Αγνοούν προκλητικά τη  Νίσυρο και τους Νισύριους

Του
Κων/νου Χαρτοφύλη
Αντιναυάρχου Λ.Σ. (ε.α.), Προέδρου
της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών

 

Σε όλους είναι γνωστό ότι η Τήλος, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με μεθοδικότητα και συνέπεια, πέτυχε το στόχο της και κατάφερε να γίνει ένα πραγματικά πράσινο νησί, αφού καλύπτει τις ανάγκες της σε ενέργεια με εναλλακτικές μορφές αντί του πετρελαίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βράβευσε το δήμο, και σε πανευρωπαϊκό αν όχι σε παγκόσμιο επίπεδο, η Τήλος αναφέρεται ως επιτυχημένο παράδειγμα προς μίμηση.

Όσοι παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις της «αμφικτιονίας» του δήμου Νισύρου τον Αύγουστο του 2018, θυμούνται ότι ο παρευρισκόμενος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε ομιλία του απαρίθμησε τις κατά τη γνώμη του, δήθεν  παροχές του υπουργείου του προς τη Νίσυρο.

Ο υπογράφων του απάντησε καταλλήλως και κατηγόρησε ευθέως την ηγεσία του υπουργείου του, ότι προκλητικά αγνοεί τους Νισύριους, αφού στο σχέδιο νόμου που τότε είχαν αναρτήσει στη διαφάνεια και αφορούσε στις διαδικασίες για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων, δεν προέβλεπαν την ενημέρωση και διαβούλευση με τους κατοίκους του νησιού και την υποχρέωση της πολιτείας να αποδεχθεί τις αποφάσεις των κατοίκων, υποχρέωση που απορρέει από την κειμένη διεθνή (Διεθνής Σύμβαση, Οδηγίες Ε.Ε.) και εσωτερική νομοθεσία, όπως τονίσαμε και στην παρέμβασή μας εκείνη, αλλά και σε άλλες δημοσιεύσεις.

Στο τέλος, τους καλέσαμε να αποδείξουν, ως υπουργείο, με έργα όχι με λόγια, το ενδιαφέρον τους για το νησί μας, αποδεχόμενοι και προωθώντας το σχέδιο του δήμου για την μετατροπή της Νισύρου σε πράσινο νησί, με την εκμετάλλευση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας, αντί της εμμονής τους στη χρήση της υψηλής ενθαλπίας. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες και γνωρίζαμε ότι κανένα δεν υπολογίζουν,  αλλά προχωρούν αδίστακτα στην υλοποίηση των σχεδίων τους, για χρήση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, με δυσμενείς για το νησί συνέπειες οι οποίες έχουν πολλές φορές αναλυθεί.

Λίγους μήνες μετά, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, βρέθηκε στη Νίσυρο σε συνέδριο που διοργάνωσε ο δήμος. Για να μην αποκλίνει από τη γνωστή παροχολογία, έδωσε κι αυτός πληθώρα υποσχέσεων. Θεωρώ δεδομένο  ότι ο δήμαρχος  του ζήτησε να προωθηθεί το σχέδιο για τη μετατροπή της Νισύρου σε πράσινο νησί. Γιατί εξ άλλου προσεκλήθη.

Κι ύστερα απ’ όλα αυτά, τελευταία, διαβάζουμε στον τύπο, (“ΡΟΔΙΑΚΗ”, “ENERGYPRESS”, “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ” κ.ά.) ότι, με πρόταση της ΑΔΔΜΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ), και με υπόδειξη του υπουργείου Περιβάλλοντος, έχει εκπονηθεί η σχετική μελέτη και έχει προωθηθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τα περαιτέρω, ώστε, τρία νησιά της Δωδεκανήσου, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τήλου και να γίνουν πράσινα. Ποια νησιά; Η Αστυπάλαια, η Σύμη και το Καστελλόριζο. Η Νίσυρος; Πάλι απ’ έξω. Πάλι αγνοήθηκε, απ’ αυτούς, που μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, ότι δήθεν, μόνο παροχές έχει γνωρίσει το νησί μας. Η Νίσυρος, που έχει και γεωθερμικό πεδίο και με την εκμετάλλευση της χαμηλής ενθαλπίας, λύνει οριστικά το ενεργειακό της πρόβλημα, και κυρίως, εξασφαλίζει την λειτουργία της αφαλατώσεως με πολύ χαμηλό κόστος, έναντι του πολύ υψηλού που κοστίζει σήμερα. Κι όμως, αγνοήθηκε.

Αλλά όχι, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν την ξέχασαν. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, (την δημιούργησαν, ξόδεψαν του κόσμου τα ποσά για το στήσιμό της, και προ μηνός την κατάργησαν, με απορρόφησή της πάλι από τη ΔΕΗ), μετά από συνεννοήσεις κατέληξε, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, στην επιλογή στρατηγικού εταίρου, για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο. Ξέρετε ποιος είναι ο επιλεγείς; Το είπα και τότε στον Γενικό Γραμματέα. Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. του ομίλου Μπόμπολα. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω την επωνυμία που ο  λαός έχει δώσει σ’ αυτήν. Κατά τα άλλα, εξακολουθούν να μας κοροϊδεύουν ασύστολα, διαβεβαιώνοντας, ακόμα και μέσω της Βουλής, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν αν δεν συμφωνήσει ο λαός του νησιού. Δηλαδή τι άλλο απομένει να πράξουν; Μόνο να θέσουν τον θεμέλιο λίθο των εγκαταστάσεων. Όλα τα άλλα, τα προωθούν ήδη, χωρίς δισταγμό. Πέραν τούτου όμως, παραθέτουμε μια παρατήρηση.

Οι ενεργειακές ανάγκες της Νισύρου φθάνουν γύρω στα 3,5 με 4 KW. Αυτοί, ζητούν την παραγωγή από τη γεωθερμία, μόνο 5, επειδή αυτό τον περιορισμό τους έθεσε το πανεπιστήμιο Αθηνών τμήμα Γεωλογίας σε σχετική κοινή μελέτη με τη ΔΕΗ. Όμως, με τα 5 που ζητούν να παραχθεί, δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί άλλο νησί, πλην της Νισύρου. Οι ανάγκες όμως της Νισύρου μπορούν να καλυφθούν με πολύ χαμηλότερο κόστος, όπως αναφέρεται πιο πάνω και χωρίς τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκμετάλλευση της υψηλής ενθαλπίας. Για λεπτομέρειες, ο αναγνώστης μπορεί να μελετήσει σχετικό άρθρο ειδικών επιστημόνων με εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών της Νισύρου, στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών στο Κεφ. ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ (www.nisyriakesmeletes.gr). Και εδώ εγείρεται το ερώτημα. Γιατί τόση επιμονή σε μια εκμετάλλευση με τεράστιο κόστος, χωρίς ουσιαστικό όφελοςκαι σε αντίθεση με τη βούληση των κατοίκων; Υπάρχει όμως και συνέχεια. Σε άρθρο της, η εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” στις 3-11-2018 με τίτλο «Κακουργηματική ποινική δίωξη σε βάρος του Λεωνίδα Μπόμπολα για δωροδοκία υπαλλήλων», αλλά και άλλες εφημερίδες, αναφέρουν ότι η κυπριακή δικαιοσύνη άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Λεωνίδα Μπόμπολα, προέδρου της ΗΛΕΚΤΩΡ (αυτή που επέλεξαν και για τη Νίσυρο) και άλλων, 24 εμπλεκομένων ατόμων, για κατηγορίες σχετικές με δωροδοκίες και χρηματισμό υπαλλήλων από την θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Πάφο, Λάρνακα και ότι η κυπριακές Αρχές ζήτησαν την έκδοσή του για να δικαστεί στην Κύπρο.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψις και του επεβλήθησαν περιοριστικοί όροι. (www.documentonews.gr της 3-11-2017). Στον τύπο εδόθη επίσης μεγάλη δημοσιότης στο ότι η Κυπριακή κυβέρνηση,  με απόφασή της, εκτός των άλλων, απαγορεύει για 5 χρόνια στη  θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Κύπρου τη συμμετοχή της  σε δημόσιο διαγωνισμό. Το αποτέλεσμα της δίκης και την τυχόν αντίδραση της εταιρίας για τον αποκλεισμό της δεν τα γνωρίζουμε γιατί δεν υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα. Αυτό που ενδιαφέρει τους Νισύριους και όχι μόνον, είναι ότι αυτή την εταιρία, επέλεξε η ΔΕΗ ως στρατηγικό εταίρο για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας στη Νίσυρο. Ο καθένας, ας βγάλει τα συμπεράσματά του…

ΥΓ. Συμπατριώτης μας ακαδημαϊκός, σε επιστημονικό του ταξίδι στην Ιαπωνία, επεσκέφθη εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από γεωθερμία στο Χοκάιντο, για να έχει άποψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η παραπάνω φωτογραφία ομιλεί αφ’ εαυτής, ιδίως αν συγκριθεί με το σημερινό ειδυλλιακό τοπία της Αγιάς Ειρήνης, όπου σκοπεύουν να τοποθετήσουν το εργοστάσιο.