Υποψήφιος στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα είναι ο Σάκης Στάγκας

Υποψήφιος στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα είναι ο Σάκης Στάγκας

Υποψήφιος στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα είναι ο Σάκης Στάγκας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1708 ΦΟΡΕΣ

Δεν ακολουθεί τον Στράτο Καρίκη λόγω υποστήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» θα είναι υποψήφιος ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου Στέργος (Σάκης) Στάγκας, ο οποίος σήμερα είναι και σύμβουλος του περιφερειάρχη για τεχνικά θέματα.

Όπως τόνισε χτες ο ίδιος μιλώντας στον “Ρ/Σ ΠΑΛΜΟΣ”, ήταν συνειδητή η απόφασή του να μην ακολουθήσει το Στράτο Καρίκη σε αυτές τις εκλογές, αν και είναι επικεφαλής της παράταξης στην οποία ανήκει σήμερα, καθώς είναι αντίθετος με την πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος στηρίζει την υποψηφιότητά του.

Ειδικότερα αφού υπογράμμισε ότι έχει μία εικοσαετή παρουσία στην αυτοδιοίκηση πρόσθεσε ότι έχει επίσης διατελέσει ειδικός σύμβουλος σε πέντε υπουργεία και συγκεκριμένα στο υπουργείο Αιγαίου, στο υπουργείο Εσωτερικών, στο Μεταφορών, στο υπουργείο Ναυτιλίας, και στο υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Σε καμία των περιπτώσεων δεν θέλω να χαρακτηριστώ ως πολιτικός αλλά θέλω να χαρακτηρίζομαι χρήσιμος στην κοινωνία. Σε ό,τι αφορά την παράταξη στην οποία ανήκω είναι μία πολιτική απόφαση να μη συμπορευτώ με τον κ. Καρίκη. Από τη στιγμή που υπάρχουν στηρίξεις από την παράταξη ΣΥΡΙΖΑ, εγώ δεν έχω σχέση με αυτό το χώρο, ειδικά μετά από αυτά που ανακοινώθηκαν στο Ροδίνι για τον ΦΠΑ των νησιών μας που τα θεώρησα εμπαιγμό.

Στο να γίνει ένας ενιαίος δήμος το νησί της Ρόδου βρέθηκα επίσης απέναντι με όσους το έκαναν και αυτό έπραξα και τώρα. Αυτό που έγινε με τον ΦΠΑ είναι καταστροφικό για τα νησιά μας και δεν θα το στηρίξω» δήλωσε ο κ. Στάγκας.

Αυξάνονται οι χρηματοδοτήσεις
Ειδική αναφορά έκανε στην αύξηση της χρηματοδότησης από τα επόμενα χρόνια για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά την ένταξή μας στο ΣΤΟΧΟ 1, δηλαδή των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της Ευρώπης.
«Με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο βάλαμε στόχους και αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν σε υπέρμετρο βαθμό. Τις τελευταίες δύο επταετίες η ΠΝΑΙ ήταν χρηματοδοτούμενη στο ΣΤΟΧΟ 2, δηλαδή ως πλούσια περιφέρεια της Ευρώπης και ως εκ τούτου στα 7 χρόνια η χρηματοδότησή μας ήταν από 170 εκατομμύρια εκατ. ευρώ.
Φέτος κατορθώσαμε και πήγε στα 210 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή 85 εκ. για άυλες δράσεις όπως βοήθεια στο σπίτι και άλλα 85 εκατ. για έργα εκ των οποίων 45 εκατ. για Δωδεκάνησα στην επταετία και 40 οι Κυκλάδες.
Σήμερα που μιλάμε πλέον κατορθώσαμε να πάμε σε μια μεταβατική περίοδο η οποία μας φέρνει στο ΣΤΟΧΟ 1. Δηλαδή από 1-1-2021 σε λιγότερο από δύο χρόνια το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου πηγαίνει σε ποσό άνω των 400 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 80 εκατ. για άυλες δράσεις και 320 εκατ. για έργα» είπε ο κ. Στάγκας τονίζοντας ότι πρόκειται για μία επιτυχία καθώς εκτιμά ότι «μας δίνεται μία μοναδική προοπτική με αυτούς τους πόρους για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγαλόπνοο επταετές πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ».

Παίρνουμε το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Ο σύμβουλος του περιφερειάρχη ανακοίνωσε όμως και τη θετική έκβαση των προσπαθειών για τη σύναψη δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία χρηματοδοτεί όπως τόνισε μεγαλόπνοα αναπτυξιακά έργα ώστε σε μεγάλο βαθμό να είναι ανταποδοτικά.
«Σήμερα η τράπεζα αυτή μπορεί να μας χρηματοδοτήσει και περιμένουμε μέρα με τη μέρα να πάμε σε συμβόλαια πλέον για μεγαλόπνοα έργα. Η χώρα μας πρόσφατα βγήκε στις αγορές και μάλιστα πήρε επιτόκιο 3,6%. Η Ιταλία 1,5%.
Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχουμε 0,6%, δηλαδή θα έχουμε ένα... χαριστικό επιτόκιο. Η τράπεζα δε χρηματοδοτεί έργα για ένα, δύο ή τρία εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο για μία μίνιμουμ επένδυση 50 εκατομμύρια και μέχρι 80 εκατ. ευρώ.
Το περιφερειακό συμβούλιο είναι μάλιστα εκείνο που θα κάνει την επιλογή. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία για την ένταξη έργων. Μπορεί να πάει το ποσό στην ενέργεια, ή την οδοποιία, μπορεί να πάει σε σχολεία. Θα γίνει η επιλογή των έργων θα κοστολογηθεί και θα κατατεθεί το αίτημα για χρηματοδότηση» είπε ο κ. Στάγκας.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι μία ακόμα πρόταση χρηματοδότησης μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με τον κ. Στάγκα, και το έργο μεταφοράς νερού από το φράγμα Γαδουρά στο υπόλοιπο νησί ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα για όλη τη Ρόδο.
«Το υπόλοιπο νησί υδροδοτείται από τις γεωτρήσεις. Υπάρχει μελέτη που προβλέπει ότι από το εργοστάσιο που λειτουργεί και δίνει καθαρό νερό στην περιοχή Χαράκι χρειάζονται για να γίνει το έργο μέχρι την περιοχή Λίνδου 10 εκατ. ευρώ και 26 εκατ. ευρώ μέχρι την Κατταβιά, ενώ μέχρι Καλαβάρδα από Τσαΐρι το σύνολο του έργου θα έχει κόστος 80 εκατ. ευρώ.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μία επιλογή για χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Ένα μεγαλόπνοο έργο το οποίο θα λύσει οριστικά το πρόβλημα στο υπόλοιπο νησί» κατέληξε ο κ. Στάγκας.

Διαβάστε ακόμη

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του