Α. Αποστολίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει χρίσματα σε υποψηφίους

Την ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο επειδή τοπικές αρχές κατά καιρούς οικειοποιούνται θετικές ενέργειες της κυβέρνησης, εξέφρασε χθες, σε δηλώσεις του, ο Συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου, κ. Αντώνης Αποστολίδης, ο οποίος επίσης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα δεν δίνει χρίσματα σε υποψηφίους αλλά κάνει συνεργασίες με παρατάξεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θέλησε, λοιπόν, ν’ αναφερθεί σε κάτι που, όπως είπε, του προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση το τελευταίο διάστημα και είπε: «Ξαφνικά, βλέπω από τοπικές Αρχές, Α’ και Β’ βαθμού, και στην περιοχή μας, να οικειοποιούνται πολλά θετικά πράγματα τα οποία έχει εξαγγείλει και έχει υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση και να τα θεωρούν ως αποκλειστικά δικά τους. Ωσάν οι χρηματοδοτήσεις για τα διάφορα έργα τα οποία υλοποιούνται στην περιοχή μας να είναι… από κάποιο πηγάδι του οποίου τυγχάνουν ιδιοκτήτες»!

Στη συνέχεια, είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη τα τελευταία χρόνια η οποία έχει βρει και έχει επιτύχει να έχει εξαιρετική συνεργασία με το σύνολο των τοπικών Αρχών Α’ και Β’ βαθμού σχεδόν σε όλη τη χώρα. Ακόμα, είναι η μόνη κυβέρνηση διαχρονικά η οποία έχει εξασφαλίσει, μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, χρηματοδοτικά εργαλεία σε μία περίοδο που πολλοί άλλοι-και μάλιστα σ’ αυτούς πρόσκεινται και πολλές παρατάξεις Α’ και Β’ βαθμού, επίσημα κιόλας, με χρίσματα-απέτυχαν».

Ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, στη συνέχεια ότι, πολλές φορές, θα πρέπει να αποδίδουμε  τα του Καίσαρος τω Καίσαρι αφού καλό είναι να υλοποιούνται έργα γύρω μας καλό είναι όμως ν’ αναφέρουμε και καμιά φορά ποιος φρόντισε να υπάρξει χρηματοδότηση γι’ αυτό. «Δεν υπάρχουν…ιδιοκτήτες με πηγάδια όπου ξαφνικά αναβλύζουν χρήματα και τα χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν!», είπε.

Ερωτηθείς ποιους ακριβώς εννοεί, ανέφερε ένα πρόσφατο παράδειγμα με δηλώσεις του Συμβούλου επί τεχνικών θεμάτων του Περιφερειάρχη, κ. Σάκη Στάγκα, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυνατότητα δανειοδότησης της Περιφέρειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όπως είπε, λοιπόν, ο κ. Αποστολίδης, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο έχει κάνει η Περιφέρεια από μόνη της, αλλά είναι κάτι το οποίο έχει κάνει συνοκά η κεντρική κυβέρνηση του Κράτους, για το σύνολο των περιφερειών της χώρας και υπάρχει μία συγκεκριμένη συμφωνία της Κεντρικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για συγκεκριμένες χρήσεις της Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό όφειλε να το αναφέρει στις δηλώσεις του ο κ. Στάγκας και όχι απλά να πει ότι η Περιφέρεια δανείζεται με ένα πολύ ευνοϊκό επιτόκιο.

Την ίδια στιγμή, “τρέχει” το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το 1 και το 2, μέσω του οποίου έχουν χρηματοδοτήσει με κονδύλια απευθείας δανεισμού τα οποία δανείζονται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αποπληρώνει η κεντρική κυβέρνηση. Αυτά έχουν να κάνουν με έργα υποδομών τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, όπως είπε, και ανέφερε ότι και στην περιοχή μας πραγματοποιούνται πολλά έργα μέσω του Φιλόδημος και θα χρηματοδοτηθούν και άλλα ακόμα. Ως παράδειγμα ανέφερε τα έργα ανάπλασης στη Μεσαιωνική Πόλη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν δίνει χρίσματα»
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε κάτι ακόμα που του έχει προκαλέσει εντύπωση: «Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βλέπεις κάποιους να προσπαθούν να χρωματίσουν υποχρεωτικά το σύνολο των αυτοδιοικητικών παρατάξεων οι οποίες μετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εάν αυτοί δεν μπορούν να το αντιληφθούν, γιατί είναι χρωματισμένες οι δικές τους παρατάξεις, τότε πολύ απλά θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή γιατί…η απομόνωση του χρωματισμού το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί πολώσεις και αδιέξοδα τα οποία δεν έχουν χώρο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε.

Και συνέχισε: «Μπορούμε να δούμε με μεγάλη ευκολία τη Νέα Δημοκρατία να δίνει χρίσματα με επίσημες ανακοινώσεις της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, στον υποψήφιο κ. Καμπουράκη αλλά και στον υποψήφιο κ. Χατζημάρκο, για τον Δήμο Ρόδου και για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εδώ όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό είναι αποκλειστικά δική τους επιλογή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτό το οποίο χρειάζεται διαχρονικά και αυτό στο οποίο πιστεύω και πιστεύουμε και ως χώρος, είναι πλατιά, ανοιχτά, κοινωνικά σχήματα, συμμαχικά, τα οποία βάζουν ένα πρόταγμα σε πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια, ψάχνουν να βρουν την πολιτική σύνθεση την οποία θα μπορέσουν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν και να δημιουργήσουν για το καλό του τόπου».

»Δεν χωρούν-συνέχισε-στην Τ.Α. χρίσματα, δεν χωρούν στην Τ.Α. δηλώσεις του τύπου “θα εφαρμόσουμε στην Τ.Α.  την πολική του Κυριακού Μητσοτάκη”, όπως είπε και η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, αναφερόμενη στους δύο υποψήφιούς της για τα χρίσματα. Αυτά θυμίζουν άλλες εποχές, διχάζουν την κοινωνία και προσπαθούμε να πείσουμε τους συνδημότες μας ότι οι δεξιοί θα το κάνουμε καλύτερα για κάποιον λόγο, αγνοώντας το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας. Η κοινωνία δεν έχει πολιτικούς χρωματισμούς όταν μιλάμε για Τ.Α. Έχει προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία ζητάμε να λυθούν και αυτό θα πρέπει να κάνουν και οι παρατάξεις και αυτό θα πρέπει να κάνουν και την επόμενη μέρα με την απλή αναλογική: Να συνθέσουν προτάσεις και λύσεις οι οποίες να δίνουν ουσιαστική απάντηση στα σημερινά και αυριανά προβλήματα του τόπου».

Όσον αφορά τη στήριξη που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιους υποψηφίους, εξήγησε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει χρίσματα, δεν δίνει στήριξη με την έννοια του ότι κάποιος υποψήφιος είναι ντε και καλά Συριζαίος και είναι εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και δικά του στελέχη που είναι υποψήφια σε διάφορες περιοχές, κατεβαίνουν πάντα σε ανοιχτά σχήματα και με κοινωνικές συμμαχίες. Εμείς μετέχουμε σε παρατάξεις οι οποίες είναι συμμαχικές, κοινωνικές, ακομμάτιστες πολλές φορές μπορούμε να πούμε, ανεξάρτητες από τις κεντρικές πολιτικές. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή και όχι στις τοπικές κοινωνίες, στην Αυτοδιοίκηση.

Σε τοπικό επίπεδο, η συνεργασία με την παράταξη «Νέα Μέρα» του κ. Στράτου Καρίκη έχει ανακοινωθεί από τα κεντρικά, με αυτό τον τρόπο. Δηλαδή δεν έδωσαν κάποιο χρίσμα. «Η παράταξη του κ. Καρίκη είναι ανεξάρτητη και σ’ αυτήν μετέχουμε και εμείς ως μέλη της», ξεκαθάρισε.

Τέλος, ερωτηθείς για την προεκλογική δραστηριότητα είπε ότι η νομαρχιακή θα επικεντρωθεί πρωτίστως στις ευρωεκλογές, θα γίνουν συγκεντρώσεις με προσκεκλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από το κέντρο. Παράλληλα, τα στελέχη του κόμματος που θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα αναλάβουν επίσης πρωτοβουλίες με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.