Ομιλία της Τόνιας Μοροπούλου για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου

Η Άτυπη Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ίδρυση συλλόγου «Πρώην μαθητών του Βενετοκλείου» διοργανώνει μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στη Ρόδο, με προσκεκλημένη  την καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. και συμμαθήτρια Κα Αντωνία (Τόνια) Μοροπούλου, επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας και βαθιά γνώστη του έργου αποκατάστασης του Πανάγιου Τάφου, ως την πλέον αρμόδια να παρουσιάσει και να περιγράψει το πολύπλοκο και εξαιρετικά δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου στις 19:45 στο Δημοτικό Θέατρο της Ρόδου.

Η Αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου είναι εμβληματικό έργο διεθνούς εμβέλειας και παγκόσμιας σημασίας, που υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της κ. Μοροπούλου και τη σύμπραξη με 70 άλλους επιστήμονες, αναστηλωτές συντηρητές τεχνίτες και πολλές άλλες ειδικότητες ολοκληρώθηκε σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα και με απόλυτη επιτυχία.

Είναι ένα τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας και με την τεχνογνωσία που μόνο το Ε.Μ.Π. διαθέτει. Το έργο βεβαίως, δεν είναι μόνο επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα θρησκειολογικό και «διπλωματικό» αφού οι επιστήμονες του Ε.Μ.Π. αναλαμβάνοντας το σημαντικότερο μνημείο της Χριστιανοσύνης, συνεργάστηκαν με τρεις θρησκευτικές κοινότητες.

Η κ. Μοροπούλου εκτός από την τεχνολογική περιγραφή του έργου, θα μας μεταφέρει και το αίσθημα του δέους, του σεβασμού, της υπόκλισης που ένιωσε από πρώτο χέρι όταν βρέθηκε στα άδυτα του Πανάγιου Τάφου καθώς και το αίσθημα της ανάτασης και της ελπίδας που ακολούθησε. Αναμένεται να είναι μια συγκλονιστική παρουσίαση με τεράστιο ενδιαφέρον.