Η Ελίνα που μας κάνει περήφανους από το Παρίσι!

Η Ελίνα που μας κάνει περήφανους από το Παρίσι!

Η Ελίνα που μας κάνει περήφανους από το Παρίσι!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 9599 ΦΟΡΕΣ

Η Ελίνα Κουσουρνά, η Ροδίτισσα που ανακηρύχτηκε στις 10 πρώτες γυναικείες προσωπικότητες της Γαλλίας

Ένα από τα ευχάριστα της χρόνιας που φεύγει ήταν η είδηση που μας ήρθε από το Παρίσι ότι η Ροδίτισσα Ελίνα Κουσουρνά, επελέγη ως μία από τις 10 γυναίκες κάτω των 40 ετών στη Γαλλία που για το έτος αυτό αποτελεί «προσωπικότητα που μπορεί να επηρεάσει την κοινωνία και την οικονομία σε διεθνές επίπεδο»!
Η είδηση ήρθε ως μουσική ευχάριστη στ’ αυτιά μας και αποτέλεσε ίσως τον αντίποδα στα δυσάρεστα του τελευταίου διαστήματος που είχαν δώσει τον τόνο.
Η Ελίνα, η κόρη του Στάθη Κουσουρνά, η Ελίνα που είχε ξεκινήσει ήδη πολύ δυνατά από τη L’Oreal, στα 34 της σήμερα, όπου έχει δουλέψει διακρίθηκε ταχύτατα αν και η μικρότερη σε ηλικία και ανέβηκε στην ιεραρχία τόσο σταθερά που ενδιαφέρθηκαν οι Γάλλοι γι’ αυτό και την ανακήρυξαν πρόσωπο που μπορεί να επηρεάσει και το μέλλον!
Αν δεν είναι αυτές ειδήσεις τότε ποιες είναι;
Μίλησα στο τηλέφωνο μαζί της απ’ το Παρίσι, άλλωστε «το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα» και θυμήθηκα πάλι την Ελίνα, τη φωνή της, τα δύσκολα που τα έκανε να φαίνονται εύκολα όταν εργαζόταν για τις εκλογές δίπλα στον πατέρα της, όπως τα κάνει να φαίνονται και σήμερα όταν την ρωτάς για την κατάκτηση αυτού του τίτλου που μας κάνει περήφανους και σίγουρους, για τους επόμενους σταθμούς στο μεγάλο της ταξίδι!

Πόσα χρόνια είναι που λείπετε από τη Ρόδο, κι έχουν γίνει κιόλας τόσα πολλά;
Λείπω 10 χρόνια συνεχόμενα.

Το Παρίσι ήταν η πρώτη σας επιλογή;
Στο Παρίσι είχα μείνει ένα χρόνο για το πρόγραμμα Erasmus. Επιστρέφοντας στην Αθήνα ξεκίνησα να εργάζομαι για τη «L’Oreal» η οποία είναι αυτή που με «έσπρωξε» στο να επιστρέψω στη Γαλλία για μεταπτυχιακό, και να το συνεχίσω στη Σιγκαπούρη. Μετά απ’ αυτό αποφάσισα να βρω δουλειά στο Παρίσι ως μία εμπειρία δύο-τριών χρόνων όπως το είχα σκεφτεί τότε. Ήθελα να ξαναγυρίσω στην Ελλάδα, όμως η ζωή τα φέρνει διαφορετικά! Γνώρισα τον σύντροφό μου που είναι Γάλλος, ενώ και η κρίση στη χώρα μας έπαιξε το ρόλο της. Το 2009 ξεκίνησα να εργάζομαι σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβουλευτικής την «Boston Consulting Group». Το Παρίσι μετά το Erasmus το αισθάνθηκα πολύ οικείο ενώ ήταν πολύ σημαντικό για εμένα ότι θα μπορούσα πολύ εύκολα να ταξιδεύω σε άλλες χώρες γύρω από τη Γαλλία αφού λατρεύω τα ταξίδια. Σημαντικός λόγος ήταν και η οργάνωση, για όλα τα πράγματα, οι υποδομές και οι ευκαιρίες.

Κι απ’ αυτό το σημείο πώς φτάσατε να επιλεγείτε ως μία από τις 10 γυναίκες παγκοσμίως που αποτελούν τις προσωπικότητες οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία και την οικονομία σε διεθνές επίπεδο; Είναι μεγάλη η απόσταση που διανύσατε! Πώς έγινε η επιλογή σας;
Δεν έχω ιδέα, είχε γίνει μία προεπιλογή για την οποία δεν γνώριζα τίποτα. Δεν ήμουν εγώ αυτή που κατέθεσε αίτηση. Όταν μου ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα και συμμετείχα στην τελετή του φόρουμ, κατάλαβα ότι είχαν προσεγγίσει συνεργάτες και συναδέλφους μου για να μάθουν πράγματα για εμένα.

Τι πιστεύετε πως είδανε σ’ εσάς και σας ξεχώρισαν;
Πρόκειται για ένα θεσμό ο οποίος προσπαθεί να αναδείξει γυναίκες που έχουν σημαντική συμβολή στην κοινωνία, την οικονομία και θεωρείται ότι θα παίξουν και στο μέλλον σημαντικό ρόλο. Το Women’ s Forum είναι ένα από τα σημαντικότερα φόρουμ για να προωθηθούν όλα τα ζητήματα σε σχέση με τις γυναίκες. Συμμετέχουν κυβερνήσεις, προσωπικότητες, εταιρείες και κοινωνικές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο.


Οι άλλες εννέα γυναίκες που επελέγησαν σε τι δραστηριοποιούνται;
Είναι ερευνήτριες, φωτορεπόρτερ, στελέχη εταιρειών, έχουν διαφορετικά backgrounds, και κάποιες προερχόμαστε και διαφορετικές εθνικότητες. Εγώ είμαι Ελληνίδα, άλλη είναι Βραζιλιάνα, Κινέζα, Ινδή Οι 10 για το 2018 προστεθήκαμε στις γυναίκες της προηγούμενης χρονιάς και όλων των προηγούμενων ετών και θα αποτελούμε μέλη του φόρουμ εφ’ όρου ζωής. Αυτό που μου έκανε όμως εντύπωση είναι ένα μεγάλο άρθρο-πορτρέτο-συνέντευξη που μου έγινε από την εφημερίδα «Les Echos»!

Πολύ γρήγορα δεν ήρθε αυτή η διάκριση; Είστε μόνον 34 ετών!
Και ναι και όχι! Γι’ αυτό βέβαια πρέπει να ρωτήσετε εκείνους που με επέλεξαν. Εγώ θεωρώ ότι είμαι στην αρχή αυτού που κάνω σε επαγγελματικό επίπεδο. Από την άλλη, το ΜΒΑ του INSEAD είναι από τα καλύτερα στον κόσμο και αν αυτό έχει κάποια σημασία. Ήμουνα η μικρότερη όταν το έκανα όταν ο μέσος όρος ήταν τα 30, ο μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν 42 ετών και πλέον κι εγώ ήμουν 24 ετών. Εδώ και δύο χρόνια επίσης είμαι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της εταιρείας που εργάζομαι ενώ είμαι η μικρότερη και ο αμέσως μεγαλύτερος είναι 10 χρόνια μεγαλύτερος από εμένα. Πάντα έτσι ήταν βέβαια. Ακόμα και στο σχολείο στη Ρόδο πήγα στα 5,5 μου χρόνια (γέλια).

Ποιο σχολείο τελειώσατε στη Ρόδο, φαντάζομαι πάντα θα ήσασταν η πρώτη μαθήτρια!
Το Καζούλλειο Γυμνάσιο και Λύκειο. Πάντα ήμουν πολύ καλή μαθήτρια, ήμουν σημαιοφόρος και όλα αυτά, ωστόσο χωρίς να θέλω να μειώσω την αξία τους θα πω ότι αυτό που έχει σημασία στο εξωτερικό είναι η ουσία! Το σημαντικότερο είναι η περιέργεια που έχεις, η αναζήτηση που κάνεις, η θέληση να μάθεις για να δημιουργήσεις. Αυτά είναι πιο σημαντικά από τους βαθμούς και τα πτυχία.

Σε τι αντικείμενο εργάζεστε τα τελευταία χρόνια;
Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζομαι σε εταιρεία μόδας και έχω εξελιχθεί σε διευθύντρια στρατηγικής και ανάπτυξης της εταιρείας.

Έχετε κι ένα κοριτσάκι δυόμιση ετών, δύσκολος συνδυασμός!
Η καθημερινότητά μου είναι επιβαρυμένη όπως όλου του κόσμου. Ξυπνάω πρωί για να παίξω μαζί της, και να την πάω στον παιδικό σταθμό, δουλεύω γύρω στις 10-11 ώρες την ημέρα, είμαι πάρα πολύ τυχερή γιατί βρίσκομαι στο κέντρο του Παρισιού και στη δουλειά μου πηγαίνω με τα πόδια... Δύο φορές την εβδομάδα φροντίζω να την παίρνω εγώ από τον παιδικό σταθμό και να συνεχίζω το πρόγραμμα μαζί της, τα Σαββατοκύριακα τα αφιερώνω σ’ εκείνην... Όλα αυτά για να γίνουν χρειάζονται οργάνωση και πειθαρχία.


Είναι πράγματι καλύτερα στο εξωτερικό για τους νέους που φεύγουν από την Ελλάδα;
Νομίζω είναι διαφορετικά. Ο καθένας πρέπει να βρει αυτό που του ταιριάζει. Εγώ νομίζω ότι είμαι ευτυχισμένη στη Γαλλία γιατί έχω προσαρμοστεί στις συνήθειες. Γι’ αυτό βρίσκω ευχάριστη τη ζωή μου εδώ. Το 10ωρο δουλειάς, για την προηγούμενη γενιά μπορεί να φαντάζει σοκαριστικό όμως είμαι βέβαιη ότι και στην Αθήνα οι νέοι άνθρωποι δουλεύουν επίσης 10 ώρες. Κι αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι ναι οι μισθοί είναι καλύτεροι, αλλά και το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλότερο. Αυτές λοιπόν είναι αποφάσεις ζωής. Για εμένα το πού θέλω να ζήσω, και το πού θέλω να είναι η οικογένειά μου είναι σημαντικότερο από το πού θέλω να είναι η δουλειά μου.

Την περίοδο που ο πατέρας σας ο Στάθης Κουσουρνάς έδινε τη μάχη των εκλογών για το δήμο της Ρόδου, είχατε ζητήσει μια μεγάλη άδεια από τη δουλειά σας στο Παρίσι και ήρθατε να εργαστείτε για τις ανάγκες του προεκλογικού του αγώνα! Το ίδιο είχατε κάνει και ενάμιση χρόνο πριν όταν είχε εκλεγεί βουλευτής, αλλά αυτή τη δεύτερη φορά αντέδρασαν πια που είχατε όλο εκλογές!
Πράγματι είχα έρθει για τις βουλευτικές, κι όταν μετά από τόσο μικρό χρονικό διάστημα τους είπα ότι ο πατέρας μου έχει πάλι εκλογές και πρέπει να πάω, αντέδρασαν. Τους είχα πει όμως τότε πως αν είναι να διαλέξω ανάμεσα στη δουλειά και σ’ αυτό για το οποίο με χρειάζεται ο πατέρας μου, δουλειά θα ξανάβρισκα!

Έρχονται και σε βρίσκουν στο Παρίσι ο Στάθης Κουσουρνάς και η μητέρα σας η Βούλα; Τι λένε, σας λένε ότι ζείτε μακριά;
Έρχονται, αλλά δυστυχώς όχι τόσο συχνά. Είμαστε μία πολύ δεμένη οικογένεια στην οποία κάνουμε πράγματα ο ένας για τον άλλο, μαζί με τον αδελφό μου τον Γιώργο που είναι γιατρός και ζει στην Αθήνα. Όσο για το πόσο μακριά ζω εγώ από τη Ρόδο τους λέω «τι μία ώρα πτήσης, τι τρεις ώρες πτήσης. Διαβάστε λίγο παραπάνω το βιβλίο σας στο αεροπλάνο»!

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος