Αθώοι οι υπάλληλοι για τα “φρουτάκια”

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 55χρονος ιδιοκτήτης καφετέριας και οι δύο υπάλληλοί του που κατηγορούνταν για τη διεξαγωγή του τυχερού παιχνιδιού «φρουτάκια».

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και πέντε ακόμα άτομα, θαμώνες του καταστήματος τα οποία εντοπίστηκαν να παίζουν «φρουτάκια» μέσω έξι ηλεκτρονικών υπολογιστών οι οποίοι, ήταν συνδεδεμένοι σε πολύμπριζο το οποίο «έκλεινε» με τηλεχειριστήριο σε περίπτωση ελέγχου από την αστυνομία.

Για τους πέντε αυτούς κατηγορούμενους, το δικαστήριο βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας έπαυσε εφ’ όρου την ποινική δίωξη.
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Αναστάσιος Διάκος και Μαριέττα Ξενάκη.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου πριν από πέντε χρόνια, και συγκεκριμένα στις 3 Ιανουαρίου 2014 βράδυ οπότε και πραγματοποιήθηκε στοχευμένος έλεγχος στο κατάστημα του 55χρονου όπου εντοπίσθηκε δομημένη εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών υπολογιστών με σύνδεση στο διαδικτυακό και δυνατότητα πρόσβασης στη διενέργεια κερδοσκοπικών ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών «φρουτάκια», σε διάφορες παραλλαγές.

Στα εν λόγω παράνομα παιχνίδια, τη στιγμή του αστυνομικού ελέγχου, συμμετείχαν πέντε πελάτες-θαμώνες με καταβολή ανάλογου αντιτίμου στους υπαλλήλους.

Ο 55χρονος ιδιοκτήτης για να εξασφαλίσει τη διενέργεια των παράνομων παιχνιδιών και να αποφεύγει τυχόν ελέγχους, είχε συνδέσει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε πολύμπριζο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο τροφοδοτούνταν από τηλεχειριζόμενη µπρίζα που ελέγχονταν από τους υπαλλήλους.

Από την αστυνομική έρευνα και τον έλεγχο που έγινε στο κατάστημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα:
• Πέντε (5) ηλεκτρονικοί υπολογιστές με πλήρη περιφερειακό εξοπλισμό
• Ένας (1) ηλεκτρονικός υπολογιστής – κεντρική μονάδα διαχείρισης «server» με πλήρη περιφερειακό εξοπλισμό
• Μια (1) συσκευή «router» πρόσβασης στο διαδίκτυο 
• Μια (1) συσκευή δικτύωσης-διακλάδωσης υπολογιστών
• Μια (1) τηλεχειριζόμενη πρίζα με το χειριστήριό της
• Ιδιόχειρες σημειώσεις με καταγεγραμμένους πελάτες, οφειλές και κέρδη.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και ειδικής αδείας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, ενώ ο 26χρονος υπάλληλος και προσωρινά υπεύθυνος απασχολούνταν σε αυτό χωρίς να έχει εφοδιαστεί με πιστοποιητικό υγείας και άδεια εργασίας.