Νικητιάδης: Ανερμάτιστη η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΦΠΑ στα νησιά

Με αφορμή τη σύνδεση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από την κυβέρνηση, με τον αριθμό των μεταναστών που θα φιλοξενεί κάθε νησί, ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού και  π. Βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οργή προκαλεί η ωμή και ανερμάτιστη στάση της κυβέρνησης, να συνδέσει για πρώτη φορά τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο με τον αριθμό των μεταναστών που θα φιλοξενούν.

Στην ουσία η κυβέρνηση, είτε επειδή δεν το αντιλαμβάνεται, ή επειδή το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εκμαιεύσει ψήφους, θέτει στην κυριολεξία σε καθεστώς Ομηρίας τα νησιά μας, και χτίζει εμπόδια σε όσους μέχρι σήμερα αγωνίζονται όχι απλώς για τη  διατήρηση του μέτρου στα 5 νησιά, αλλά για την επαναφορά του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών και στα υπόλοιπα νησιά που απώλεσαν το καθεστώς αυτό.

Η κυβέρνηση, με τον πλέον ωμό τρόπο, ανίκανη να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, βάζει πλέον στα νησιά μας το δίλημμα: «Θέλετε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ; Δεχθείτε μετανάστες στον τόπο σας». Η πολιτική αυτή, επιπόλαιη, κοντόφθαλμη και χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, μετατρέπει το ευνοϊκό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών σε αντάλλαγμα για όσους δέχονται μετανάστες.

Ακόμα χειρότερα, η κυβέρνηση με τη πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφουν 21 Υπουργοί μαζί με τον πρωθυπουργό και προσυπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εισάγει νόμο που νομιμοποιεί την παρανομία, αφού θέτει ως μια από τις προϋποθέσεις για να ισχύσει το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ «ο μέσος αριθμός φιλοξενουμένων …να υπερβαίνει τη δυνατότητα φιλοξενίας ανά νησί ...»   

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, ευρισκόμενη πλέον σε κατάσταση πανικού, δεν αντιλαμβάνεται τι ψηφίζει και δεν έχει επίγνωση των συνεπειών των νομοθετημάτων της.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποτελούν δικαίωμα για τα νησιά μας και όχι προνόμιο, αφού τα προβλήματα της νησιωτικότητας έχουν δομικό και συνεπώς μόνιμο χαρακτήρα και μόνο έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Για εμάς τους νησιώτες, η υπόθεση των μειωμένων συντελεστών και η πλήρης κατάργηση  του ΦΠΑ αποτελούν στόχο που δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε, όσα εμπόδια και αν μας βάζει η σημερινή και προσωρινή πλέον κυβέρνηση».