Συρρικνώνεται ο θαλάσσιος  τουρισμός στα Δωδεκάνησα

Κάθε πέρυσι και... καλύτερα, οδεύουν τα πράγματα σε ό,τι αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό στη Ρόδο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η κατάσταση στην περιοχή μας είναι πράγματι προβληματική.

Από τα 340 κρουαζιερόπλοια που είχαν καταπλεύσει στο νησί της Ρόδου το 2015, το 2018 έφθασαν μόνο 210 ενώ οι προοπτικές για το 2019 είναι ακόμα χειρότερες.

Δυστυχώς ανάλογη πτωτική πορεία υπάρχει και για την Κω και για τη Σύμη και για την Πάτμο, όπως και για το σύνολο της χώρας.  Τα επίσημα στοιχεία πάντως, εκτιμάται ότι θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού και κυρίως ανάπτυξης δράσεων και προβληματισμού.

Ειδικότερα η κατάσταση έχει ως εξής (πίνακας):

• Tα στοιχεία της κρουαζιέρας αντιστοιχούν σε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (εκτός ημερόπλοιων) και επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας στους 43 καταγεγραμμένους προορισμούς (χερσαίους και νησιωτικούς) στο σύνολο της χώρας μας.

• Τα στοιχεία παρέδωσαν στην ΕΛΙΜΕ τα μέλη της (25 Οργανισμοί Λιμένων και Λιμενικά Ταμεία), μετά από την καταγραφή και επεξεργασία που έκαναν τα στελέχη τους. Στα Ελληνικά Λιμάνια, που δεν υπάρχουν μέλη της ΕΛΙΜΕ, τα στοιχεία δόθηκαν από τις κατά τόπους αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.

• Έτσι, το έτος 2018 που μόλις πέρασε, καταγράφηκαν στο σύνολο των προορισμών κρουαζιέρας της χώρας μας 3.410 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων (έναντι 3.415 το 2017) και 4.788.642 επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας (έναντι 4.625.363 το 2017).

 • Η πρώτη δεκάδα των προορισμών διατηρείται η ίδια τα τελευταία οκτώ χρόνια (παρά τις μικρές ανακατατάξεις).

• Συμπερασματικά, διατηρείται η ίδια εικόνα με το 2017 καταγράφοντας ίδιο αριθμό αφίξεων πλοίων και μία ελαφρά άνοδο στις επισκέψεις επιβατών της τάξης του 3,5% περίπου, που αποδεικνύει ότι παρά τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια από τις γεωπολιτικές αναταράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελληνική κρουαζιέρα διατηρεί τη δυναμική της, έχοντας υποστεί μικρή διαφοροποίηση από τα υψηλά επίπεδα του 2015/2016.

• Η μικρή αύξηση του 2018 φαίνεται να αποτελεί τη βάση για μεγαλύτερη άνοδο τον χρόνο που αρχίσαμε να διανύουμε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς και τις προκρατήσεις που σημειώνονται.