Οι «Μωμόγεροι» του Πόντου ξεφάντωσαν στους δρόμους της Ρόδου!

Ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα έθιμα, αναβίωσε σήμερα στους δρόμους της Ρόδου.

Πρόκειται για τους «Μωμόγερους» οι οποίοι παρουσίασαν σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία Κύπρου το συγκεκριμένο έθιμο, ξεφαντώνοντας με… ξέφρενο ποντιακό τρόπο!

Οι Μωμόγεροι είναι λαϊκό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα –Πρωτοχρονιά - Θεοφάνεια με ευχετηριακό χαρακτήρα.

Στο δρώμενο αυτό παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης με την αλλαγή του νέου έτους και έχει σκοπό σάτιρας.

Συγκεκριμένα αναπαρίσταται η ιστορία του Κιτί Γοτσά. Στο έθιμο αυτό, παραδοσιακά μέρος των συμμετεχόντων φοράνε τομάρια ζώων όπως λύκων και τράγων ενώ άλλοι ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γεροντικών προσώπων.

Ο θίασος παραδοσιακά τριγυρνά στις αυλές των σπιτιών. Στο δρώμενο οι πρωταγωνιστές είναι τρεις, ο γέρος Κιτί Γοτσά, η νύφη και ο «αράπης». Η αλλαγή του χρόνου και η αναγέννηση της φύσης  συμβολίζεται με τη νύφη η οποία ερωτοτροπεί με τον νέο (ο νέος είναι ο χαρακτήρας «αράπης»). Στο δρώμενο εναλλάσσεται η απαγωγή της νύφης από τον νέο «αράπη» με τον γέρο Κιτί Γοτσά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του σχετικού δρώμενου έγινε από τον Σύλλογο Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» και τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Πικρολίμνησς Κιλκίς.