Στη Ρόδο για το Brexit η πρέσβης  της Μεγάλης Βρετανίας

Τη Ρόδο θα επισκεφτεί τον επόμενο μήνα η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Kate Smith, για να ενημερώσει την τοπική κοινωνία σχετικά με την έξοδο της χώρας της από την ευρωπαϊκή ένωση, καθώς η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου την Πέμπτη το βράδυ, υπάρχει ήδη ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την πρεσβεία στην Αθήνα ώστε να καθοριστεί η ημερομηνία επίσκεψης και να ανακοινωθεί.

Σημειώνεται ότι,  το Brexit θα προκαλέσει όπως είναι φυσικό διάφορες επιπτώσεις σε τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες κάτι φυσικά που ενδιαφέρει και την περιοχή μας, αφού πέρα από την επίσκεψη στα νησιά μας χιλιάδων βρετανών τουριστών, υπάρχουν και άγγλοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ μόνο στη Ρόδο κατοικούν περίπου 2.500 βρετανοί.

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου αν το Brexit γίνει… άτακτα τότε θα υπάρξουν οπωσδήποτε προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι μόνο σε εμπορικό επίπεδο που είναι και το αντικείμενο του φορέα, αλλά και σε άλλους τομείς.

Μάλιστα,  έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι στο εξής η Μεγάλη Βρετανία θα θεωρείται… τρίτη χώρα και οι κάτοικοί της θα χρειάζονται visa για τις μετακινήσεις τους, κάτι που μας εμπλέκει άμεσα και σοβαρά στο πρόβλημα.
Λόγω της σημασίας που έχει η χώρα για τα νησιά μας και ειδικά για τη Ρόδο, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για συνάντηση με την κ. Smith και έτσι η πρέσβειρα θα επισκεφτεί τόσο την περιφέρεια και το δήμο όσο και την ένωση ξενοδόχων Ρόδου.

Η Kate Smith, είχε επισκεφτεί το νησί μας πρόπερσι τον Απρίλιο περίπου τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στην Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τον  Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, αλλά και το δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο.

Μάλιστα τότε αναφέρθηκε με θερμά λόγια στις σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών καθώς και στη διάθεση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Φυσικά στο επίκεντρο των συναντήσεών της τέθηκαν οι εξελίξεις γύρω από την επικείμενη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά ο περιφερειάρχης εξέφρασε την αγωνία του, το Brexit να μην επηρεάσει την ομαλή διαμονή της κοινότητας των 2.500 Βρετανών που ζουν στη Ρόδο.

Παράλληλα,  η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Πάππου, κεντρικά θέματα της οποίας ήταν η επιχειρηματικότητα και ο τουρισμός, η διερεύνηση πεδίων επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των Δωδεκανησιακών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς επίσης και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών συνεργασίας των δυο πλευρών στον Τουριστικό Τομέα. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά σε αξία τα 2 δισ. ευρώ (1,70 δισ. λίρες), ενώ έγινε ειδική μνεία στους πλέον των 160 Βρετανών Υπηκόων που ασκούν εμπορική δραστηριότητα στη Δωδεκάνησο και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του Επιμελητηρίου.

70 χρόνια ΕΒΕΔ
Προχτές το βράδυ,  συζητήθηκε και το θέμα της διοργάνωσης στη Ρόδο της πανηγυρικής συνεδρίασης της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων Ελλάδας, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Παράλληλα ετοιμάζονται και θα ανακοινωθούν σύντομα οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό της επετείου αυτής, οι οποίες σε συνδυασμό με τη συνεδρίαση της ΚΕΕΕ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου.

Μάλιστα,  εκείνες τις μέρες αναμένεται στη Ρόδο μεγάλος αριθμός εκπροσώπων των επιμελητηρίων της χώρας που μαζί με τους συνοδούς μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 1000 άτομα. Πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών οι οποίοι θα τονώσουν την αγορά του νησιού, ειδικά αν συνδυάσουν το ταξίδι τους στη Ρόδο με τη γιορτή του Πάσχα που ακολουθεί.

Άλλα θέματα
Στην ίδια συνεδρίαση του δ.σ. έγινε επίσης ο απολογισμός των δράσεων της χρονιάς που έφυγε,  ενώ στο πλαίσιο του σχεδιασμού των δράσεων για τη νέα χρονιά, ζητήθηκε από τα τμήματα να ετοιμάσουν προτάσεις και να είναι δυνατόν να τις κοστολογήσουν ώστε στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου να ψηφιστούν και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Οι προτάσεις αυτές μπορούν να αφορούν είτε τον τομέα της διαφήμισης, είτε το άνοιγμα νέων αγορών με παρουσία σε εκθέσεις είτε άλλες δράσεις που μπορούν να γίνουν.

Επίσης για μία ακόμα φορά τέθηκε το θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων και τα εμπόδια που υπάρχουν για την πρόσβασή τους σε αυτήν, ενώ όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε το 70% των εσόδων των επιχειρηματιών προορίζονται για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Μάλιστα,  ο πρόεδρος Γιάννης Πάππου υπογράμμισε ότι τόσο η αγορά της Ρόδου και των νησιών μας αλλά και όλης της χώρας, έχει πλέον… επιδοματοποιηθεί, καθώς οι πολίτες περιμένουν την πληρωμή των διαφόρων επιδομάτων από το κράτος για να ξοδέψουν χρήματα. Τα επιδόματα είναι αυτά που κινούν την αγορά, αφού πραγματική οικονομία δεν υπάρχει με αποτέλεσμα η κατάσταση να μη μεταβάλλεται και φυσικά ανάπτυξη να μην υπάρχει.