Η ηλεκτρονική τιμολόγηση

Γράφει η Χρυσάνθη Ελευθεριάδη-Ροδίτη

Από  01/01/2020  θα εφαρμόζεται πλέον, υποχρεωτικά, η ηλεκτρονική τιμολόγηση από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ είναι η έκδοση παραστατικών  της επιχείρησης σε ψηφιακή μορφή και η διασύνδεση της επιχείρησης με συγκεκριμένες υποδομές του TAXIS.

Η αποστολή-παραλαβή  των παραστατικών θα είναι πλέον αυτοματοποιημένη με  την χρήση  πάντα ανάλογου λογισμικού.

Παράλληλα οι επαγγελματίες θα απαλλαγούν από τον βραχνά της υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων  πελατών προμηθευτών (ΜΥΦ) αφού θα υπάρχει πλέον άμεση και ταυτόχρονη ενημέρωση των αρχείων του TAXIS την στιγμή της έκδοσης-παραλαβής του παραστατικού.

Σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα υπάρχει και οικονομική ωφέλεια για τις επιχειρήσεις αφού  θα μειωθεί το κόστος έκδοσης  παραστατικών από 3€-7€ ανά μονάδα.

Θα υπάρχει όμως  θετική εξέλιξη και στο έργο της δημόσιας διοίκησης . Σε δηλώσεις του ο  διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλής ανέφερε ότι  με την εφαρμογή του μέτρου  υπάρχει και το όφελος από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Κατ’ αρχάς δεν θα είναι εφικτή η έκδοση τιμολογίων από ανύπαρκτους φορολογούμενους, μια πρακτική που ακολουθείται για την συμπίεση των κερδών των επιχειρήσεων και την κλοπή ΦΠΑ.

Παράλληλα, η εφορία θα αποκτήσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση των εικονικών τιμολογίων καθώς θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την έκδοση εντοπίζοντας συναλλαγές με υψηλή επικινδυνότητα για εικονικότητα.