Τον Φεβρουάριο οι εργασίες στο Φράγμα της Κρητηνίας

Μέσα στο Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η υλοποίηση των υπολειπόμενων εργασιών στο Φράγμα της Κρητηνίας, καθώς εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατέθηκε με σκοπό να επικαιροποιηθεί.

Αυτή η θετική εξέλιξη σε συνδυασμό με το ότι θα προχωρήσει από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαγωνισμός για τον ορισμό γεωτεχνικού συμβούλου στα έργα αυτά, δίνει το πράσινο φως για την αποπεράτωσή του μετά από χρόνια στασιμότητας και αδράνειας.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής για τη νέα χρονιά, στην οποία αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που εκκρεμούν ώστε να ολοκληρωθεί και το έργο. 

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Φιλήμονας Ζαννετίδης, η έγκριση της επικαιροποιημένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δίνει το πράσινο φως στον εργολάβο να εγκατασταθεί για να κάνει τις προετοιμασίες που χρειάζονται μέχρι να ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του συμβούλου.

Από την άλλη, όπως τόνισε, οι υπηρεσίες της περιφέρειας ξεκινούν τη σύνταξη μελέτης που θα αφορά την κατασκευή των δικτύων μεταφοράς του νερού από το φράγμα, κάτι που θα σημάνει και πλήρη λειτουργία του φράγματος, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες άρδευσης μεγάλου μέρους του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση ανάμεσα στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον ανάδοχο των υπολειπόμενων εργασιών κόστους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ υπεγράφη το Δεκέμβριο του 2017, και έκτοτε λόγω διαδικαστικών προβλημάτων οι εργασίες δεν είχαν ξεκινήσει.

Η σύμβαση για την εκτέλεση των υπολειπομένων εργασιών του Φράγματος Κρητηνίας, συνολικού ύψους 9.482.823,70 ευρώ, υπεγράφη ανάμεσα στον Περιφερειάρχη και τους εκπροσώπους της αναδόχου Κοινοπραξίας «Σμίλη ΑΤΕ – Εργοροή ΑΤΕ», Χρυσούλα Τσάλα και Γιώργο Διόχνο.

Το Φράγμα της Κρητηνίας χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, μετά την αποδοχή του αιτήματος του Περιφερειάρχη για χρηματοδότηση του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με το ποσό των 10.000.000 ευρώ. 

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία ειδοποιήθηκε ήδη από την περιφέρεια για τις ευχάριστες εξελίξεις και ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στο Φράγμα της Κρητηνίας.

Με τη χτεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής,  ξεκίνησαν στην ουσία και οι διάφορες δράσεις της περιφέρειας για το 2019 καθώς «άνοιξαν» οι κωδικοί για να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός που περιλαμβάνει δαπάνες για έργα και παρεμβάσεις σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Έτσι λοιπόν στην πρώτη συνεδρίαση χτες, έγινε η δέσμευση των πιστώσεων για τις δαπάνες της νέας χρονιάς που αφορούν και τους δύο νομούς, και των ανελαστικών υποχρεώσεων των δύο περιοχών. Επίσης έγινε η έγκριση των πιστώσεων για τα έργα στις δύο περιφερειακές ενότητες, που αφορούσαν και την πλειονότητα των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. 

Το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε περίπου 103 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 73 αντιστοιχούν στο νομό Δωδεκανήσου.