Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση ιστορικού κτιρίου στην Απολακκιά

Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση ιστορικού κτιρίου στην Απολακκιά

Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση ιστορικού κτιρίου στην Απολακκιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1701 ΦΟΡΕΣ

Σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος

Την πρώτη σύμβαση έργου για τη νέα χρονιά, που αφορά την αποκατάσταση του ιστορικού δημοτικού κτιρίου στην Απολακκιά ύψους 108.425 ευρώ, υπέγραψε χτες ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος.

Το έργο αναλαμβάνει να εκτελέσει η εταιρία «ΠΑΡΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ» εκπρόσωποι της οποίας παρευρέθηκαν χτες στο δημαρχείο για την υπογραφή, που έγινε παρουσία του αντιδημάρχου Μιχάλη Παλαιολόγου και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Στάθη Διαμαντή.

Μάλιστα ο δήμαρχος με την ευκαιρία υπογράμμισε ότι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων οφείλονται στις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούν οι νόμοι, προσθέτοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουλίου και αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις αυτές, το έργο θα είχε ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Είναι η πρώτη σύμβαση έργου του χρόνου καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί 74 μικρών και μεγάλων έργων. Όλοι έχουν την απορία γιατί δεν ξεκινούν τα έργα. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου 2018.

Ενστάσεις δεν είχαμε αλλά είναι τέτοιες οι διαδικασίες που πρέπει να περάσει το θέμα τρεις φορές από οικονομική επιτροπή να εγκριθούν αντίστοιχα από την αποκεντρωμένη διοίκηση τα πρακτικά, να ζητήσουν σε τρεις διαδοχικές φάσεις επικαιροποίηση των δικαιολογητικών που προσκομίζει ο εργολάβος και στην τελευταία φάση να έρθει η εγγυητική ώστε να υπογράψουμε.

Αν δεν υπήρχαν αυτές οι διαδικασίες , έπρεπε 1 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει το έργο. Αυτές οι διαδικασίες προβλέπονται από το νόμο και μας καθυστερούν αλλά δεν μπορούμε να τις παρακάμψουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδιάκος.

Όπως τόνισε το κτίριο αυτό ήταν και σχολείο και γραφείο κοινότητας, ένα ιστορικό κτίριο που βρίσκεται στην πλατεία της Απολακκιάς, και το οποίο χρειαζόταν καίριες παρεμβάσεις προϋπολογισμού. Τώρα πλέον , όπως είπε, θα αναδείξει όχι μόνο την πλατεία αλλά το σύνολο του χωριού, ενώ έκανε γνωστό ότι η μελέτη έγινε από τις υπηρεσίες της Μεσαιωνικής Πόλης.

Μιλώντας για την ανάδοχο εταιρία εξέφρασε την ευχή να έχει ολοκληρώσει το έργο της εγκαίρως λέγοντας τα εξής: «Επειδή έχουμε δει και άλλα έργα της εταιρίας να ολοκληρώνονται πριν από το συμβατικό χρόνο, π.χ. βρεφονηπιακός Σορωνής και της Ιαλυσού που προχωρά πολύ καλά, με αυτές τις περγαμηνές είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Στάθης Διαμαντής δήλωσε ότι ήταν απαίτηση όλων των κατοίκων της Απολακκιάς να επισκευαστεί το κτίριο του παλιού σχολείου. «Βρίσκεται στην άκρη της πλατείας, είναι Ιταλικό και πανέμορφο, το οποίο εδώ και πολύ καιρό έχει υποστεί ρήγματα και είναι σε άσχημη κατάσταση. Ευτυχώς με την παρέμβαση του δήμου θα αρχίσουν οι εργασίες και θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο κ. Παλαιολόγο και όσους συνέβαλαν» είπε ο πρόεδρος.

Ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Παλαιολόγου μιλώντας για το έργο έκανε γνωστό ότι η πρώτη παρέμβαση που είχε γίνει στο κτίριο ήταν επί δημαρχp 2ίας Μανώλη Σαββή ύψους 50.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι τώρα ενώ η αρχική μελέτη ήταν στο ποσό των 60.000 ευρώ μετά τις παρεμβάσεις και του προέδρου και των συλλόγων του χωριού, ο δήμος σχεδόν τριπλασίασε το ποσό για να γίνει μία σωστή παρέμβαση.

«Όλοι περάσαμε από εκεί, ήταν το δημοτικό σχολείο του χωριού και καταλαβαίνετε πόσο δεμένοι ήταν όλοι οι χωριανοί. Γι’ αυτό ήταν πάγιο το αίτημα των κατοίκων να αποκατασταθεί αυτό το εμβληματικό κτίριο της Απολακκιάς ώστε να γίνει αξιοθέατο. Σήμερα εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες των φορέων αλλά διαθέτει και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που φιλοξενεί διάφορες δραστηριότητες» κατέληξε ο κ. Παλαιολόγου.

Τέλος εκ μέρους της εταιρίας η Παρή Ευθυμίου υπογράμμισε ότι επειδή πρόκειται για ένα κτίριο κληρονομιάς να αποτελέσει και την αρχή και για τα επόμενα δημοτικά διαμερίσματα.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς