Αναρριχητικά πεδία στην Κάρπαθο

Αναρριχητικά πεδία στην Κάρπαθο

Αναρριχητικά πεδία στην Κάρπαθο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 501 ΦΟΡΕΣ

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Καρπάθου, για τη δημιουργία αναρριχητικών πεδίων στην Κάρπαθο.

Σκοπός του έργου, είναι η δημιουργία αναρριχητικών πεδίων σε 3 περιοχές της Καρπάθου, δεδομένου ότι το νησί πληροί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναρρίχηση είναι μια κατηγορία αθλητικού τουρισμού αναψυχής, που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Έπειτα από σχετική μελέτη που εκπονήθηκε, επιλέχθηκαν οι τρεις καλύτερες ορθοπλαγιές της Καρπάθου, για να αναπτυχθεί σε αυτές ο κύριος όγκος των αναρριχητικών διαδρομών στο νησί, έτσι ώστε να είναι κατά το δυνατόν «συγκεντρωμένη» η αναρριχητική υποδομή και να μην αναγκάζονται οι αναρριχητές να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να πηγαίνουν στα αναρριχητικά πεδία που τους ενδιαφέρουν.

Οι περιοχές όπου προτάθηκε η ανάπτυξη των αναρριχητικών πεδίων στην Κάρπαθο, είναι οι εξής:
- Κυρά Παναγιά: Στην περιοχή υπάρχουν ήδη περίπου 50 αναρριχητικές διαδρομές. Τα βράχια είναι από τα καλύτερα του νησιού, και η τοποθεσία είναι προνομιούχα, δίπλα στη θάλασσα, με εύκολη πρόσβαση, έτοιμη τουριστική υποδομή και μικρή απόσταση από τα Πηγάδια. Στην Κυρά Παναγιά μπορούν να ασφαλιστούν 40 νέες αναρριχητικές διαδρομές, μοιρασμένες σε τέσσερα υπό-πεδία.

- ‘Απελλα: Στην περιοχή υπάρχουν ήδη 30 αναρριχητικές διαδρομές. Στα ‘Απελλα έχει τα καλύτερα βράχια για αναρρίχηση στην Κάρπαθο, σε ένα από τα ομορφότερα και πιο άγρια τοπία του νησιού. Η γειτονική παραλία και η εύκολη πρόσβαση, αποτελούν επιπλέον θετικά στοιχεία. Στα ‘Απελλα μπορούν να ασφαλιστούν 60 νέες αναρριχητικές διαδρομές, μοιρασμένες σε τέσσερα υπό-πεδία, από ένα σε κάθε σκέλος του δίδυμου φαραγγιού, και δύο πλάι στον κεντρικό ασφαλτόδρομο που ο οδηγεί προς Όλυμπο, ψηλά πάνω από την ακτή.

- Άδεια: Το φαράγγι της Φλασκιάς πίσω από την παραλία Άδεια μπορεί να εξελιχτεί στο πιο δημοφιλές αναρριχητικό πεδίο του νησιού και σε ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Τα βράχια του είναι κορυφαίας ποιότητας, η επιφάνεια της ορθοπλαγιάς πολύ μεγάλη, το τοπίο ιδιαίτερα όμορφο, και η πρόσβαση πολύ εύκολη, με ασφαλτόδρομο. Εδώ υπάρχουν ήδη 20 αναρριχητικές διαδρομές, και υπάρχει «έδαφος» για περισσότερες από 200. Σε αυτή τη φάση του έργου, εδώ, αλλά και στη γειτονική παραλία Ηλιώντας, μπορούν να ασφαλιστούν 50 νέες αναρριχητικές διαδρομές.

Όλες οι αναρριχητικές διαδρομές θα καθαριστούν από χαλαρές πέτρες και βλάστηση, ενώ δεν θα σκαλιστούν τεχνητά πιασίματα και πατήματα στο βράχο. Στη βάση του βράχου, στην αφετηρία της κάθε διαδρομής, θα γραφτεί με κόκκινη λαδομπογιά και λεπτό πινέλο ζωγραφικής η ονομασία της κάθε διαδρομής.

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου της δημιουργίας των αναρριχητικών πεδίων εντός του προϋπολογισμού συνολικού ύψους 60.000 ευρώ, θα υλοποιηθεί, ως παράλληλο έργο αντισταθμιστικής ωφέλειας, η σηματοδότηση μιας πεζοπορικής διαδρομής μήκους 69 χιλιομέτρων, με την ονομασία «Karpathos Cross».

Πηγή: tornosnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού

Προβλήματα υδροδότησης στον δήμο Καρπάθου

Σωτήρια διάσωση της Πυροσβεστικής στην Αμοωπη της Καρπάθου

Φωτιά σε εξέλιξη στον ποταμό της Αρκάσας Καρπάθου

Γίλλες: Το παλιό έθιμο που γιορτάζεται μέχρι σήμερα στο Απέρι της Καρπάθου

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και στην Κάρπαθο η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου (φωτογραφίες)