Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για τη σεισμική δραστηριότητα στο ελληνικό τόξο, ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Δεν έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή επικινδυνότητας», είπε -μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου- προσθέτοντας ότι η σεισμική διέγερση είναι διάσπαρτη σε μεγάλη περιοχή και όχι εστιασμένη.

Ανέφερε ως θετικό το γεγονός ότι όλες οι εστίες εντοπίζονται στον υποθαλάσσιο χώρο μακριά από το νησί της Ρόδου, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι η αυξημένη σεισμική διέγερση θα πρέπει να παρακολουθηθεί και ν’ αναλυθεί από την επιστημονική κοινότητα.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 50 χιλιόμετρα νότια της πόλεως Ρόδου (προς την περιοχή της Λίνδου), με επίκεντρο την Τάφρο του Στράβωνα.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Το γεγονός ότι η Τάφρος του Στράβωνα μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό, δε σημαίνει ότι κάθε φορά που υπάρχει διέγερση της τάξεως των 4 και 5 Ρίχτερ εγκυμονεί κινδύνους. Αντίθετα, είπε, σημαίνει ότι απομειώνεται η περίπτωση μεγάλου σεισμού», προσθέτοντας ότι οι σεισμοί στην περιοχή απόσβεσαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της σεισμικής δραστηριότητας. Η χθεσινή σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές σε δύο παλαιά οικήματα στην περιοχή της Ιστρίου.