Ο δήμαρχος Λειψών ζητά από την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου την κατ’ εξαίρεση παράταση προληπτικού ελέγχου στους μικρούς δήμους

Επιστολή στην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Ανδρονίκη Θεοτοκάτου απέστειλε ο δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος, με την οποία ζητάει την κατ' εξαίρεση παράταση του προληπτικού ελέγχου στους μικρούς δήμους.

Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμη κυρία πρόεδρε, από 01-01-2019 οι ΟΤΑ ανέλαβαν την πλήρη οικονομική διαχείριση τους. Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι έμειναν μόνοι τους σε μια θάλασσα ταραχώδη, τελείως απροστάτευτοι. Παράλληλα, οι νομολογίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελούσαν εργαλείο για να ξέρουν οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους, αν αυτό που κάνουν είναι σύννομο ή όχι.

Με δεδομένο ότι ένας μικρός δήμος όπως ο δικός μας, με ιστορικό καταλογισμού στον τέως δήμαρχο και στον ταμία, με τα γνωστά προβλήματα υποστελέχωσης και με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού να αποτελεί τεράστιο πρόβλημα κυρίως για την κατανόηση και την επιλογή της νόμιμης κάθε φορά διαδικασίας ενταλματοποίησης μιας δαπάνης, καταλαβαίνετε ότι δημιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήματα στην ταμειακή λειτουργία και ήδη οι υπάλληλοι που εργάζονται σ’ αυτή δηλώνουν απροθυμία να αναλάβουν αυτήν την τεράστια ευθύνη διότι πλέον δε θα έχουν την εξασφάλιση που τους έδιναν οι θεωρήσεις των ενταλμάτων από τις ανά Νομό Υπηρεσίες Επιτρόπου.

Παρακαλούμε θερμά όπως συνεχιστεί ο κατ’ εξαίρεση προληπτικός έλεγχος των δαπανών, ως ίσχυε πριν, κυρίως για τους μικρούς δήμους, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους και να μη φορτωθούν ακόμη ένα φορτίο το οποίο δε θα μπορούν να σηκώσουν.

Με εκτίμηση,

Ο δήμαρχος Λειψών
Φώτιος Μάγγος