Παρουσιάστηκε το βιβλίο: “Τα χειρόγραφα των Μαϊστόρων”

Παρουσιάστηκε το βιβλίο: “Τα χειρόγραφα των Μαϊστόρων”

Παρουσιάστηκε το βιβλίο: “Τα χειρόγραφα των Μαϊστόρων”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 679 ΦΟΡΕΣ

Αποτελεί το τελευταίο βιβλίο του Ηλία Κόλλια

Το περασμένο Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2018, παρουσιάστηκε στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου, στη Mεσαιωνική Pόλη, το τελευταίο βιβλίο του Ηλία Κόλλια «Τα Χειρόγραφα των Μαϊστόρων», σε εικονογράφηση Βαγγέλη Παυλίδη και έκδοση Νίκου Κασέρη, μια παλιά συνεργασία τριών φίλων που ευοδώθηκε, χωρίς δυστυχώς να είναι και οι τρεις παρόντες. Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος κα Νάνσυ Τρυποσκούφη, Πρόεδρος του Λογοτεχνικού Κέντρου, συνδέοντας τη συμμετοχή του Λογοτεχνικού με τον Ηλία Κόλλια ως ιδρυτικό μέλος του.

Χαιρέτησαν την εκδήλωση, αρχικά ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος, ο παλιός φίλος και συνεργάτης του Ηλία Κόλλια, σήμερα αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κος Νεκτάριος Σαντορινιός, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κα Τούλα Μαρκέτου και η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Γκέλυ Κατσιώτη.

Στη συνέχεια μίλησαν ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων κος Γιάννης Παπαχριστοδούλου, ως συνάδελφος και φίλος του Ηλία Κόλλια. Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου κος Νίκος Νικολάου για τους δύο απόντες συντελεστές και η Αρχιτέκτων του Υπουργείου Πολιτισμού κα Κατερίνα Μανούσου-Ντέλλα, ως άμεση συνεργάτης του Ηλία Κόλλια από το 1985 με την ίδρυση της πρώτης Προγραμματικής.

Στο ουσιαστικό μέρος της εκδήλωσης, ο Φοίβος - Άγγελος Κόλλιας αναφέρθηκε στο ιστορικό «της Ιστορίας των Μαΐστόρων» ως συντονιστής της επιμέλειας των κειμένων, που επεξεργάστηκαν οι αρχαιολόγοι - βυζαντινολόγοι Άννα Μαρία Κάσδαγλη, Μαρία Σιγάλα και Γιάννα Μπίθα, ευχαριστώντας θερμά όλους αυτούς που συνετέλεσαν στην έκδοσή του, με εθελοντική προσφορά. Τις ευχαριστίες έκλεισε ο υπεύθυνος της έκδοσης κος Νίκος Κασέρης, αναφέροντας την πρόταση που συνδιαμόρφωσαν με τον Βαγγέλη Παυλίδη, το βιβλίο να μην έχει εμπορικό χαρακτήρα, αλλά κοινωνικό, προσφέροντας -από τα έσοδά του- βραβείο σε νέους επιστήμονες για τη μελέτη και συγγραφή άρθρων με θέμα τα Μνημεία της Ρόδου.

Η αρχαιολόγος κα Μαρία Σιγάλα παρουσίασε με πολύ ωραίο τρόπο το βιβλίο, κάνοντας αναφορές σε σημαντικά σημεία του κειμένου που διάβασαν οι εκπαιδευτικοί - λογοτέχνες Πάνος Δρακόπουλος και Δημήτρης Κόκκινος με τη συνοδεία της κιθάρας του Κωνσταντίνου Αναπολιτάνου, που χάρισαν στη βραδιά μια άλλη νότα. Τέλος προβλήθηκαν εικόνες από τη ζωή και το έργο του Ηλία Κόλλια, σε μοντάζ του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Λουιζίδη που προκάλεσε μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα. Με την προβολή των σχεδίων του Βαγγέλη Παυλίδη η βραδιά τελείωσε με ένα ποτήρι κρασί προσφορά της ΔΕΡΜΑΕ, ευχαριστώντας τον Αντιδήμαρχο κ.Τέρη Χατζηιωάννου για όλη τη συνδρομή στην οργάνωση της εκδήλωσης από την πλευρά του Δήμου Ρόδου.

Στα ηχητικά ήταν ο κος Τάσος Νεόφυτου. Στις προβολές ο κος Στράτος Κουφός. Στο ηλεκτρικό αυτοκινητάκι ο κος Στέργος Φώκιαλης. Οι Ιππότες έδωσαν και πάλι έναν ωραίο τόνο στην εικόνα του Προμαχώνα και της Μεσαιωνικής Πόλης γενικότερα, που συντόνισε η φίλη, κα Άννα Αχιολά.
Η οικογένεια του Ηλία Κόλλια και του Βαγγέλη Παυλίδη ευχαριστούν ολόθερμα τους φορείς και όλες και όλους αυτούς που ως άτομα συνέβαλαν στη τόσο ωραία, συγκινητική και επιτυχημένη αυτή βραδιά.

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων