Ο «Θεοφάνης ο Έλληνας» στη Θεσσαλονίκη

Ο «Θεοφάνης ο Έλληνας», το έργο του συνθέτη Σάββα Καρατζιά που αγαπήθηκε από την πρώτη του κιόλας εκτέλεση από το κοινό της Ρόδου, τιμήθηκε δε στη συνέχεια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη πριν ξεκινήσει την περιοδεία του στο εξωτερικό. Το συγκεκριμένο έργο είναι ορατόριο για χορωδία ensemble με θέμα τον αγιογράφο-ζωγράφο Θεοφάνη τον Έλληνα.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις  2 Φεβρουαρίου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις ώρα 21:00. Τελεί δε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο «Θεοφάνης ο Έλληνας» αποτελεί πρωτότυπη σύνθεση του Σάββα Καρατζιά, ο οποίος εμπνεύστηκε από την περιπετειώδη πορεία του θεμελιωτή της Ρωσικής Αγιογραφίας που φθάνει ως εμάς μέσα από την τέχνη της εικόνας και των έργων του που σώζονται ως σήμερα.   

Ο μεγάλος αγιογράφος Θεοφάνης, αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα του Μεσαίωνα που σε δύσκολους χρόνους, μετέφερε πολιτιστικές επιρροές και αξίες από την Κωνσταντινούπολη στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας.

Οι συντελεστές του έργου:
Μουσική Σύνθεση: Σάββας Καρατζιάς
Μουσική Διεύθυνση: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Διδασκαλία Χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου

Ensemble: Ars Nova
Σοπράνο-Αφήγηση: Αναστασία Κατσιναβάκη  
Με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης
Παραγωγή: Ars Artis
Υπεύθυνη παραγωγής: Καμπούρη Φανή

Η πορεία του έργου «Θεοφάνης ο Έλληνας» του συνθέτη Σάββα Καρατζιά, συνεχίζεται στη Ρωσία, την Αθήνα, τη Γαλλία, την Αμερική και την Αίγυπτο.