Η. Καματερός: «Βγήκε αυτό που ήθελα να πω. Κάποιοι το διαστρεβλώνουν όπως τους βολεύει»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα κ. Ηλίας Καματερός μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο Ράδιο Πρώτο της Κω ενόψει και της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η κουβέντα ξεκίνησε με τον κ. Καματερό να δηλώνει αναφορικά και με την τοποθέτησή του στη βουλή την Τετάρτη ότι: «βγήκε αυτό που ήθελα να πω. Κάποιοι το διαστρεβλώνουν κατά όπως τους βολεύει».

«Επιτρέψτε μου να σας πω καταρχήν για την Συμφωνία. Επιγραμματικά να αναφέρω τι σημαίνει το Ναι. Από εδώ και στο εξής αν ψηφίσουμε το ναι από εδώ και στο εξής όταν λέμε Μακεδονία θα εννοούμε την περιφέρεια της Ελλάδας που λέγεται Μακεδονία και όχι η γείτονα χώρα που λέγεται FYROM και σχεδόν όλος ο κόσμος την έχει αναγνωρίσει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου τα προϊόντα και τα διαβατήρια γράφουν Μακεδονία, που στήνουν αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μνημεία και οικειοποιούνται την ιστορία μας και το χειρότερο το ότι διδάσκουν στα σχολεία τους ότι η Μακεδονία είναι μέχρι τη Θεσσαλονίκη και οι ακραίοι εθνικιστές έχουν βλέψεις τέτοιες.

Αυτά με την συμφωνία τελειώνουν, τα λύνουν και υποχρεώνουν τους γειτονιάς να αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Να ξηλώνουν σύμβολα, να αλλάζουν τα σχολικά βιβλία και λύνονται οριστικά διαφορές γιατί όλα κατοχυρώνονται στον ΟΗΕ θα ενταχθούν και στην ΕΕ και ξεκινά μία άλλη εποχή ανάπτυξης της περιοχής όπου η Θεσσαλονίκη θα είναι πρωτεύουσα των Βαλκανίων ,όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν άξονες ανάπτυξης εμπορίου, οδικής, μεταφοράς ενέργειας, αγωγοί και φυσικά είναι προς όφελος ων δύο λαών.

Αυτό ήθελα εγώ να πω χθες και ήταν καθαρό και δεν χωρά παρεξηγήσεις είναι ότι, είναι αυτό που λείπει σε εμάς. Στην Δωδεκάνησο , σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μας λείπει εμάς μία ειρηνική συνύπαρξη αντίθετα έχουμε κάθε μέρα την απειλή των γειτόνων μας των Τούρκων, έχουμε διεκδικήσεις, δεν είναι ξεκαθαρισμένα πράγματα από την μεριά μας και έλεγα ότι μακάρι να έχουμε μία τέτοια συμφωνία.

Είπα όμως ότι δεν μπορεί να γίνει με την σημερινή κυβέρνηση που έχουν οι γείτονες, θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν είχαν μία κυβέρνηση σαν του Ζάεφ, και επειδή αυτό δεν φαίνεται στο μέλλον, για αυτό τελείωσα την ομιλία μας, αυτό να γίνει από τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Άρα καθαρό και όχι παρεξηγήσιμο» .

Σε επισήμανση της δημοσιογράφου Σάντυ Λαδικού ότι η Ελλάδα δεν έχει κάποια διαφορά με την Τουρκία σε αντίθεση με τα Σκόπια που υπήρξαν διαφορές ο κ. Καματερός τόνισε ότι υπάρχουν διαφορές με την Τουρκία καθώς η Τουρκία διεκδικεί υφαλοκρηπίδα, νησιά, Ίμια , μέχρι και την Κω έχουν σε χάρτες.

«Κύριε Καματερέ η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τις διαφορές» είπε η δημοσιογράφος με τον κ. Καματερό να απαντά: « για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και συμφωνίες αμοιβαία αποδεκτές. Εμείς ούτε διεκδικούμε ούτε έχουμε βλέψεις προς την Τουρκία. Για αυτό από την άλλη μεριά λέμε ότι δεν έχουμε βλέψεις αλλά αν κάποιος διεκδικήσει θα υπερασπιστούμε την πατρίδα.

Αυτό δεν είναι το μέλλον που θέλουμε για τα Δωδεκάνησα. Όταν λοιπόν έχεις γείτονα που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα, δεν ζηλεύεις ότι σε άλλες περιοχές θα υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη; Η διαφορά μας με τα Σκόπια είναι ότι και εκεί υπήρχε μία εθνικιστική κυβέρνηση που καπηλευόταν το όνομα Μακεδονία, την ιστορία και άλλα που κάνουν οι εθνικιστές που καλλιεργούν τα μίση. Και είπα ότι σας ζηλεύω που τέρμα οι αντιπαραθέσεις σε εσάς ενώ σε εμάς εξακολουθούν να υπάρχουν και μας δημιουργούν προβλήματα για το μέλλον και την ανάπτυξη της περιοχής μας».

Ο κ. Καματερός ρωτήθηκε και για το εάν οι δηλώσεις του έχουν σχέση και με τις εξελίξεις γύρω από την περιουσία του Βακούφ και την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία και αν θα ανοίξει θέμα για την διαχείριση των περιουσιών:

«Δεν ξέρω τι θα συζητήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ.Ερντογάν. Όμως το να υπάρχουν αυτές οι απαράδεκτες ανακοινώσεις από τον σύλλογο Μουσουλμάνων οι οποίες είναι καθοδηγούμενες από τον τούρκικο επεκτατισμό, εντάσσονται σε όλα αυτά που έλεγα. Όλα αυτά καλλιεργούνται από τους απέναντι. Προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα μειονότητας χωρίς να υπάρχει και αξιοποιούν για αυτό το συγκεκριμένο σύλλογο που δεν ήταν πάντα έτσι».

Στη συνέχεια ο κ. Καματερός εξήγησε το τι θα συμβεί σε περίπτωση όχι ενώ αναφέρθηκε και σε ενέργειες του τελευταίου διαστήματος και την επικείμενης επίσκεψης του νέου διοικητή στην Κω.

Πηγή: kosnews24.gr