Η Ρόζμαρι, που είναι αλλιώς...!

Η Ρόζμαρι, που είναι αλλιώς...!

Η Ρόζμαρι, που είναι αλλιώς...!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3226 ΦΟΡΕΣ

Η Γερμανίδα που φροντίζει τα παιδιά του Αγίου Ανδρέα, μαζί με εθελόντριες και χρήματα που συγκεντρώνει

Όταν οι ευαισθησίες των άλλων τελειώνουν μαζί με τις γιορτές, κάποιοι, οι λίγοι, συνεχίζουν να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα. Η Γερμανίδα Ρόζμαρι Πακάκις, από το 2011 ζει μόνιμα στη Ρόδο και από το 2013 ίδρυσε Σύλλογο Στήριξης των παιδιών του Αγίου Ανδρέα, ώστε η φροντίδα τους να πολλαπλασιάζεται και τα ερεθίσματα που τους δίνονται για ζωή να μην αφήνουν κανένα παιδί πίσω στην εξέλιξή του.
Φέρνει Γερμανίδες εθελόντριες, συγκεντρώνει χρήματα από συλλόγους και χορηγούς στη Γερμανία, έχει μια ομάδα δυνατή που τη στηρίζει η Γερμανική Εκκλησία και τον πρόεδρο του Συλλόγου των παιδιών Νίκο Ορφανό, βοηθό και συμπαραστάτη. Γιατί κάποιοι άνθρωποι βλέπουν και έξω από τον μικρόκοσμο που η καθημερινότητα μας έχει επιβάλει να δούμε. Η Ρόζμαρι, είδε παιδιά που «ξύπνησαν» και θέλει να το παλέψει με τα παιδιά του Αγίου Ανδρέα. Και δεν κάνει θόρυβο γι’ αυτό, δεν είναι μια κυρία στην τρίχα που κάνει και φιλανθρωπικό έργο. Η Ρόζμαρι είναι αλλιώς!

Αφιερώνετε το χρόνο σας στα παιδιά του Αγίου Ανδρέα, μαζεύετε χρήματα από τη Γερμανία, φέρνετε εθελόντριες! Πότε ξεκίνησε η προσπάθειά σας αυτή;
Από το 2011 ζω μόνιμα στη Ρόδο. Πριν από εκείνη τη χρονιά όμως στις προηγούμενες επισκέψεις μου, είχα επισκεφτεί τον Άγιο Ανδρέα όπου είδα τα παιδιά και συγκινήθηκα. Έμεινα κάποιους μήνες τότε, ο σύζυγός μου ήταν Ροδίτης, δεν ζει πια. Στους μήνες εκείνους πήγαινα συχνά στα παιδιά. Για 20 χρόνια στη Γερμανία άλλωστε έκανα αυτό, βοηθούσα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το 2013 ίδρυσα στη Ρόδο ένα Σύλλογο που κάνει δράσεις για την υποστήριξη του Αγίου Ανδρέα με τη στήριξη της Γερμανικής Εκκλησίας, δηλαδή του Οικουμενικού Κέντρου Γερμανοφώνων Ρόδου.

Τι κάνετε δηλαδή συγκεκριμένα;
Κάθε εβδομάδα, και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα απόγευμα πηγαίνουμε στον Άγιο Ανδρέα για να απασχολήσουμε τα παιδιά. Ο καθένας από εμάς μπορεί να παίξει με ένα παιδί, να του μιλήσει, να το ταΐσει, να του μάθει πράγματα, πώς να πλένει τα δόντια του, για παράδειγμα. Παράλληλα μία Ομάδα δική μας στη Γερμανία η οποία αποτελείται από επτά άτομα, Ιταλούς, Γερμανούς και Έλληνες, βοηθά οικονομικά τη δράση μας συγκεντρώνοντας χρήματα, με διάφορους τρόπους, για να υποστηρίξουν τη δράση των εθελοντών. Κάνουμε εκδηλώσεις, πλησιάζουμε μεγάλες εταιρίες για χρήματα και στο Facebook υπάρχει ομάδα γερμανόφωνων που ταξιδεύει συχνά στη Ρόδο και προσφέρει. Είναι καλό να απασχολούνται τα παιδιά. Κάποια παιδιά είναι στα δωμάτιά τους, στα κρεβάτια τους, με τετραπληγία όμως άλλα που είναι κινητικά χρειάζεται να απασχοληθούν, να βγουν, να παίξουν…

Φέρνετε και εθελόντριες από τη Γερμανία!
Είναι η τρίτη χρονιά που έρχονται στη Ρόδο γι’ αυτό το σκοπό Γερμανίδες, τέσσερις τον αριθμό, που μένουν για ένα χρόνο και προσφέρουν απασχόληση και φροντίδα στα παιδιά. Έρχονται με δικά μας έξοδα και φιλοξενούνται από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ρόδου, (πρώην Ορφανοτροφείο Θηλέων) πηγαίνουν στα παιδιά, πέντε ημέρες την εβδομάδα από 8 ώρες. Η μία από τις τέσσερις εθελόντριες συνοδεύει και παιδιά από το Κέντρο προς το σχολείο τους και το φροντιστήριο, αλλά και σε όποια ανάγκη προκύψει ακόμη. Κάθε χρόνο η τετράδα αλλάζει. Πρόκειται για νεαρές κοπέλες που έχουν τελειώσει το σχολείο και πριν ξεκινήσουν το πανεπιστήμιο θέλουν να κάνουν ένα εθελοντικό έργο. Όλα τα κορίτσια που έχουν έρθει αυτά τα τρία χρόνια έχουν επιλέξει σχετικές σπουδές, ιατρική, ψυχολογία, εργοθεραπεία και η παραμονή τους στη Ρόδο ήταν σημαντική εμπειρία. Από αυτό το μήνα τον Ιανουάριο έχουμε προσλάβει και θα δουλέψει κανονικά στον Άγιο Ανδρέα, τη Ρεβέκκα η οποία ερχόταν μαζί μας στα παιδιά κάθε Δευτέρα απόγευμα, τα δύο τελευταία χρόνια. Επίσης να σας ενημερώσω ότι μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα εκπαίδευσης στη Γερμανία σε νέους από την Ελλάδα που θα φιλοξενηθούν σε Κέντρο Φροντίδας δηλαδή Φιλοξενίας και Εκπαίδευσης στη Γερμανία. Οι νέοι που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη φροντίδα ανθρώπων, και να ξαναγυρίσουν στην Ελλάδα για να προσφέρουν εδώ τις υπηρεσίες τους, παρακαλούμε να απευθύνονται στο Οικουμενικό Κέντρο στην οδό Παπαλουκά 27. Επιπλέον υπάρχει διάθεση κατόπιν συνεννόησης να προσφέρουμε και ψυχολογική στήριξη στο προσωπικό που εργάζεται ήδη εκεί, αλλά και ενίσχυση του εξοπλισμού του κέντρου.

Είναι πολύ σημαντικά όσα κάνετε!
Δεν είμαι μόνη μου, έχω πολύ καλή ομάδα, πάρα πολλά άτομα που δουλεύουν μαζί μου. Είμαι ένα κομμάτι εγώ.

Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η τόσο μεγάλη ευαισθητοποίησή σας;
Έτυχε όταν τα δικά μου παιδιά ήταν μικρά να βρισκόμαστε με το παιδί ενός γείτονα που είχε προβλήματα, στην παιδική χαρά. Είδα την εξέλιξή του. Έβλεπα πόσο μεγάλη εξέλιξη μπορούν να έχουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες όταν έχουν την ανάλογη υποστήριξη. Έγινε καλλιτέχνης το παιδί αυτό, ζει στο Παρίσι τώρα. Το παιδί αυτό δεν μιλούσε, ερχόταν στο σπίτι μου και έβλεπα ότι αν είχε ερεθίσματα σε καθημερινή βάση, η ομιλία του βελτιωνόταν. Και δεν έβλεπε και καλά. Σήμερα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, είναι μουσικός και έχει μια πολύ ωραία ζωή.

Τι θέλετε, ποιο είναι το όνειρό σας;
Το όνειρό μου είναι σε κάθε δύο παιδιά που φιλοξενούνται στον Άγιο Ανδρέα να αντιστοιχεί ένα άτομο για τη φροντίδα τους. Και να τους δίνεται η δυνατότητα καλύτερης εξέλιξης με φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία.

Διαβάστε ακόμη

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου