Ο κοινοτάρχης της Ρόδου που ζωγραφίζει τους Αγίους!

Ένας κοινοτάρχης που είναι και αγιογράφος, που βγάζει κρασί, βγάζει μέλι και η δουλειά του είναι ακτινολόγος στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου!

Αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «εκρηκτικός», παραδέχεται ότι μετά την έκρηξη έρχεται η έμπνευση και μιλάει σήμερα για τις εκθέσεις του ανά τον κόσμο, και τη φώτιση που έρχεται, αν και δηλώνει αμαρτωλός.

Ο Σπύρος Καλούδης, ο πρόεδρος των Μασάρων, αφηγείται την ιστορία της ζωής του ακροθιγώς και αποδεικνύει ότι μόνον ό,τι δεν θέλουμε δεν έχουμε χρόνο να το κάνουμε.

Δεν είστε Ροδίτης, γίνατε!
Μεγάλωσα στην Αθήνα, γεννήθηκα  στην Αρχαία Ολυμπία. Οκτώ αγόρια ήμασταν στην οικογένεια, κι εγώ ο όγδοος στη σειρά. Στη Ρόδο βρέθηκα πρώτη φορά το 2000 μετά από πρόταση την οποία είχα για να κάνω έκθεση Αγιογραφίας. Γνώρισα τη γυναίκα μου τότε εδώ και αυτός ήταν  ο λόγος που ζήτησα μετάθεση από το Παίδων Πεντέλης όπου εργαζόμουν ως ακτινολόγος, για το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου. Έκτοτε ζω μόνιμα στη Ρόδο και εργάζομαι στο Κέντρο Υγείας.

Είστε ακτινολόγος στο επάγγελμα, έχετε ως χόμπι τη μελισσοκομία και την αμπελουργία, βγάζοντας το δικό σας κρασί, είστε αγιογράφος με πολλές εκθέσεις και βέβαια είστε ο πρόεδρος των  Μασάρων. Πολλά τα ενδιαφέροντά σας!
Είμαι μέσα σ’ όλα γιατί αυτή είναι και η φιλοσοφία μου. Μετά από 33 χρόνια που είχα μόνιμη κατοικία την Αθήνα, τη Ρόδο την είδα ως τόπο απόδρασης. Πήγα να ζήσω στα Μάσαρη,  ένα χωριό που συνδυάζει την ποιότητα των ανθρώπων  με τη μόνιμη και την εξοχική κατοικία, που συνδυάζει το βουνό, τη θάλασσα… και ξεκίνησα να κάνω πράγματα.
 

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ


Πότε ξεκινήσατε την αγιογραφία; Πώς έγινε και ξεκινήσατε;
Στα 13 μου χρόνια έπιασα ένα μολύβι και ζωγράφισα και μετά έπιασα ένα πινέλο. Το δεύτερο έργο μου το έστειλα στην Κίνα για να το βραβεύσουν. Και βέβαια έχασα το έργο μου. Στα 14 μου χρόνια είχα πάθει ατύχημα στο αριστερό μου χέρι το οποίο με κράτησε εκτός για πέντε χρόνια. Μετά ξεκίνησα και από  τότε έχω κάνει πάνω από 1.500 εικόνες φορητές, διαφόρων διαστάσεων και 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχω κάνει δύο εκθέσεις στην Ιαπωνία, την Αμερική, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Κύπρο και είχα πολλές προτάσεις για άλλες χώρες με τις οποίες δεν πρόλαβα να ασχοληθώ. Σε κάθε έκθεση εκθέτω από 50 έως 150 έργα.  Υπάρχουν έργα μου στο μουσείο Βορρέ στην Αθήνα, στο Προεδρικό Μέγαρο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο, στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, σε αρκετές εκκλησίες ανά την Ελλάδα όπως η Μονή του Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο, και βέβαια σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Τόσο δραστήριος, πώς βρίσκετε την ηρεμία να αποτυπώσετε θείες μορφές;
Με θεωρούν και μπορεί και να είμαι ίσως ένας άνθρωπος εκρηκτικός, κι έχω κατηγορηθεί γι’ αυτό. Αλλά αυτή η εκκρηκτικότητά μου είναι που έχει βγάλει τα Μάσαρη κερδισμένα. Όπως λοιπόν γνωρίζετε, μετά την έκρηξη επικρατεί η ηρεμία και η νηφαλιότητα. Άρα λοιπόν κάποιες φορές όχι πάντα για εμένα έρχεται η δημιουργία. Είναι μέρος του βίου μου πια η αγιογραφία.

Τι υλικά χρησιμοποιείτε;
Τα υλικά που χρησιμοποιώ για την αγιογραφία είναι τα παραδοσιακά: αυγό, ξύδι και τέμπερες και είναι τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους Βυζαντινούς γι’ αυτό μέχρι σήμερα σώζονται οι εικόνες. Επίσης χρησιμοποιούσαν ασβέστη και τέμπερες για τις τοιχογραφίες.
 


Ποια έργα σας αγαπάτε πιο πολύ;
Σε κάθε έργο που δημιουργώ ξεκινώ από ένα ειδικό κομμάτι πανί, αυτό κολλιέται πάνω στο ξύλο, το οποίο προσπαθώ ώστε να είναι παλιό για να μην έχει πρόβλημα να σκεβρώσει ή να πιάσει σαράκι. Πάνω σ’ αυτά τα ξύλα αποτυπώνω το θείο. Άρα λοιπόν αν είσαι πάνω σε ένα έργο πάνω από 20 μέρες, το αγαπάς. Δεν υπάρχει πιο αγαπημένο. Κάθε φορά πιο αγαπημένο είναι αυτό. Υπάρχουν όμως και κάποια έργα στη συλλογή μου τα οποία έχουν χρόνο κατασκευής που μπορεί να έχει ξεπεράσει τους έξι μήνες, κι αυτά τα αγαπώ ακόμα πιο πολύ.

Σας συνέβη κάτι και ξεκίνησε η έμπνευσή σας;
Δεν έχει συμβεί κάτι. Θεωρώ εαυτόν αμαρτωλό αν και η θρησκεία μας λέει ότι στους αμαρτωλούς εμφανίζονται όλα. 

Θα μπορούσατε να ζωγραφίσετε και τοπία ή προσωπογραφίες;
Όχι, δεν μου βγαίνει.

Βγάζετε κρασί και μέλι. Ειδικά με τις μέλισσες θα πρέπει να χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή. Πώς μάθατε να ασχολείστε μαζί τους;
Έχω παρακολουθήσει περίπου 150 ώρες σεμινάρια για τη μέλισσα με αποτέλεσμα σήμερα να είμαι παραγωγός τουλάχιστον για την οικογένειά μου. Τα τσιμπήματα, τα λίγα τσιμπήματα κάνουν καλό στις …αρθροπάθειες. Φοράμε ειδικές στολές άλλωστε. 
 


Γίνατε πρόεδρος στα Μάσαρη, αν και δεν είστε καν Ροδίτης!
Από το 2011 ως πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας παρότι άγνωστος για πολλούς συγχωριανούς, οι Μασαρενοί με τίμησαν με την ψήφο τους δύο φορές και σαφώς τους τίμησα κι εγώ διότι παρόλα τα προβλήματα που αντιμετώπισα ήμουνα παρών, δεν το ‘βαλα στα πόδια παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Είχα υποχρέωση να τιμήσω κι εγώ αυτούς που  τίμησαν εμένα, δηλαδή όλους τους συγχωριανούς παρότι κατηγορήθηκα ως ξένος και ως καταστροφικός για τις ιδέες μου. Ωστόσο αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων ότι το χωριό μου, χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω θεωρείται από τα πιο προσεγμένα στο νησί αρχής γενομένης από τον κόμβο της Εθνικής οδού ο οποίος ανήκει στην Περιφέρεια, αλλά εγώ και οι εργαζόμενοι στην κοινότητα βλέπαμε πάντα το καλό των Μασάρων και όχι ότι πρέπει να το κάνει η Περιφέρεια και όχι ο Δήμος. Και ποτέ δεν μέτρησα ποιος με στήριξε και ποιος δεν με στήριξε. Ήμουν για όλους ίδιος, ήμουν ευθύς.

Υπάρχει χρόνος όταν θέλει κάποιος;
Υπάρχει χρόνος όταν υπάρχει θέληση. Είμαι άνθρωπος που παρακινώ και τους άλλους ανθρώπους να κάνουν πράγματα.