Τέσσερις “φίλαθλοι” στο εδώλιο για επεισόδια σε τελικό κυπέλλου

Συνολικά τέσσερα άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων για να δικαστούν για τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί πριν από περίπου τρία χρόνια, στον αγώνα για το κύπελλο Δωδεκανήσου μεταξύ των ομάδων Διαγόρας – Ιαλυσός.

Τα επεισόδια είχαν σημειωθεί το απόγευμα της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου 2016 στο γήπεδο «Διαγόρας» της Ρόδου.
Όπως ανακοινώθηκε και από την αστυνομία μετά τη λήξη του αγώνα για το κύπελλο Δωδεκανήσου μεταξύ των ομάδων Διαγόρας - Ιαλυσός, ομάδα φιλάθλων εκσφενδόνισε πέτρες εναντίον παικτών και διαιτητών.

Για την αντιμετώπιση και την αποφυγή επέκτασης των επεισοδίων επενέβη  άμεσα διμοιρία αστυνομικών και περιόρισε τους επιτιθέμενους φιλάθλους  στην κερκίδα τους.

Ωστόσο, οι πέντε συλληφθέντες φίλαθλοι μετά την έξοδό τους από το γήπεδο, συνέχισαν να επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ελαφρά τρεις αστυνομικοί.

Για τα επεισόδια συνελήφθησαν πέντε νεαροί, ηλικίας τότε 31 ετών, 21 ετών, 19 ετών, 23 ετών και 16 ετών καθώς και η 44χρονη μητέρα του τελευταίου κατηγορούμενη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Οι τέσσερις πρώτοι με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, ενώ η υπόθεση για τον 16χρονο διαχωρίστηκε για να εκδικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο ανηλίκων.

Η δίκη των τεσσάρων ενηλίκων ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε δύο ημέρες αργότερα, οπότε και κρίθηκαν ένοχοι από Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου, χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του αθλητικού νόμου και χωρίς να τους αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτή και την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 30 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ στον 31χρονο, φυλάκιση 18 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ στον 19χρονο και τον 21χρονο και συνολική ποινή φυλάκισης 24 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ στον 23χρονο κατηγορούμενο.

Οι ποινές αυτές είναι με αναστολή, ενώ το δικαστήριο επιδίκασε και χρηματική ικανοποίηση για τους αστυνομικούς.
Πιο αναλυτικά, ο 31χρονος κρίθηκε ένοχος για την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, για την ρίψη αντικειμένων και βιαιοπραγίας καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση και 6 μήνες φυλάκιση για την εξύβριση και 6 μήνες φυλάκισης για απειλή.

Ο 21χρονος και ο 19χρονος κρίθηκαν ένοχοι για ρίψη αντικειμένων και βιαιοπραγία και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ, 6 μήνες φυλάκισης για εξύβριση και 6 μήνες φυλάκισης για απειλή. Τέλος ο 23χρονος καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση για απλή σωματική βλάβη, 12 μήνες φυλάκιση και 1000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για ρίψη αντικειμένων και βιαιοπραγία και 6 μήνες φυλάκιση για απειλή και 6 μήνες φυλάκιση και εξύβριση.

Επίσης το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου αποφάσισε την απαγόρευση εισόδου και για τους τέσσερις καταδικασθέντες σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις της συγκεκριμένης ομάδας, και όταν αυτές πραγματοποιούνται τότε οι νεαροί θα πρέπει δύο ώρες πριν από αυτές να προσέρχονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους όπου και θα παραμένουν έως και δύο ώρες μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους νεαρούς, ωστόσο απάλλαξε και τους τέσσερις από την κατηγορία των διακεκριμένων φθορών καθώς από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε η τέλεση της πράξης αυτής για αυτό και κρίθηκαν αθώοι.

Κατά της απόφασης αυτής του πρωτόδικου δικαστηρίου και οι τέσσερις καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και έτσι η υπόθεση προσδιορίστηκε να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό στις 8 Ιανουαρίου 2019 στο Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων.

Στην υπόθεση δικηγόρος πολιτικής αγωγής παραστάθηκε ο κ. Άκης Δημητριάδης, και  συνήγοροι υπεράσπισης οι κ.κ. Μαρία Κορακάκη, Στέλιος Αλεξανδρής και Μανώλης Κουτσούκος.