Για απάτη κατηγορείται πρώην διευθυντής τράπεζας

Για απάτη κατηγορείται πρώην διευθυντής τράπεζας

Για απάτη κατηγορείται πρώην διευθυντής τράπεζας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1731 ΦΟΡΕΣ

Έχει ήδη καταδικαστεί σε ισόβια για άλλη περίπτωση

Άλλη μία υπόθεση απάτης με κατηγορούμενο τον πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου θα απασχολήσει την επόμενη εβδομάδα τα δικαστήρια της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα, ο 60χρονος ήδη καταδικασθείς σε ισόβια κάθειρξη για υπεξαίρεση ποσού έξι εκατομμυρίων ευρώ, θα καθίσει στις 7 Φεβρουαρίου στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κατηγορούμενος για απάτη κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία του παθόντος που υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.

Η νέα αυτή υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του πρώην διευθυντή, κάτοικος Καρπάθου και παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο 60χρονος πρώην διευθυντής το χρονικό διάστημα από τις 31 Μαρτίου 2003 έως τις 13 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, έπεισε μία γυναίκα κάτοικο Καρπάθου η οποία έχει πλέον πεθάνει (από το 2006), να μετατρέψει τα κατατεθειμένα κεφάλαιά της στην Αγροτική Τράπεζα, σε Repos, δηλαδή σε διάθεση τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς, λέγοντάς της πως έχουν ασύγκριτα υψηλότερες επιδόσεις από τα επιτόκια τόσο των καταθέσεων όσο και άλλων επενδύσεων. Ωστόσο ο 60χρονος κατηγορείται ότι γνώριζε πως τη χρονική εκείνη στιγμή δεν υπήρχαν Repos που να απέδιδαν αυξημένα επιτόκια.

Η γυναίκα πείστηκε από τα λεγόμενα του πρώην διευθυντή και στις 31 Μαρτίου 2003 εκταμίευσε από το λογαριασμό που είχε από κοινού με τον μηνυτή, το ποσό των 100.000 ευρώ, και στις 13 Αυγούστου 2003 άλλες 150.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά έδωσε στον κατηγορούμενο το ποσό των 250.000 ευρώ ώστε να ολοκληρώσει την επένδυση για την ασφάλεια και την αυξημένη απόδοση.

Στη συνέχεια ο 60χρονος κατηγορείται ότι συμπλήρωσε κατάλληλα το έντυπο σύμβασης εξωνήσεως δικαιωμάτων επί τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο υπέγραψε τόσο ο ίδιος ως διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας όσο και η παθούσα και έβαλε και τις σχετικές σφραγίδες θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει ότι η όλη διαδικασία για την αγορά των Repos είχε ολοκληρωθεί.

Μάλιστα ο 60χρονος έδωσε και αντίγραφο της υπογεγραμμένης πράξης στην παθούσα ώστε να πειστεί πλήρως ότι είχε γίνει η πράξη της σύμβασης. Ωστόσο ο πρώην διευθυντής κατηγορείται ότι ουδέποτε καταχώρησε στα συστήματα και στα βιβλία της τράπεζας τους συγκεκριμένους τίτλους με αποτέλεσμα να μην έχουν ισχύ.

Η υπόθεση των 6 εκατ. ευρώ
Ένοχος για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης ποσού έξι εκατομμυρίων ευρώ και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κρίθηκε με απόφαση που εκδόθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2019 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου ο 60χρονος πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης και κάθειρξη 8 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση έκρινε αθώο για την κατηγορία της υπεξαίρεσης και ένοχο χωρίς ελαφρυντικό για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων τον 67χρονο συνέταιρό του, στον οποίο και επέβαλε ποινή κάθειρξης 7 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και άλλα επτά άτομα που διατηρούσαν επιχειρήσεις και καταστήματα στο νησί και σε λογαριασμούς τους είχαν γίνει καταθέσεις χρημάτων από τον πρώην διευθυντή, τα οποία και κρίθηκαν αθώα από το δικαστήριο.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου 2018 το μεσημέρι με την εξέταση της πρώτης μάρτυρος κατηγορίας και διεκόπη για τις 15 Νοεμβρίου και εν συνεχεία για τις 12 Δεκεμβρίου οπότε και ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων, έγινε η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και οι αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

Στην πρότασή του, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή όπως κατηγορείται του πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, την ενοχή του 67χρονου συνέταιρού του για το αδίκημα μόνο της νομιμοποίησης εσόδων και όχι της υπεξαίρεσης και την απαλλαγή ελλείψει δόλου τεσσάρων κατηγορουμένων και την αθώωση των λοιπών τριών, πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.

Σύμφωνα με το βούλευμα, του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, το συνολικό ποσό που φέρεται να έχει υπεξαιρέσει από λογαριασμούς 59 ατόμων που είχαν τα χρήματά τους στην τράπεζα που εργαζόταν ο πρώην διευθυντής, ανέρχεται στο ποσό των 5.775.080 ευρώ.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο 60χρονος πρώην διευθυντής αφού είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της τράπεζας, τους έπειθε να επενδύσουν τα χρήματά τους σε REPO δηλαδή σε ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς, προκειμένου έτσι να κερδίσουν υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά των καταθέσεων ταμιευτηρίου ή προθεσμίας. Στη συνέχεια συνέτασσε τα σχετικά έντυπα σύμβασης για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία υπογράφονταν από τους αντίστοιχους πελάτες και τον ίδιο ως διευθυντή παρέχοντας στην όλη πράξη στοιχεία εγκυρότητας και νομιμοφάνειας. Όμως τις συμβάσεις αυτές ο πρώην διευθυντής ουδέποτε καταχώρησε στα μηχανογραφικά συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της Τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών