Όχι σε νέες θέσεις πλανοδίων λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου

Κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε χωροθέτηση νέων θέσεων στάσιμου ή και πλανόδιου εμπορίου είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, ο οποίος μάλιστα καλεί τη δημοτική αρχή να σεβαστεί τους νόμους και να μην υποβαθμίζει την εικόνα της πόλης.

Ο σύλλογος εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την αντίθεσή του αυτή με αφορμή τη συζήτηση στη δημοτική κοινότητα σχετικού θέματος. Πιο συγκεκριμένα χτες βράδυ επρόκειτο να συζητηθεί στη συνεδρίασή της η χωροθέτηση μίας θέσης για εμπόριο δερμάτινων ειδών δίπλα στην πιάτσα των ταξί στην πόλη της Ρόδου, κάτι για το οποίο ο σύλλογος δε συμφωνεί.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος Νίκος Μπόνης στάλθηκε επιστολή στην κοινότητα με την οποία εκφράζονται οι παραπάνω θέσεις του συλλόγου ενώ επρόκειτο να παραστεί στη συνεδρίαση και μέλος της διοίκησης για να εξηγήσει τη στάση του συλλόγου.

Σύμφωνα με όσα τόνισε, η πολιτική περαιτέρω ανάπτυξης του υπαίθριου εμπορίου, πλήττει τόσο τον εμπορικό κόσμο και το οργανωμένο εμπόριο όσο και την εικόνα της Ρόδου. Ο σύλλογος έχει μεν συναινέσει στα αιτήματα που είχαν τεθεί κατά το παρελθόν, αλλά δεν πρόκειται να το πράξει και στο μέλλον, αφού εκτιμά ότι τα πράγματα κινδυνεύουν να τεθούν εκτός ελέγχου, ενώ θα πρέπει να στηριχθεί το οργανωμένο και στεγασμένο εμπόριο.

Μάλιστα ο κ. Μπόνης υποστηρίζει ότι η Ρόδος πρέπει να επιδείξει πολιτισμό που δε συνάδει με το ανεξέλεγκτο πλανόδιο εμπόριο.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Μπόνης

Η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου αναφέρει τα εξής:
«Η Δημοτική αρχή παρ’ όλες τις κατ’ επανάληψη εξαγγελίες και δηλώσεις της, για το πόσο την ενδιαφέρει η εμφάνιση της πόλης μας, παλινδρομεί με αντιφάσεις ανάμεσα σε λόγους και πράξεις. 

Παραβλέποντας τους Νόμους 3377/2005 και 4264/2014, που διέπουν το στάσιμο εμπόριο, προχωρεί στη χωροθέτηση των θέσεων των μικροπωλητών, σε σημεία που δεν είναι σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους του Ελληνικού κράτους, την ίδια στιγμή που το στεγασμένο υγιές εμπόριο, λίγα μέτρα πιο μακριά (Νέα Αγορά), βρίσκεται υπό έξωση και διωγμό. 

Το νησί μας που αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού, θα έπρεπε να εμφανίζει την καλύτερη δυνατή εικόνα και να εμπνέει ευταξία και πολιτισμό. 
Με αυτόν και μόνο το γνώμονα, θα έπρεπε να ενεργεί και να πράττει η Δημοτική Αρχή. 

Ο Ροδιακός λαός έχει και μνήμη και κρίση και μπορεί να διακρίνει ποιες ενέργειες αναδεικνύουν και ποιες υποβαθμίζουν την εμφάνιση της πόλης αλλά και το τουριστικό προϊόν, για το οποίο όλοι πασχίζουμε και μοχθούμε να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο. 

Καλούμε έστω και την ύστατη ώρα τη Δημοτική Αρχή να ενεργήσει σύμφωνα με το συμφέρον όλης της πόλης και όλων των πολιτών της».