Τρία άτομα στο εδώλιο για υπόθεση απάτης

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσουν την επόμενη εβδομάδα δύο άνδρες και μία γυναίκα κατηγορούμενοι για απάτη, σε μία προσπάθεια να μειώσουν ή και να «εξαφανίσουν» τις ποινές που τους έχουν επιβληθεί πρωτόδικα για την υπόθεση αυτή.

Στην υπόθεση συνολικά κατηγορούνται έξι άτομα και πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου εκδίκασε για πρώτη φορά την υπόθεση και επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη στον Μ.Μ. που φέρεται ως ο «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης και κτηματομεσίτης και διαφεύγει την σύλληψη καθώς επίσης και κάθειρξη 7 ετών επιβλήθηκε στον 67χρονο Α.Μ. ομογενή από τη Γεωργία και την 44χρονη Π.Μ. που επίσης είναι φυγόδικοι με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Με την ίδια απόφαση το πρωτόδικο δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου για την 47χρονη πρώην σύζυγο του «κτηματομεσίτη» και για τον 48χρονο από το Καζακστάν στους οποίους και επέβαλλε ποινή φυλάκισης 4 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στην 30χρονη που επίσης κατηγορούνταν στην υπόθεση και κρίθηκε ένοχη με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Σημειώνεται πως οι τρεις τελευταίοι κατηγορούμενοι (ο 48χρονος από το Καζακστάν, η 47χρονη πρώην σύζυγος του κτηματομεσίτη και η 30χρονη) ήταν αυτοί που εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου και αυτοί που άσκησαν εφέσεις και θα εκδικαστούν  στις 10 Ιανουαρίου από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου οι έξι κατηγορούμενοι, κατάφεραν το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2006 έως και τον Ιανουάριο του 2007 να παραστήσουν ψευδώς τους ενδιαφερόμενους αγοραστές στους ιδιοκτήτες δύο ακινήτων στη Λαχανιά και να τους πείσουν ότι θα τα αγοράσουν.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι είχαν ενδιαφερθεί για ένα ακίνητο εμβαδού 7.720 τ.μ. για το οποίο θα κατέβαλλαν το ποσό των 200.720 ευρώ και ένα δεύτερο στην ίδια περιοχή, εμβαδού 8.560 τ.μ. και αξίας 90.308 ευρώ.

Οι έξι κατηγορούμενοι κατάφεραν – σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο- να πείσουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων ότι διέθεταν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και όλα τα στοιχεία ώστε να λάβουν δάνεια από την τράπεζα με τα οποία θα εξοφλούσαν τα ακίνητα. Βέβαια τα χρήματα δεν τα έλαβαν ποτέ, ούτε και τα διέθεσαν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι οποίοι ωστόσο είχαν προχωρήσει στη μεταβίβαση των δύο οικοπέδων.

Σημειώνεται πως απολογούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου και οι τρεις παρόντες κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται και η 47χρονη και ο 48χρονος δήλωσαν ότι πήγαν να κάνουν μία εξυπηρέτηση χωρίς να γνωρίζουν ότι υπήρχε κάτι το μεπτό επ’ αυτού, ενώ η 30χρονη ισχυρίστηκε ότι δεν έχει τη παραμικρή σχέση με την υπόθεση και πως ούτε οι υπογραφές είναι δικές της, αλλά ούτε συμμετείχε σε οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κριθούν ένοχοι οι φυγόδικοι, αθώα λόγω αμφιβολιών η 47χρονη και ένοχοι για άμεση συνέργεια της απάτης ο 48χρονος και η 30χρονη, πράξη η οποία είναι σε βαθμό πλημμελήματος και παύει εφ’ όρου με το νέο νόμο.

Ως πολιτική αγωγή για λογαριασμό του ιδιώτη στη δίκη παραστάθηκε ο κ. Μιχάλης Καντιδενός, για λογαριασμό τράπεζας ο δικηγόρος  κ. Γιώργος Μαυρομάτης, ενώ την υπεράσπιση των κατηγορουμένων που παρευρίσκονταν στη δίκη, είχαν αναλάβει: για την 30χρονη ο κ. Μανώλης Βλάχος, για τον 48χρονο ο κ. Στέφανος Καψάλης και για την 47χρονη κατηγορούμενη ο κ. Ιωάννης Καραμιχάλης.