Προβληματισμός στο Δήμο Ρόδου για τα γερασμένα δέντρα

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν χθες, από τα ξημερώματα, σε τμήμα της οδού Στεφάνου Καζούλη από την πτώση μεγάλου πεύκου και την αναγκαστική παρέμβαση της Υπηρεσίας Πρασίνου και σε άλλα δένδρα για προληπτικούς λόγους, δίχως ευτυχώς να υπάρξει κίνδυνος για τραυματισμό διερχομένων.

Η πτώση του μεγάλου και πανέμορφου δένδρου, προς το τέλος της οδού, υπολογίζεται ότι έγινε γύρω στις 5:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης. Λίγη ώρα αργότερα ενημερώθηκε ο Δήμος και συγκεκριμένα ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Δημήτρης Καρατζιάς (σ.σ. ο οποίος βρισκόταν ήδη επί ποδός για την κατολίσθηση που σημειώθηκε-βλ. άλλες στήλες) και εκείνος με τη σειρά του ενημέρωσε την αρμόδια Αντιδήμαρχο Πρασίνου κα Λίτσα Κρεμαστινού.

Αφού έγινε η σχετική αυτοψία από τους ειδικούς, αμέσως έφθασαν επιτόπου συνεργεία του Δήμου και αρκετά οχήματα, ανάμεσά τους δύο γερανοφόρα και φορτηγά, και όλοι οι κλαδευτές της Υπηρεσίας Πρασίνου, που έπιασαν δουλειά με εντατικούς ρυθμούς λόγω και της επικινδυνότητας κάποιων από τα μεγάλα δένδρα αλλά και ότι έπρεπε ο δρόμος να δοθεί στην κυκλοφορία το συντομότερο δυνατόν αφού πρόκειται για μία από τις κεντρικότερες και μεγάλης κυκλοφορίας αρτηρίες της πόλης.

Σύμφωνα με την κα Κρεμαστινού, η οποία επίσης βρέθηκε επιτόπου μαζί με τον κ. Καρατζιά, σημειώθηκαν δύο με τρεις μεγάλες ζημιές στην οδό Στεφάνου Καζούλη.

Η εκρίζωση του μεγάλου, αιωνόβιου πεύκου, κρίθηκε επικίνδυνη τόσο για την υποδομή της ΔΕΗ στην περιοχή όσο και για τις παρακείμενες πολυκατοικίες. Μάλιστα, για αρκετή ώρα, δεν είχε ρεύμα όλη η περιοχή με …όλα τα παρεπόμενα που φαντάζεται κανείς, δηλαδή αναγκάστηκαν να κλείσουν καταστήματα και ιατρεία που βρίσκονται εκεί.
 

Όπως δήλωσε η κα Κρεμαστινού, η Υπηρεσία Πρασίνου, από το πρωί χθες, έσπευσε επιτόπου με όλο της το δυναμικό.

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί η Τροχαία είχε κλείσει το δρόμο για την κυκλοφορία οχημάτων από το ύψος της διασταύρωσής του με την οδό Βενετοκλέων μέχρι το βενζινάδικο. Και μπορεί το τμήμα της οδού που αποκλείστηκε να ήταν μικρό, ωστόσο είναι ιδιαίτερα κομβικό αφού πρόκειται για είσοδο της πόλης και η κυκλοφορία των οχημάτων είναι μεγάλη. Έτσι, για αρκετή ώρα δεν απεφεύχθη το κυκλοφοριακό κομφούζιο και η ταλαιπωρία των οδηγών.

Μέχρι τις 12:00 περίπου το μεσημέρι, οι εργασίες είχαν προχωρήσει αφού το ένα δένδρο είχε κοπεί και είχε απομακρυνθεί και λίγο αργότερα άνοιξε η οδός.

Παρόντες, βέβαια, ήταν και οι γεωπόνοι της Υπηρεσίας οι οποίοι υπέδειξαν το κόψιμο μεγάλων κλαδιών σε δύο (πιθανότατα και τρία) ακόμα τέτοια μεγάλα δένδρα επειδή είχαν πάρει επικίνδυνη κλίση, για προληπτικούς λόγους. «Αυτά τα δύο-τρία δένδρα είναι απαραίτητο να κοπούν-δεν γίνεται αλλιώς. Έχουμε και εντολή των γεωπόνων», τόνισε η Αντιδήμαρχος.

Σχετικά, όμως, με το πρόβλημα με τα μεγάλα και γερασμένα δένδρα στην πόλη της Ρόδου αλλά και σε κάποιες περιοχές εκτός-μια και φέτος είχαμε διαδοχικά τέτοια περιστατικά-η κα Κρεμαστινού είπε ότι προσπαθούν κάθε λίγο να τα απεγκλωβίζουν από τα ξερά και να τα κάνουν πιο ελαφριά.
 

Όμως, όπως επεσήμανε, πρόκειται για αιωνόβια δένδρα και δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα, παρ’ όλο που προσπαθούν να τα κρατούν ζωντανά. Αυτή η συνεχής και έντονη βροχόπτωση του τελευταίου εικοσιτετραώρου έκανε το  δένδρο να πέσει λόγω του βάρους και παρ’ ότι είχε κλαδευτεί, όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζιάς είπε ότι το ευτύχημα ήταν ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εκτός από τα συνεργεία και τα οχήματα του Δήμου, και ο εργολάβος που φτιάχνει τα πεζοδρόμια επί της οδού ήρθε να βοηθήσει, όπως και η ΔΕΗ με συνεργείο της ήταν παρούσα και περίμενε μόλις ολοκλήρωνε την παρέμβαση ο Δήμος να δώσει ρεύμα.

Οι επόμενες ενέργειες
Ερωτηθείσα, στη συνέχεια, η κα Κρεμαστινού σε τι ενέργειες έχει τη δυνατότητα να προβεί ο Δήμος σε αυτά τα δένδρα στην πόλη (και όχι μόνο) προκειμένου να προλάβει τέτοια φαινόμενα, είπε ότι η Υπηρεσία Πρασίνου, καταρχήν, θα φροντίσει για την άμεση αντικατάσταση των δένδρων που έκοψαν και περιμένουν τον εργολάβο να ολοκληρώσει το πεζοδρόμιο ώστε να αφήσει δίπλα χώρο (σ.σ. αφού δεν γίνεται να φυτευτούν στο ίδιο σημείο), κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών.
 


Στη συνέχεια, θέλησε  να καθησυχάσει τον κόσμο. Είπε, ακόμη, ότι παρ’ όλο που έχουν γίνει έλεγχοι στα δένδρα, το επόμενο διάστημα θα γίνουν εκ νέου, όπως και κάποια κλαδέματα, καθώς αυτό κρίνεται απαραίτητο μετά απ’ αυτή τη δυνατή βροχόπτωση.

Όμως, η κα Κρεμαστινού δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η δυνατότητα του Δήμου είναι περιορισμένη.

Πάντως, περιμένουν εργολάβο ενώ θα γίνει και διαγωνισμός για τον έλεγχο αυτών των δένδρων, τα οποία είναι δεκάδες στην πόλη της Ρόδου και είναι παλιά αφού δεν τα έχουν ανανεώσει. Μπορεί και να έπρεπε να τ’ ανανεώσουν, όπως είπε, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο αφού πρόκειται για μοναδικής ομορφιάς δένδρα και πρέπει να τα προσέξουμε.
 

Εκείνο που θα κάνουν είναι να τα ελαφρύνουν όσο γίνεται περισσότερο, ακόμα και με το κόψιμο κάποιων κλώνων, όπως δηλαδή η δουλειά που έγινε χθες, προκειμένου να σωθούν τα δένδρα αυτά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από νωρίς το πρωί είχε ενημερωθεί και ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα για την κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔ και του περιφερειακού συμβουλίου.