Σε έξαρση βρίσκονται οι ιώσεις και στη Ρόδο

Σε έξαρση βρίσκονται οι ιώσεις και στη Ρόδο

Σε έξαρση βρίσκονται οι ιώσεις και στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1248 ΦΟΡΕΣ

Ταλαιπωρούνται αρκετοί ενήλικες και παιδιά

Σε έξαρση βρίσκονται οι ιώσεις το τελευταίο διάστημα και στην περιοχή μας ταλαιπωρώντας ενήλικες αλλά και παιδιά!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλία Τσέρκη, οι ιώσεις που είναι συνηθέστερες είναι αυτές του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού, ενώ αυξημένη είναι και η νοσηρότητα από τη γρίπη. Πυρετός, πονόλαιμος, έμετοι ή διάρροιες, κακουχία και κεφαλαλγία είναι τα συνήθη συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς ανάλογα βέβαια και με τη μορφή της ίωσης.

Επίσης χαρακτηριστικό σύμπτωμα για ασθενείς με λοίμωξη του αναπνευστικού είναι και ο έντονος βήχας, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Τσέρκη, δύναται να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες.

Προκειμένου λοιπόν να προφυλαχτούμε από αυτές, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου επισημαίνει πως θα πρέπει να τηρούμε ορισμένες βασικές οδηγίες. Έτσι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε όταν μπαίνουμε στο σπίτι είναι να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας, ώστε τα μικρόβια να μην μεταφερθούν στο χώρο μας.

Οι ευαίσθητες ομάδες (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένοι κ.α.) καλό θα είναι να αποφεύγουν να επισκέπτονται κλειστούς χώρους όπου υπάρχει πολύς κόσμος και να φροντίζουν για τον έγκαιρο εμβολιασμό τους, συνήθως κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο.

«Δυστυχώς στη χώρα μας μόλις το 25% του πληθυσμού κάνει το εμβόλιο της γρίπης, την ώρα που σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 85%» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέρκης. Ο ίδιος επεσήμανε και τη σημασία της σωστής διατροφής και της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών που περιέχουν βιταμίνη C, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να πίνουμε και αρκετή ποσότητα νερού ή να προτιμάμε υγρές τροφές όπως σούπες κ.α.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου πρόσθεσε πως κάθε χρόνο τέτοια εποχή κορυφώνεται σταδιακά το επιδημικό κύμα της γρίπης όπως και πολλών άλλων ιώσεων το οποίο και διαρκεί έως το Μάρτιο. Ωστόσο επεσήμανε πως τόσο η γρίπη όσο και οι άλλες ιώσεις οφείλονται σε δεκάδες είδη ιών και όχι σε μικρόβια για αυτό και δεν θα πρέπει να καταφεύγουμε στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και μάλιστα χωρίς προηγουμένως να έχουμε επισκεφθεί τον γιατρό μας.

Ο κ. Τσέρκης κάλεσε και τους φαρμακοποιούς να μην χορηγούν σε ασθενείς αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή, ακόμα και εάν ο θεράπων ιατρός τους τη δώσει … τηλεφωνικά!
Όπως ο ίδιος είπε, για να έχουν ολοκληρωμένη κλινική εικόνα του ασθενούς, ο γιατρός θα πρέπει να τον εξετάσει και επεσήμανε τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλούνται στον οργανισμό από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Όπως εξάλλου έχει επισημάνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, στις ιώσεις τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.
Πρόκειται για χημειοθεραπευτικά φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ή την πρόληψη των βακτηριακών λοιμώξεων.

Δυστυχώς έχει επικρατήσει η άποψη ότι με τον παραμικρό πονόλαιμο ή την εμφάνιση πυρετού πρέπει να λαμβάνει κανείς αντιβιοτικά για να θεραπευτεί. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν ότι ταυτόχρονα «εισπράττουν» και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιβιοτικών (διάρροια, επικίνδυνες αλλεργίες κ.λ.π.) και το σημαντικότερο ίσως, ότι αναγκάζουν τα μικρόβια των φυσιολογικών τους χλωρίδων να αποκτήσουν αντοχή στα αντιβιοτικά που χρησιμοποίησαν.

Η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε, στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στον εξωνοσοκομειακό χώρο.

Οι συνέπειες της προμήθειας των αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή είναι πολύ σημαντικές, γιατί αλλοιώνεται ολοκληρωτικά η αξία της ιατρικής διάγνωσης και της θεραπείας.

Η ιατρική συνταγή αποτυπώνει την ευθύνη του θεράποντος ιατρού απέναντι στον ασθενή του. Εάν η χορήγηση του φαρμάκου δεν πραγματοποιείται με την ευθύνη του θεράποντος ιατρού, τότε ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της χορήγησής του;

Είναι σύνηθες πλέον οι ιατροί να θεραπεύουν επιπλοκές νοσημάτων ή παρενέργειες θεραπευτικών επιλογών ασθενών από τυχάρπαστους συμβούλους υγείας ή το διαδίκτυο, με ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους.

Η χρήση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, έχει ευρύτερες κοινωνικές προεκτάσεις, γιατί η μη ορθολογική χρήση τους, ενισχύει την εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής. Συστήνεται λοιπόν η αποφυγή αυτοδιάγνωσης και η προσπάθεια αυτοθεραπείας με αντιβιοτικά, χωρίς προηγούμενη επίσκεψη σε γιατρό, ο οποίος θα εκτιμήσει αν και ποιο αντιβιοτικό χρειάζεται να χορηγηθεί και για πόσο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα