"Χλιαρή" απάντηση για το casus belli

Η ΕΕ «καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους» απάντησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου για τη στάση της Κομισιόν έναντι της τουρκικής απειλής του casus belli στο Αιγαίο.

«H Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει υλοποιήσει ακόμη το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια βάσει του άρθρου 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας» ανέφερε ο κ. Χρυσόγονος στην ερώτησή του προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.
Και ρωτούσε «τι μέτρα σχεδιάζει να λάβει [η Μογκερίνι] για να αποτρέψει την Τουρκία από την υλοποίηση της εν λόγω απειλής διασφαλίζοντας την ειρήνη στα εδάφη της ΕΕ;».

Η απάντηση περιορίζεται σε γενικόλογες διαπιστώσεις και αποφεύγει τον όρο casus belli (αιτία πολέμου).
Η Μογκερίνι υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να δεσμευθεί για ειρηνική επίλυση των διαφορών βάσει του διεθνούς δικαίου και να προσφύγει, αν αυτό απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο.

«Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους-μέλους, αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και τόνισε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας όλων των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου χώρου τους.
 »Η ΕΕ μεταφέρει συστηματικά αυτό το μήνυμα στο πλαίσιο του συνεχούς διαλόγου με τις τουρκικές αρχές, όπως έπραξε πρόσφατα κατά τον πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας της 22ας Νοεμβρίου 2018 στην Άγκυρα, καθώς και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Σύνδεσης της 28ης Νοεμβρίου 2018 στις Βρυξέλλες» κατέληξε η Μογκερίνι.