Συστράτευση δήμων και κοινωνίας για τους δασικούς χάρτες

Συστράτευση δήμων και κοινωνίας για τους δασικούς χάρτες

Συστράτευση δήμων και κοινωνίας για τους δασικούς χάρτες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 457 ΦΟΡΕΣ

Μεγάλο είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες το ενδιαφέρον από τους δήμους της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων να συστρατευτούν με την περιφέρεια στον αγώνα της ενάντια στην εφαρμογή του ΠΔ 32/2016 για τους δασικούς χάρτες.

Οι πρώτοι δήμαρχοι άρχισαν ήδη να στέλνουν επιστολές στήριξης στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ανταποκρινόμενοι στο αίτημά του για κοινό αγώνα και στήριξη των προσπαθειών, καθώς ενημέρωσαν τους δημοτικούς συμβούλους τους για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν, αν δεν παγώσει η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Μετά την ανάδειξη του θέματος η κοινή γνώμη στη Ρόδο έχει θορυβηθεί έντονα καθώς εκατοντάδες ιδιοκτησίες θα δεσμευτούν αν ισχύσει το μέτρο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της περιοχής της νότιας Ρόδου, η οποία σε όλη της την έκταση κινδυνεύει να δεσμευτεί από το δημόσιο, κάτι που έχει ξεσηκώσει τους ιδιοκτήτες γης.

Όσοι άφησαν επί χρόνια ακαλλιέργητες τις περιουσίες τους λόγω οικονομικών προβλημάτων ή προβλημάτων υγείας, ή μετακόμισαν στο εξωτερικό, ή τις μεταβίβασαν στα παιδιά τους τα οποία δεν ασχολήθηκαν με τη γη, κινδυνεύουν να τις χάσουν αφού η βλάστηση που απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια οδηγεί στο να χαρακτηριστούν αυτόματα ως δασικές.

Υπενθυμίζεται ότι η περιφέρεια είναι αποφασισμένη να προσφύγει ακόμα και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αποτρέψει την εφαρμογή του ΠΔ 32/2016 για τους δασικούς χάρτες, προ του κινδύνου να συμπεριληφθούν σε αυτούς και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που ανήκουν στους νησιώτες.

Ο περιφερειάρχης έστειλε επιστολή προς τους 34 δημάρχους της περιφέρειας επισημαίνοντας την ανάγκη συστράτευσης όλων των δήμων ζητώντας να συγκαλέσουν τα δημοτικά συμβούλιά τους, για τη λήψη της σχετικής απόφασης, επισυνάπτοντας στην επιστολή και σχέδιο ψηφίσματος, προκειμένου να υπάρχει από όλους κοινή επιχειρηματολογία.

Ο κ. Χατζημάρκος επισημαίνει στην επιστολή του μεταξύ άλλων: «Τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται ενώπιον ενός ακόμη σοβαρού πλήγματος, καθοριστικού για το μέλλον τους. Κι εμείς, ως εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, βρισκόμαστε ενώπιον της ιστορικής μας ευθύνης να το αποτρέψουμε.

Πρόκειται για ένα κατάφωρα αντιλαϊκό μέτρο, που εξελίσσεται σε μηχανισμό υφαρπαγής των πατρογονικών ιδιοκτησιών και ισοδυναμεί με δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας.
Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η ζωή στα νησιά μας θα υπονομευθεί εκ θεμελίων.

Είναι ώρα συναγερμού για τις τοπικές μας κοινωνίες. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.
Στο κοινό μέτωπο για να σταματήσει το έγκλημα κατά το νησιών μας, οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε. Ο αγώνας μας, είναι αγώνας υπέρ δικαίων.

Σε αυτόν τον αγώνα, στον οποίο συντάσσονται στο πλευρό μας επιστημονικοί, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς, παρακαλώ να υπάρξει και από το Δημοτικό Συμβούλιό αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα έρθει να ενισχύσει το κοινό μέτωπο, το οποίο οφείλουμε να σχηματίσουμε, μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και στους μεγάλους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το θέμα αυτό με συνοπτικές διαδικασίες καθώς παραμένοντας ανοιχτό εδώ και δεκαετίες, η χώρα μας αναγκάζεται να πληρώσει πρόστιμο στην ΕΕ για την εκκρεμότητα. Φαίνεται όμως ότι στην προσπάθεια αυτή δεν υπολογίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τα όσα σκοπεύει να εφαρμόσει.

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη