Ζητούν να επιτραπεί η τοποθέτηση τραπεζιών στα δώματα της Παλιάς Πόλης της Ρόδου

Να επιτραπεί η χρήση των δωμάτων στη Μεσαιωνική Πόλη για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ζητούν με επιστολή τους οι κ.κ. Χρ. Μητσινιώτης, Ι. Κλούβας, Στ. Ζουρούδης και Ηλ. Αλαχούζος.

Για το θέμα, σε επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, στον περιφερειάρχη, στον δήμαρχο Ρόδου και στην προϊσταμένη της Αρχαιολογίας, αναφέρουν τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι των τοπικών αρχών,
Είχα την τύχη να παρακολουθήσω στις 12 Ιανουαρίου την εσπερίδα για τη Μεσαιωνική Πόλη που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, στην οποία αναφέρθηκαν τα προβλήματα της Μεσαιωνικής Πόλης, όπως οι αυθαιρεσίες στους κοινόχρηστους χώρους, η αστυνόμευση, η μείωση των μόνιμων κατοίκων, η δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος κλπ.

Συζητήθηκε δε και η απαγόρευση τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στα δώματα των εστιατορίων εντός των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης.

Η απαγόρευση αυτή ισχύει εδώ και πολλά χρόνια με τη λογική ότι αλλοιώνεται η όψη της Μεσαιωνικής Πόλης.

Μήπως όμως επιβάλλεται η κατάργηση αυτού του νόμου, επειδή με την κατάργησή του το όφελος θα είναι μεγαλύτερο; Στην περίπτωση δε κατάργησης του νόμου, η χρήση των δωμάτων θα γίνεται υπό την αυστηρή επίβλεψη των αρμόδιων φορέων.

Διότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλοιωθεί η εικόνα και να προσβάλλεται η Μεσαιωνική Πόλη. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι με την υπάρχουσα κατάσταση στους εστιάτορες που κάνουν χρήση του δώματός τους και ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για την επιβίωσή τους, τους επιβάλλονται πρόστιμα για την αυθαίρετη χρήση αυτών και τους αφαιρούνται οι άδειες λειτουργίας τους.

Ενώ αν επιτραπεί η χρήση των δωμάτων όπως στην Πλάκα της Αθήνας, στη Σαντορίνη, στο Ναύπλιο, πιθανόν να είναι μεγαλύτερα τα οφέλη, όπως παραδείγματος χάριν δεν θα κινδυνεύουν οι εστιάτορες με αφαίρεση άδειας λειτουργίας, θα σημειωθεί αποσυμφόρηση στους δρόμους από τα τραπεζοκαθίσματα που θα αφαιρέσουν αυτοί που θα τους επιτραπεί η χρήση του δώματος, θα περιηγούνται άνετα οι παραθεριστές στους δρόμους και θα εισπραχθούν μεγαλύτερα ποσά από Εφορία-ΦΠΑ-ΦΚΕ-Δήμο και το κυριότερο θα δοθεί η ευκαιρία στους τουρίστες να φωτογραφίζουν το λιμάνι, το παλάτι των Ιπποτών και όλο το μεγαλείο της Μεσαιωνικής Πόλης που δεν τα θαυμάζουν μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλη την υφήλιο!

Και είναι γεγονός ότι οι ίδιοι οι τουρίστες αναζητούν να δειπνήσουν στις υπάρχουσες ταράτσες. Γιατί λοιπόν εμείς να τους στερούμε αυτήν την απόλαυση, όπως γίνεται σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς;

Γι’ αυτό οι κατωτέρω υπογράφοντες που κάνουμε χρήση των δωμάτων μας, παρακαλούμε τον κ. Υπουργό και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να επανεξετάσουν την απαγόρευση αυτή και να επιτρέψουν τη χρήση τους αλλά πάντα με αυστηρές προδιαγραφές για την προστασία του μνημείου και για την προστασία των πελατών.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία
Μητσινιώτης Χρυσόστομος
Κλούβας Ιωάννης
Ζουρούδης Σταύρος
Αλαχούζος Ηλίας».