Καταδικάστηκαν τέσσερις για την απάτη με τους λογαριασμούς ρεύματος

Τέσσερα άτομα κρίθηκαν ένοχα και δύο αθώα, χθες στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για την υπόθεση απάτης δεκάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έταζαν να τους «εξαφανίσουν» τις οφειλές που είχαν στη ΔΕΗ αλλά και να τους τοποθετήσουν ειδική συσκευή στο μετρητή ώστε να δείχνει μικρότερη ένδειξη κατανάλωσης από την πραγματική!

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο για την κατηγορία της απάτης τετελεσμένη και σε απόπειρα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση χωρίς να του αναγνωρίσει ελαφρυντικό, τον 40χρονο που θεωρούνταν και ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης ενώ τον απάλλαξε από την κατηγορία της διεύθυνσης συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 8 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο έκρινε ένοχους χωρίς ελαφρυντικό, για άμεση συνέργεια σε απάτη σε βαθμό πλημμελήματος τον 47χρονο φίλο του 40χρονου, τον 28χρονο Έλληνα και τον 41χρονο αλλοδαπό από τη Μολδαβία, υπάλληλοι εταιρείας που αναλάμβανε εργολαβίες της ΔΕΔΔΗΕ στους οποίους και επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών στον καθένα με τριετή αναστολή, ενώ τους απάλλαξε από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι με την ίδια απόφαση κρίθηκαν αθώοι η 47χρονη Ροδίτισσα και ο 52χρονος ηλεκτρολόγος, πρώην υπάλληλος της ΔΕΗ καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής σε βάρος τους, τόσο από τα στοιχεία της δικογραφίας όσο και από την ακροαματική διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την αθώωση του 47χρονου, της 47χρονης, και του 52χρονου. Σε ό,τι αφορά τον 40χρονο ο εισαγγελέας πρότεινε να κριθεί αθώος για την εγκληματική και ένοχος για την απάτη, και για τον 28χρονο Έλληνα και τον 41χρονο αλλοδαπό να κριθούν αθώοι για την εγκληματική και ένοχοι για άμεση συνέργεια σε απάτη με την πλημμεληματική μορφή του αδικήματος.

Πάντως και οι τέσσερις καταδικασθέντες άσκησαν εφέσεις οι οποίες και θα εκδικαστούν το επόμενο διάστημα από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν χθες οι κ.κ. Στέλιος Αλεξανδρής, Σταύρος Παναγιωτακόπουλος, Μανώλη Ελευθερόπουλος, Κώστας Ταμπάκης και Κάνδια Πολυχρόνη.

Η καταγγελία, τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και οι συλλήψεις
Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν στις 24 Αυγούστου 2017 εμφανίστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ της περιοχής μας και κατήγγειλε ότι δύο άνδρες του παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτροδότησης και αποπειράθηκαν να τον εξαπατήσουν.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για 40χρονο από την Κρήτη που κατοικεί στο νησί μας και έναν 47χρονο από την Καλαμάτα επίσης κάτοικο Ρόδου, οι οποίοι του ζήτησαν να τους δώσει το ποσό των 3.200 ευρώ προκειμένου να του διαγράψουν όπως του είπαν οφειλές που είχε προς τη ΔΕΗ ύψους 8.000 ευρώ!

Μάλιστα προσφέρθηκαν να του εγκαταστήσουν και ειδική συσκευή στο μετρητή του προκειμένου αυτός να δείχνει μικρότερη ένδειξη κατανάλωσης από την πραγματική. Η τελευταία αυτή «παροχή» θα γινόταν βέβαια έναντι μηνιαίου τιμήματος!

Από την αστυνομία προσημειώθηκαν χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και συνολικού ποσού 250 ευρώ και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ στις 12 παρά 20 το πρωί συναντήθηκε εκ νέου με τους δύο δράστες στους οποίους και έδωσε τα χρήματα. Άμεσα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου επενέβησαν και τους συνέλαβαν εντοπίζοντας στην κατοχή τους και τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία κατασχέθηκαν μαζί με τα κινητά τους τηλέφωνα στα οποία και υπήρχαν δεκάδες μηνύματα που αναφέρονταν σε συναλλαγές, εγκληματικές δράσεις και παραστατικά (λογαριασμούς, ταυτότητες κ.α.).

Παρουσία δικαστικού λειτουργού πραγματοποιήθηκε και έρευνα στα σπίτια του 40χρονου και του 47χρονου όπου και εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα ως πειστήρια της «δραστηριότητάς» τους!

Όλοι οι εμπλεκόμενοι μετά τις απολογίες τους το φθινόπωρο του 2017 είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι ενώ τα στοιχεία και οι φωτογραφίες τους είχαν δοθεί στη δημοσιότητα με διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Ωστόσο οι συλληφθέντες προσέφυγαν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου διά των δικηγόρων τους κ.κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη, Κώστα Ταμπάκη, Φώτη Κωστόπουλο, Ιωάννη Φλεβάρη, Στεφανίας Καρακατσάνη και Στέλιου Αλεξανδρή ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι έστω και με περιοριστικούς όρους, αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστικό συμβούλιο για όλους τους εμπλεκόμενους, πλην του 40χρονου που παραμένει στη φυλακή.

Ωστόσο η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίστηκε από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές και φέρεται να προέκυψαν και άλλες τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις επιβαρυντικές για τους εμπλεκόμενους για τις οποίες και κλήθηκαν να δώσουν συμπληρωματικές απολογίες.