Τα παιδιά της «Καρδιάς» μας- τα παιδιά της Ανάδοχης Αγκαλιάς

Τα παιδιά της «Καρδιάς» μας- τα παιδιά της Ανάδοχης Αγκαλιάς

Τα παιδιά της «Καρδιάς» μας- τα παιδιά της Ανάδοχης Αγκαλιάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 726 ΦΟΡΕΣ

Ένας σπουδαίος θεσμός με πλούσια δράση

Γράφει:
Κατερίνα Βορεινάκη
Κοινωνική Λειτουργός-
Πρόεδρος της Ανάδοχης Αγκαλιάς

Σε μία εποχή που ο θεσμός της οικογένειας βιώνει κρίση, σε μία εποχή που οι αρχές και οι αξίες καταπατούνται ο θεσμός της αναδοχής αποτελεί ένα δυνατό αντίβαρο γιατί αποτελεί εναλλακτική μορφή παιδικής προστασίας η οποία δίνει την ευκαιρία στο παιδί να μεγαλώσει στην αγκαλιά της οικογένειας μακριά από το ακατάλληλο φυσικό περιβάλλον και χωρίς την ταμπέλα «ότι αυτό το παιδί μεγάλωσε στο ίδρυμα».

Βασικό μέλημά μας λοιπόν από το έτος 2010 που συστήθηκε η Ανάδοχη Αγκαλιά είναι η υποστήριξη και προώθηση του θεσμού της αναδοχής μέσω της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης, η υποστήριξη των αναδόχων οικογενειών, των παιδιών που ζουν στους ιδρυματικούς χώρους και των παιδιών που οι οικογένειες τους είναι σε κρίση.

Κύριος οδηγός μας το χαμόγελο των παιδιών και η πηγαία ανάγκη τους να βιώσουν την ασφάλεια και την θαλπωρή της οικογένειας.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι. Η ροδιακή κοινωνία μας αγκάλιασε αγνά και αληθινά. Εμπιστεύθηκε το όραμά και τους στόχους μας και μ α ζ ί δρομολογήσαμε παρεμβάσεις και δράσεις οι οποίες καθορίζουν την καθημερινότητα παιδιών με σοβαρές δυσκολίες και τους δίνουν την ευκαιρία να χαμογελούν και να συνεχίσουν να ζουν με αισιοδοξία και ελπίδα.

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην οικογένεια, στη γνώση, στο παιχνίδι, στην αξιοπρέπεια, στη ζωή. Για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα τους και να τους δίνουμε ευκαιρίες έτσι ώστε να ζήσουν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο για να είναι ενεργοί και χρήσιμοι πολίτες.


Βασικός επίσης άξονας για τις δράσεις μας είναι το μήνυμα «αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα» γι’ αυτό και μέρος των δράσεων μας επικεντρώνονται στα παιδιά με αναπηρία του θεραπευτηρίου Άγιος Ανδρέας. Στηρίξαμε την αγορά του θερμικού υπέρηχου ολοκληρώσαμε το βάψιμο και τη διακόσμηση των δωματίων των παιδιών για τα έτη 2015 και 2016 τοποθετήσαμε τηλεοράσεις dvd και το 2017 οργανώσαμε τη γραμμή επικοινωνίας(internet στα δωμάτια).

Έτσι, τα παιδιά μέσα από το «you tube» μπορούν να παρακολουθούν μόνο παιδικό πρόγραμμα, παραμύθια, τραγούδια και μουσική όλο το 24ωρο μέχρι και τον Ιούνιο του έτους 2018. Τα παιδιά με αναπηρία που ζουν στους ιδρυματικούς χώρους αντιμετωπίζονται κυρίως ως ασθενείς ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται πρωτίστως ως παιδιά και μετά ως ασθενείς.

Στα πλαίσια λοιπόν της ομαλής προσαρμογής τους και της ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης δρομολογήσαμε αυτή τη δράση έτσι ώστε το διάστημα που περνάνε στα δωμάτια τους να είναι χρόνος χαρούμενος, ωφέλιμος και δημιουργικός μέσα από τα ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα. των παιδικών προγραμμάτων.

Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι το «επάγγελμα» του κάθε παιδιού είναι το παιχνίδι οπότε η επαφή του παιδιού με αναπηρία με το παραπάνω υλικό αποτελεί «τροφή ψυχής» για κάθε παιδί που δεν μπορεί να παίξει λόγω της αναπηρίας του.

Οι παραπάνω δράσεις στηρίζονται από το ετήσιο και καθιερωμένο πλέον ραντεβού στο Βazzar Αγάπης το οποίο αποτελεί σταθμό για τη δική τους ζωή και τη δική τους καθημερινότητα από το έτος 2014. Για τη χρονιά που πέρασε το ραντεβού μας ήταν την Κυριακή 02/12/2018 στο γνωστό ρακάδικο ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ» όπου χειροποίητες δημιουργίες, σπιτικά προϊόντα είχαν την τιμητική τους αλλά και διακεκριμένοι επαγγελματίες παρείχαν υπηρεσίες ομορφιάς.


Με αυτή την ευκαιρία αυτή ευχαριστούμε τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Ιωάννη Χαλκιά, τον ιερέα π. Σκλιβάκη Εμμανουήλ που τέλεσαν τον αγιασμό ,τον Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γάκη Δημήτριο,τον Βουλευτή Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ. Κόνσολα Μάνο, τον Δήμαρχο Ροδίων κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μανδρακό Ευάγγελο τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας κ.Τσοπανάκη Δημήτριο, την Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Γιασιράνη Χαρούλα, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Ευστρατίου Χρήστο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, τον Πολιτευτή της Ν. Δημοκρατίας κ. Στέφανο Δράκο, τον Αντιπρόεδρο του ΚΚΠΠΝ Αιγαίου κ. Κασάπη Κυριάκο, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κ. Μίλτο Παγκά,και τον πρόεδρο του συλλόγου φορτοταξί κ. Κώστα Στυλιανού που τίμησαν την εκδήλωσή μας .

Θα ήταν παράλειψή μας να μην εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους Δημήτρη και Ντιάνα Νταβιγλάκη και τους συνεργάτες τους για την παραχώρηση του χώρου στο αγαπημένο μας ρακάδικο Δροσουλίτες, την Κατερίνα Σταματελοπούλου, τον Γιώργο Τσιάμη της Kolossos News τον παιδικό σταθμό Ζουζουνάκια για τις υπέροχες δημιουργίες των παιδιών, την Μελισσοκομική Ρόδου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Οι Απολλωνιάτισσες» τους Αλευρόμυλους Διμυλιάς τα Διμύλια, την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών,το ζαχαροπλαστείο «Σαβοϊδάκης», την επιχείρηση «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη» την Ρένα Λυκοπάντη, την Σταματάκη Εβελίνα, τη Χειρακάκη Κική, την Κουντούρη Ελένη, την Παπαγεωργίου Μαρία, τη Χατζηγιακουμή Μαρία, την Φουρτίνα Μαρία, την Ζαμπέτα Δουγανιώτη, την Πελεκάνου Ειρήνη, την Τελώνη Δήμητρα, την Ζωή Αλαφάκη, την Κουτσαφά Μαρία, την Γαμπιεράκη Φωτεινή, τον Ψυχογιό Σπύρο, την Θεανώ Χρυσού ,την Τζένη Χατζημιχαήλ για τις χειροποίητες δημιουργίες και τα καλούδια που ετοίμασαν, τις εθελόντριες μας Γιούλα Γιασιράνη, Ιφιγένεια Καπότη, Μίγκλη Σοφία, Κική Πάττα, Μαστρογιαννάκη Παναγιούλα Διακουράκη Μιχαέλα, Αννα Καρύτσα, Γαλανού Βασιλική, Χαλκιά Σοφία, τα μέλη του Δ.Σ. της Ανάδοχης Αγκαλιάς και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ένα εγκάρδιο επίσης ευχαριστώ προς τον πολυαγαπημένο μας Σωτήρη Βασίλα και τους υπέροχους επαγγελματίες που παρείχαν υπηρεσίες ομορφιάς, την Αναστασία Φριντίσκαγια, τον Πάρη Μάτση, τη Μαρία Βοσκοπούλου ,την Μπέτυ Καραγιάννη την Αλεξάνδρα Αγγελική Γιαλοτσού.

Θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε τα Πρότυπα Κέντρα Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, τη Βάσω και Μιχάλη Αρφαρά, τους συνεργάτες τους και τους γονείς των παιδιών για την αμέριστη και συνεχή υποστήριξη τους στις δράσεις μας όλα αυτά τα χρόνια, τα Εκπαιδευτήρια Ροδίων Παιδεία για την εμπιστοσύνη τους, αλλά και όλους όσους από το υστέρημα ή περίσσευμά τους είναι δίπλα μας και συμπορεύονται μαζί μας.


Θα ήθελα να κλείσω με τα λόγια ενός «παιδιού της καρδιάς» το οποίο με επισκέφθηκε φέτος στο περίπτερο μας στην Έκθεση της Κρεμαστής. Το παιδί δεν το είχα δει τα τελευταία χρόνια γι’ αυτό και δεν το γνώρισα αρχικά, ενημερωνόμουν όμως από τους γονείς και τους συγγενείς για την πορεία του στο σχολείο και την προσαρμογή του στην τοπική κοινωνία.

Μπαίνοντας στο περίπτερο το παιδί αντιλήφθηκε ότι δεν τον αναγνώρισα και μου είπε: «είμαι ε γ ώ που με έβγαλες από το ίδρυμα». Δεν θα σχολιάσω παραπάνω γιατί δεν υπάρχουν σχόλια...

Θα ευχηθώ εκ μέρους της Ανάδοχης Αγκαλιάς τα λόγια του παιδιού αυτού να αντηχήσουν τις καρδιές και τις σκέψεις ό λ ω ν μικρών και μεγάλων, βουλευτών, υπουργών και απλών πολιτών και αυτή τη χρονιά το όραμα μας, να βρουν τα παιδιά που στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος τη δική τους οικογένεια να πάρει σάρκα και οστά.

Καλή κι Ευλογημένη Χρονιά ευχόμαστε και το πολύτιμο δώρο της αλληλεγγύης και της προσφοράς να μεταλαμπαδευθεί στις καρδιές όλων.

Βιώνουμε σκληρές στιγμές, διανύουμε δύσκολες εποχές και αυτό που μας έχει απομείνει είναι η αλληλεγγύη και η προσφορά στο συνάνθρωπο.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"