Τρέχουν και... δεν φθάνουν στον Δήμο Ρόδου

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου της Ρόδου αυτή την περίοδο καθώς, τέλη του χρόνου, θέλουν να κλείσουν όσες περισσότερες εκκρεμότητες γίνεται αλλά και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά έργα πάνω στο νησί.

Αυτή την εικόνα δίνει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Σάββας Διακοσταματίου ο οποίος σε δηλώσεις του προχθές, είπε ότι, αυτή τη στιγμή, οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου και κυρίως το λογιστήριο, το Τμήμα Προμηθειών και το Ταμείο, “τρέχουν” και θα εργαστούν για όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να κλείσει το έτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την περίοδο, υπάρχει μία μεγάλη οικονομική δραστηριότητα για τον Δήμο διότι έχουν ξεκινήσει πάρα πολλά έργα, πάρα πολλές προμήθειες βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ πολλά έργα εκτελούνται αυτή τη στιγμή πάνω στο νησί και πρέπει να κλείσουν λογιστικά το έτος.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν αυξήσει κατά πολύ τις ταχύτητες, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι η Οικονομική Επιτροπή φθάνει να συνεδριάζει ακόμα και τέσσερις φορές το μήνα και όλα αυτά για να υποβοηθήσουν ώστε να προχωρήσει το δημοτικό έργο, δηλαδή να γίνονται έργα και δράσεις στον Δήμο Ρόδου.

Όμως, αυτό, δηλαδή το να βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά έργα, φέρνει και πολλά τιμολόγια αφού ο κόσμος πρέπει να πληρωθεί. Έτσι, περιμένουν τις Τεχνικές Υπηρεσίες για τις πιστοποιήσεις, να δουν τι υπόλοιπα έχουν και θα κλείσουν ό,τι μπορέσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Βελτίωση στα οικονομικά
Ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Δήμος είναι ότι, προχθές, το ταμείο του εμφάνιζε υπόλοιπο 48 εκατομμύρια ευρώ περίπου και, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, αυτό καταδεικνύει ότι στην ουσία είναι ένας Δήμος που πλέον δεν έχει άγχος για τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων ενώ μπορεί να διαθέσει αρκετά χρήματα για έργα από ίδιους πόρους, κάτι που φαίνεται.

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ο Δήμος εξοφλεί τις οφειλές του προς τρίτους, και αυτός έχει συρρικνωθεί αρκετά αφού πλέον είναι μάξιμουμ στους δύο μήνες, λόγω και της γραφειοκρατίας. Είπε, ακόμη, ότι αν δεν υπάρξει κάποια τροπολογία μέχρι τα τέλη του χρόνου, από την 1η Ιανουαρίου δεν υπάρχει πλέον ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο σ’ αυτό, όμως, είναι μνημονιακός όρος και δεν γνωρίζουν τι δυσλειτουργία θα παρουσιαστεί από τις αρχές του χρόνου μέσα σε μία τέτοια πολυνομία που υπάρχει σε σχέση με τις διαδικασίες. Διότι, όπως εξήγησε ο κ. Διακοσταματίου, ναι μεν μπορεί να μην υπάρχει ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου προληπτικά, όμως ταυτόχρονα θα έπρεπε να απλοποιηθεί και η νομοθεσία κάτι που δεν προβλέφθηκε.

«Είναι μία γραφειοκρατική, πολυδαίδαλη, διαδικασία η οποία φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα από 1η Ιανουαρίου του 2019. Μακάρι να διαψευστώ», δήλωσε ο ίδιος.

Όσο για τις οφειλές των πολιτών προς τον Δήμο, η εικόνα που έχει ο ίδιος είναι ότι εξακολουθεί, βέβαια, να υπάρχει δυσκολία στην κοινωνία αλλά γίνεται προσπάθεια και προσέρχεται ο κόσμος. Ο Δήμος, ως γνωστόν, έχει ζητήσει να επανενεργοποιηθεί και για τους Δήμους η ρύθμιση για τις εκατό δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι, αυτή τη στιγμή, οι οφειλές τρίτων προς τον Δήμο, μετά και την αφαίρεση αυτών του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., ανέρχονται γύρω στα 45 εκατ. ευρώ.

Όσο για τις ενέργειες από πλευράς Δήμου για την είσπραξη από τις οφειλές, ο Αντιδήμαρχος είπε ότι είναι ζήτημα ταμείου και θύμισε ότι έχουν ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς για την είσπραξη οφειλών, ξεκινώντας όμως από τους μεγαλοοφειλέτες, κάτι που ο ίδιος επιθυμεί να διασφαλίσει όσο βρίσκεται στη θέση αυτή.