Χάρτης για τα μονοπάτια της Ρόδου

Σημαντική έκδοση που αφορά τα μονοπάτια στο νησί της Ρόδου και προάγει το ζήτημα του θεματικού τουρισμού εκδόθηκε από εκδοτικό οίκο της Αυστρίας.

Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για πλήρη έκδοση από τον εξειδικευμένο εκδοτικό οίκο της Αυστρίας,  δημιουργίας χαρτών KOMPASS με παγκόσμια ειδίκευση στους άρτιους χάρτες μονοπατιών σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, παρέχοντας πλήθος απαραίτητων πληροφοριών για την καλύτερη προσέγγιση από τον χρήστη του τόπου που αναφέρεται η έκδοση συνολικά και το κάθε μονοπάτι ξεχωριστά.

Η πρώτη αυτή έκδοση, ακολουθήσουν και άλλες,  αφορά 55 ενδεικτικά μονοπάτια σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού.

Συντάχτης και χαρτογράφος του εντύπου και της έκδοσης είναι ο Michael Will είναι αεροναυπηγός, από τη Γερμανία, ο οποίος ασχολείται συστηματικά με τη χαρτογράφηση μονοπατιών ανά τον κόσμο από το 2002.

Περιλαμβάνει στοιχεία του νησιού από την αρχαιότητα και τη σημαντική τρισχιλιετή ιστορία του ως σταυροδρόμι πολιτισμών, ναυτική δύναμη-κέντρο εμπορίου,  τη συμβολή του στα γράμματα και τις τέχνες,  τη Βυζαντινή του ιστορία και τα μοναστήρια, το  Μεσαίωνα των Ιπποτών. Και φυσικά καταλήγει στο αντικείμενο της έκδοσης, τα μονοπάτια, όπου αναφέρεται στο ευρύ φάσμα και στην έκτασή τους.

Αναφέρεται φυσικά στα μοναδικά φυσικά πλεονεκτήματα και στην ομορφιά του νησιού, στα μοναδικά είδη που υπάρχουν στη χλωρίδα και πανίδα, όπως το ελάφι, στα πάνω από 60 είδη ορχιδέας, στα 300 είδη πουλιών. Δεν παραλείπει να αναφερθεί στις δυνατότητες φιλοξενίας ακόμα και στις ορεινές περιοχές, στην τοπική διατροφή, τα κρασιά και τη σούμα.

Αναφέρεται και στον συνεχόμενα αυξανόμενο μαζικό τουρισμό, που είναι επιλογή των λίγων, επιλογή  όπου το 60% προέρχεται από τους τουριστικούς Κολοσσούς με σημαντικές αρνητικές συνέπιες στο περιβάλλον.    

Εχει συμπεριλάβει ακόμα και μικρό λεξιλόγιο με χρήσιμες λέξεις όπως ονομασίες παραδοσιακών φαγητών και εδεσμάτων. Πληροφορίες για τις μεταφορές, προτάσεις για διαμονή όπου συμπεριλαμβάνεται και το “ΕΛΑΦΟΣ” με αναφορά στην ιστορικότητα και την αρχιτεκτονική του.

Υπάρχει δυνατότητα χρήσης με application – app από κινητό-smart phone (compass) και την έκδοση και τη εφαρμογή GPX.

Η πρώτη αυτή έκδοση, που είναι στα γερμανικά, περιλαμβάνει 55 διαδρομές, ενώ έχουν αποτυπωθεί πάνω από 80 που θα συμπεριληφθούν σε επόμενη.

Το ξενοδοχείο “ΕΛΑΦΟΣ” στον Προφήτη Ηλία Σαλάκου στήριξε την προσπάθεια της χαρτογράφησης από τον εν λόγω εκδοτικό οίκο των μονοπατιών, νησιού μας, όπου προβάλλονται και μονοπάτια που περιβάλλουν το ξενοδοχείο, όπως στηρίζει εδώ και χρόνια την προσπάθεια να υπάρξει χαρτογράφηση και έκδοση από τον Δήμο Ρόδου.

Είναι μία σημαντική εξέλιξη που βάζει το νησί μας στο χάρτη των περιοχών με χαρτογραφημένα μονοπάτια, με εκατομμύρια φίλους και περιπατητές σε όλο τον κόσμο. Απευθύνεται στα εκατομμύρια των περπατητών-πεζοπόρων – αναρριχητών.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kompass μπορείτε να αναζητήσετε την συγκεκριμένη έκδοση και να επιλέξετε το μονοπάτι που θέλετε να περπατήσετε και κάνοντας χρήση Smart phone να κατεβάσετε την  εφαρμογή και να ακολουθήσετε τον χάρτη με όλες τις πληροφορίες που παρέχει για να κάνει το περπάτημά σας ευχάριστο και ασφαλές.  

Στο “ΕΛΑΦΟΣ” έχουν συχνά φιλοξενηθεί, ομάδες περιπατητών από το εξωτερικό, σχολεία σε εκπαιδευτικές εκδρομές από Ρόδο και από την υπόλοιπη Ελλάδα.