Ας κρατήσουν οι χοροί...

Γράφει η
Στέλλα Π. Βουτσά,
καθηγήτρια φιλόλογος Λυκείου Αφάντου Ρόδου, Διδάκτωρ Λογοτεχνίας

Το Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία η Χοροεσπερίδα των μαθητών του Γενικού Λυκείου Αφάντου σε γνωστό εξοχικό κέντρο της περιοχής.

Η προσέλευση τόσο των μαθητών όσο και των γονιών τους αθρόα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής του Λυκείου Αφάντου, κ. Βενέτιος Θωμίδης, ο Υποδιευθυντής, κ. Βασίλειος Μανέττας, ο Πρόεδρος τους Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, κ. Σάββας Πολυχρόνης και ο Διευθυντής του Βενετοκλείου Λυκείου Ρόδου, κ. Βασίλειος Ζήκας.

Το κλίμα πολύ γιορτινό και η διάθεση όλων πολύ φιλική. Την παράσταση, όμως, έκλεψαν -κατά την προσωπική μου άποψη- οι χορευτικές ικανότητες των μαθητών, οι οποίοι αποδείχτηκαν άριστοι γνώστες όλων των παραδοσιακών χορών: νησιώτικων (δωδεκανησιακών, κρητικών, ικαριώτικου), ποντιακών, θρακιώτικων, πελοποννησιακών και άλλων χορών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Με τι χάρη χόρευαν, ντυμένοι –σημειωτέον- όλοι και όλες, πολύ κομψά, πολύ elegant! Mε τι ενθουσιασμό έσερναν τον χορό, με τι σιγουριά πατούσαν τα βήματα! Δεν ήταν λίγες οι φορές, μάλιστα, που τραβούσαν με επιμονή κι εμάς, τους καθηγητές, να μπούμε στον χορό, να χορέψουμε μαζί τους.

Πραγματικά τους θαύμασα όλους τους μαθητές μας κι ένιωσα πολύ περήφανη γι’ αυτούς. Και κυρίως ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι αυτοί, οι νέοι άνθρωποι, κρατούν επαφή με την παράδοση, κάτι που σπανίζει σήμερα. Γιατί, όπως υποστήριξε και ο Γιώργος Σεφέρης, η παράδοσή μας είναι οι ρίζες μας και, όταν αποκοπούμε από αυτές, πονούμε βιολογικά, σαν να μας ακρωτηριάζουν.

Όσο, λοιπόν, οι νέοι αγαπούν με πάθος την παράδοση και την τιμούν, νιώθει κανείς πως υπάρχει ελπίδα για το μέλλον.

Θερμά συγχαρητήρια στο Δεκαπενταμελές Συμβούλιο του ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ για την άριστη διοργάνωση αυτής της χοροεσπερίδας. Είναι αλήθεια ότι έτρεξαν πολύ οι μαθητές από το υστέρημα του χρόνου τους (οι περισσότεροι από το Προεδρείο είναι μαθητές της Γ’ Λυκείου), προκειμένου να τα προγραμματίσουν όλα στην εντέλεια, να βρούνε χορηγίες, κ.λ.π. Θερμά συγχαρητήρια και στις τοπικές επιχειρήσεις που στήριξαν γενναιόδωρα ως χορηγοί αυτή την πρωτοβουλία.  

Γιατί δεν επρόκειτο απλώς για μια βραδιά χορού και διασκέδασης. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της χοροεσπερίδας θα διατεθεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και, συγκεκριμένα, σε κοινωφελή και ευαγή ιδρύματα του νησιού της Ρόδου. Ιδωμένη μέσα από αυτό το ανθρωπιστικό πρίσμα, σε μια εποχή ιδιοτέλειας, η πρωτοβουλία αυτή των μαθητών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Διότι, όπως υποστήριξε και ο Αριστοτέλης, οι νέοι είναι μεγαλόψυχοι και προτιμούν να κάνουν ό,τι τους φαίνεται ωραίο παρά ό,τι τους φαίνεται συμφέρον. Κι αυτό, επειδή οι πράξεις τους υπαγορεύονται πιο πολύ από την καρδιά παρά από τον ψυχρό υπολογισμό.  Αυτή τη μεγαλοψυχία έδειξαν έμπρακτα, λοιπόν, και οι μαθητές μας μέσα από τη χοροεσπερίδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς που διοργάνωσαν.

Η βραδιά εξελίχθηκε πολύ ευχάριστα, όλοι διασκέδασαν με την ψυχή τους, συμπεριλαμβανομένων και ημών, των εκπαιδευτικών. Γελάσαμε, αστειευτήκαμε, χορέψαμε, ήρθαμε πιο κοντά περνώντας λίγες στιγμές χαλαρωτικές και ανθρώπινες. Ας μου επιτραπεί να σημειώσω εδώ ότι το ζεϊμπέκικο που χόρεψαν οι δύο άντρες της Διεύθυνσης του σχολείου, ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής, ήταν εξαιρετικό! Πήραμε μαθήματα για το πώς πραγματικά χορεύονται τα εννέα όγδοα…

Ευχόμαστε πάντα να έχουμε τέτοιες ευτυχείς συνάξεις και χορούς και, μάλιστα, για έναν τόσο υψηλό σκοπό. Και του χρόνου με υγεία! Θα κλείσω με το γνωστό τραγούδι, το οποίο για την περίσταση μού φαίνεται πολύ αντιπροσωπευτικό:

Ας κρατήσουν οι χοροί
και θα βρούμε αλλιώτικα
στέκια επαρχιώτικα βρε
ώσπου η σύναξις αυτή
σαν χωριό αυτόνομο να ξεδιπλωθεί.

Να μας έχει ο Θεός γερούς
πάντα ν’ ανταμώνουμε
και να ξεφαντώνουμε βρε
με χορούς κυκλωτικούς
κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς.