• Να προσληφθεί νοσηλευτικό προσωπικό.
• Να προσληφθούν μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί. Οι αγροτικοί γιατροί να είναι βοηθητικοί.
• Να εφαρμοσθεί το ΦΕΚ για το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Γενναδίου, όπου προβλέπει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
• Να αναβαθμιστεί το Π. Ι. Γενναδίου σε Κέντρο Υγείας, αφού σύμφωνα με τους γιατρούς που έχουν εργαστεί εκεί, τους περισσότερους μήνες τον χρόνο δέχεται τόσα περιστατικά όσο ένα κέντρο υγείας.

Τέλος σημειώνουμε πως δεν θεωρούμε λύση την κάλυψη των κενών με αποσπάσεις γιατρών ή νοσηλευτών από το νοσοκομείο ή από άλλα κέντρα υγείας του νησιού καθώς γνωρίζουμε ότι και εκεί οι ελλείψεις είναι τεράστιες, αλλά διεκδικούμε από την κυβέρνηση νέες προσλήψεις εδώ και τώρα. Η δημόσια υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου