ΓΕΛ Αρχαγγέλου: Κοιτίδα προσφοράς, πολιτισμού και ζωής

ΓΕΛ Αρχαγγέλου: Κοιτίδα προσφοράς, πολιτισμού και ζωής

ΓΕΛ Αρχαγγέλου: Κοιτίδα προσφοράς, πολιτισμού και ζωής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 667 ΦΟΡΕΣ

Ο λαός λέει “αν θέλεις να κλείσεις μια φυλακή, άνοιξε ένα σχολείο”! Γιατί το σχολείο είναι ο χώρος που περιμένουμε τα παιδιά μας να λάβουν παιδεία, να εμποτιστούν με τις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του σεβασμού, της προσφοράς και της ανάληψης κοινωνικής ευθύνης.

Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 το ΓΕΛ Αρχαγγέλου με τη διοργάνωση της δεύτερης εθελοντικής αιμοδοσίας του σχολείου κατά σειρά, υπηρέτησε αυτόν τον σκοπό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού οι μαθητές του λυκείου κατάφεραν να εμπλέξουν και να κινητοποιήσουν σχεδόν όλη τη σχολική κοινότητα του Αρχαγγέλου, όπως και την τοπική κοινωνία.

Οι μαθητές της Β’ τάξης του ΓΕΛ Αρχαγγέλου ανέλαβαν τη διοργάνωση της αιμοδοσίας, ξεκινώντας τις προετοιμασίες ένα μήνα πριν, μέσα από τη σύμπραξη των μαθητών του σχολείου τους και του ΓΕΛ Αφάντου, αφού οι δεύτεροι μεταλαμπάδευσαν στους πρώτους την εμπειρία που είχαν από προηγούμενες αιμοδοσίες που συστηματικά διοργανώνει το ΓΕΛ Αφάντου τα τελευταία χρόνια.

Στη συνέχεια οι μαθητές έθεσαν σαν στόχο τους, πέρα από τη συλλογή αίματος, να προσκαλέσουν και τους μαθητές των δημοτικών σχολείων προκειμένου να τους ενημερώσουν για την ανάγκη της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Έτσι, χωρίστηκαν σε ομάδες αναλαμβάνοντας διακριτές αρμοδιότητες σχετικές με την προώθηση της δράσης αλλά και με την εκτέλεσή της. Κατάφεραν, μέσα από συστηματική δουλειά, να επιμεληθούν της διακόσμησης του χώρου του σχολείου τους, το οποίο υποδέχτηκε όλους τους μικρούς μαθητές των δύο δημοτικών της περιοχής.

Οι μαθητές αφιέρωσαν πολλές από τις ώρες του προσωπικού τους ελεύθερου χρόνου, προκειμένου να αναζητήσουν στο διαδίκτυο ενημερωτικά βίντεο, αλλά και για να φτιάξουν μόνοι τους παρουσιάσεις και κουίζ για τα παιδιά των δημοτικών. Παράλληλα, άλλη ομάδα φρόντιζε για τη δημιουργία εικαστικών κατασκευών που θα ολοκλήρωναν οι μικροί επισκέπτες του σχολείου.
Σε αυτήν την προσπάθεια, αρωγός ήταν και το Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, οι μαθητές του οποίου επιμελήθηκαν πανό που αναρτήθηκε στην πλατεία για ενημέρωση του κοινού, ενώ κάποιοι μαθητές του έφτιαξαν υπέροχες αφίσες – ζωγραφιές για την αιμοδοσία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι χώροι του γυμνασίου παραχωρήθηκαν προκειμένου να είναι εφικτή η προβολή των βίντεο και των παρουσιάσεων. Οι δάσκαλοι των δημοτικών σχολείων από την άλλη, είχαν ήδη κάνει μέσα στις τάξεις τους κάποιες δράσεις σχετικές με την αιμοδοσία, προετοιμάζοντας έτσι τους μικρούς τους μαθητές. Τα παιδιά των δημοτικών σχολείων ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους περνώντας από το χώρο διεξαγωγής της αιμοδοσίας όπου είδαν σε πραγματικό χρόνο τους εθελοντές να προσφέρουν αίμα, ενώ στο τέλος τους προσφέρθηκαν εδέσματα και χυμοί που είχαν ευγενικά παραχωρηθεί από επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής που είχαν προσεγγίσει οι μαθητές για χορηγίες.
Και ενώ οι μαθητές της Β’ Λυκείου είχαν αναλάβει το ρόλο του οικοδεσπότη - δασκάλου για τα παιδιά των δημοτικών, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου στήριξαν ενεργά με τον πιο ουσιαστικό ρόλο την αιμοδοσία προσφέροντας οι ίδιοι αίμα.

Μαθητές άνω των 17 ετών, καθηγητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, αλλά και δάσκαλοι και των δύο Δημοτικών Σχολείων έδωσαν αίμα, προσφέροντας ζωή σε όσους το έχουν ανάγκη. Μαζί με αυτούς, πολίτες του Αρχαγγέλου προσήλθαν στο χώρο του σχολείου ως εθελοντές αιμοδότες, ενημερωμένοι είτε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε από προσκλήσεις που έλαβαν από τα σχολεία της περιοχής.
Το αίμα που συλλέχθηκε είναι ιδιαίτερα αναγκαίο, ιδίως αυτή την περίοδο που πλησιάζουν οι γιορτές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η γιατρός κυρία Μαίρη Γκουιντάλια.

Ο απολογισμός της δράσης βρήκε όλους τους εμπλεκόμενους γεμάτους με τα υπέροχα συναισθήματα που γεννά η πράξη της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Την ημέρα της αιμοδοσίας, όπως και την επόμενη, το σχολείο γέμισε με πρόσωπα που έλαμπαν από τη χαρά της προσφοράς και της αλληλεγγύης, αποδεικνύοντας ότι η νέα γενιά έχει αστείρευτη διάθεση για προσφορά δοθέντος του κατάλληλου ερεθίσματος.

Οι μαθητές της Β’ Λυκείου ανυπομονούν για την επόμενη αιμοδοσία στην οποία θα μπορούν να δώσουν και εκείνοι αίμα, ενώ αναζητούν τρόπους με τους οποίους θα κινητοποιήσουν περισσότερους συμπολίτες τους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

Οι μικροί μαθητές των δημοτικών σχολείων έφυγαν ενθουσιασμένοι, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα γίνουν εθελοντές αιμοδότες όταν θα μεγαλώσουν και δείχνοντας ότι μπήκαν οι πρώτοι σπόροι για την εθελοντική αιμοδοσία στην ερχόμενη γενιά. Μαθητές, καθηγητές, εθελοντές αιμοδότες και ιατρικό προσωπικό έδωσαν ραντεβού για την επόμενη αιμοδοσία τον ερχόμενο Απρίλιο ή Μάιο, με στόχο η εθελοντική αιμοδοσία να γίνει θεσμός στην τοπική κοινότητα Αρχαγγέλου.

Διαβάστε ακόμη

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Από το Νεστορίδειο της Ρόδου στα βήματα του Ελ Γκρέκο

Γιορτή ποίησης στο 1ο ΔΣ Κρεμαστής

Oλοκλήρωση επιμορφωτικής δράσης για τη διαχείριση παιδιών με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή /και Υπερκινητικότητας - ΔΕΠΥ

Επίσκεψη του Πειραματικού Γυμνασίου στο Εργαστήριο Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών Ερευνών και Μέσων

"Μαθαίνω να παίζω -Μαθαίνω να ζω στο Καστελλόριζο"

Διαδικτυακή επιμόρφωση σήμερα το απόγευμα από το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο